TÜRKİYE UMUT OLUYOR!


Kızılay’ın “Blue Fury” adlı yardım gemisi 11 bin tonluk yardım malzemesi ile İskenderun Limanı’ndan Yemen’e uğurlandı. Geminin yaklaşık 10 gün içinde Yemen’e ulaşması hedefleniyor. Kızılay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı “Umudu Ol” kampanyası kapsamında çatışmaların, açlığın ve salgın hastalıkların pençesindeki Yemen’e 11 bin tonluk insani yardım gemisi gönderdi. Törene Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden katıldı. İskenderun Limanı’ndan uğurlanan “Blue Fury” adlı gemide; 10 bin ton un, bin ton makarna ve bebek bisküvisi, 34 ton civarında kolera ilacı ve muhtelif ilaçlar, 100 adet tekerlekli sandalye, 15 bin adet terlik ve 10 konteyner sahra hastanesi yer alıyor.

‘İLAÇ YARDIMIYLA KOLERA SALGINI ÖNLENMEYE ÇALIŞILACAK’
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Türk Kızılayı, AFAD ve Türk İşbirliği Koordinasyona Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) dünyada insani ve kalkınma yardımlarını en iyi yapan kuruluşlar olarak öne çıktığını belirtti. Geminin taşıdığı ilaçların oraya şifa götüreceğine dikkat çeken Kaynak, insanların önemli bir kısmının kolera salgınından dolayı can vermekten kurtulmasını hedeflediklerini belirtti.

‘PROVAKASYON YAPIYORLAR’
Suriyelilerin Hatay’da bir arada beraberce yaşadıklarını vurgulayan Kaynak, “Hataylılar bu nedenle de ayrıca büyük bir övgü hak etmekteler. Gerçekten peygamberimizden bin dört yüz küsur yıl sonra en büyük Ensar şehri olma şerefine nail olmuştur. Biz öyle bir milletiz ki komşumuz aç iken asla tok yatamayız. Bir başkası kendi asgari ihtiyaçlarını karşılamadan biz asla kendimizi rahat etmiş hissetmeyiz”dedi.
Hatay’ın bu misafirperverliğini sürdürmeye devam ettiğini anlatan Kaynak, “Fosfor, varil bombasından kaçarak topraklarımıza sığınan insanlara, kızının, evladının istismara uğramasından korkarak topraklarımıza sığınanlara karşı maalesef Türkiye’de bazı çevrelerce bir büyük provokasyon yapılmaktadır. Son örneğini Sakarya’da gördük. Orada yaşanan hadise, karnında 9 aylık bebeğiyle ve 10 aylık erkek evladıyla bir kadının tecavüze uğraması ve katledilmesi insanlık vicdanının bittiği yerdir. Bunu kışkırtanlar, bu kışkırtmayı yapanlar, bu manipülasyonları yapanlar vicdanlarının karardığı insanlardır. Bu manipülasyon ve provokasyonlar yurt dışı kaynaklı medya hesapları üzerinden yapılmaktadır” dedi.

‘BİR ÇOCUĞUN HAYATINI KURTARMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, uğurlama töreninde yaptığı konuşmada, Ramazan ayında Somali’ye gemiyle 13 bin tonluk insani yardım malzemesi gönderdiklerini hatırlatarak, “Afrika daha çok kıtlıkla mücadele ederken, Yemen’de bu duruma çatışmalar ve salgın hastalıklar da eşlik ediyor. Yemen kendi imkânları ile bu sorunları çözebilmekten maalesef çok uzak. Göndereceğiz gemi ile bu çaresizliğin önüne geçmeye, bir çocuğun, bir yaşlının daha hayatını kurtarmaya çalışacağız” dedi.

‘EN FAZLA İNSANİ YARDIMI TÜRKİYE YAPIYOR’
Hatay Valisi Erdal Ata ise kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Türk milletinin tarih boyunca tüm milletlere din, dil ve ırk ayrımı yapmadan yardım ettiğini dile getiren Vali Ata, Yemen’e gönderilen geminin  bir nebze olsa da oradakilerin acılarını dindirmek adına yapılan bir yardım olduğunu belirtti. Vali Ata, “Bugün dünyanın en gelişmiş ülkesi Amerika’dır. Dünyada en çok insani yardım yapan ülke de Amerika’dır. Amerika’dan sonra dünyada en fazla insani yardım yapan ikinci ülke Türkiye’dir. Ekonomik yönden bizden daha gelişmiş ülkeler olmasına rağmen, Türk devletinin ve milletinin gösterdiği yardımseverliği başka ülkeler imkânları olmasına rağmen göstermiyorlar.” şeklinde konuştu.​
Yazıcı Limanı’nda yapılan törene; Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Hatay Valisi Erdal Ata, Yemen Ankara Büyükelçisi Abdullah Ali Fadhel Al Sadi, AFAD Başkanı Halis Bilden, Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, AK Parti Hatay Milletvekilleri Mehmet Öntürk, Hacı Bayram Türkoğlu, Orhan Karasayar, Hatay Valisi Erdal Ata, İskenderun OSB ve Hatay MÜSİAD Şube Başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Kalkan, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, AK Parti İl Başkanı Ahmet Atıç, siyasi parti ilçe başkanları, Türk Kızılayı İskenderun Şube Başkanı Ümit Günay ve vatandaşlar katıldı. Haber: Yılmaz AKPINAR