LİMANDAKİ TERSANEYİ İSLAH EDİN, YENİ BİR İSKELE YAPANA DEK, İSKELENİN ’T’SİNİ GEÇİCİ KULLANIN!


İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, yılan hikayesine dönen HADO seferleri için elini taşın altına koydu. Yoğun katılımın olduğu toplantıda, “Bazı çevreler HADO’yu Seyfi Dingil engelliyor diye konuşuyor. Oysa ben HADO’ya karşı değilim, çözüm bulalım diye çabalıyorum. HADO olsun ama İskenderun halkını da iskeleden mahkum etmeyelim. İskelenin ’T’sini kullansın diye öneride bulundum, 2. iskeleyi yapın dedim. Hiçbir destek görmedim. İskele babamın malı değil, İskenderun halkı ver derse, kökünü vereyim. Limak, liman içinde 1,5 yıl boyunca kullanmayacağı tersaneyi vereyim diyor, orası yapılana kadar geçici süreyle iskelenin T’sini kullansınlar. Ya da başka bir iskele kursunlar. Biz her türlü desteği vermeye hazırız, Ankara’ya gidelim, birlikte çalışalım. Nihat Özdemir’e gidelim. Ne İskenderun halkı üzülsün ne de HADO zarar etsin. Hepimizin amacı halka hizmet etmektir. Hatay’daki birlik ve beraberlik ortamını koruyarak Hatay’ı hak ettiği yere getirmek için çalışıyoruz” dedi.

‘ÇÖZÜMDEN YANAYIZ’
HADO toplantısında birçok öneri ön plana çıktı. Toplantıya, HBB Genel Sekreteri Prof.Dr. Mehmet Maden, AK Parti Hatay İl Başkanı İbrahim Güler, İTSO Başkanı Levent Yılmaz, CHP İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, MHP İlçe Başkanı Turan Bozkurt, STK başkanları ve çok sayıda davetli katıldı. HBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden ise, “HADO bir savaş aracı değildir. Hatay’a hizmet için yapılmış bir projedir. Burada sadece yolcu taşımacılığı yapılmayacak, kargo hizmeti de yapılacak. Yükselen kur nedeniyle biz bu gemiyi kiralama değil de satın alma yöntemiyle almış olsaydık, Hatay’ın 10 milyon lira kazancı olacaktı. Feribotun kiralaması nedeniyle henüz bir para ödemedik. Bir işadamı 750 bin lira katkı sundu. Ama bu durum yarın para ödemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Biz de çözümden yanayız. İskelede sosyal tesis olmasa da olur. Yeter ki, bu seferlere bir an önce başlayalım” dedi.

TAAHHÜT VERSİNLER, HER KONUDA YARDIMCI OLALIM
AK Parti Hatay İl Başkanı İbrahim Güler konuşmasında, “HADO önemli bir proje.. Başarılı olursa, turizme büyük katkısı da olur. Ama HADO mecliste konuşulduğunda o günlerde iskele hiç gündemde değildi. Samandağı daha çok konuştular. Şimdi rota İskenderun’daki iskeleye döndü. Biz şunu öneriyoruz. Limak’ta bir tersane alanı var. Ve 1.5 sene kullanılmayacak. Ben de diyorum ki, İskenderun’un silüteni bozmayacak şekilde yeni bir iskele için talepte bulunsunlar. Biz de Milli Emlak’a kadar çıkalım. O vakte kadar, limandaki tersaneyi kullanalım. Bu taahhüdü versinler, İskenderun’daki iskelenin T’sini de kullansınlar. Amaç HADO’yu işletmekse, biz bu konuda her türlü destek vermeye hazırız. Öncelikle şunun kararını versinler, iskeleyi tamamen almak mı istiyorlar, yoksa HADO seferlerini başlatmak mı istiyorlar? Bugüne kadar HBB ne yaptı? İskeleler, limanlar, gümrük sahası, acente anlaşmaları, Kıbrıs görüşmeleri yapıldı mı? Bunları planlamak HBB’nin görevidir. Gemi yeni ve pahalı.. O halde sormam gerekiyor. Gemi kiralık mı? Lising mi? Kiralıksa kime ve kaça kiralandı? Lisingse meclisten karar alınmalı mıydı? Bu kadar kira ödemek doğru mu? Bu gemiye binen yolcu kışın 45 dakikada midesi kalkar. Teknik açıdan deneyimli kişilerden bilgi almak zorundayız. O geminin araç taşıma kapasitesi var mı?” diye sordu.

‘ÇÖZÜMDEN YANAYIZ’
CHP İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu da konuşmasında, “Ortada bir emek var. İskenderun’un böyle bir projeye ihtiyacı var mı, diye sormak gerek? Ben hukuken gerçekleşmesi için eksik yönlerinin tamamlanması taraftarıyım. Bu proje olmalı. Ekonomik açıdan şehre faydası olacak. Eğer buraya nefes aldıracaksa, siyasiler olarak gerçekleşmesi için her türlü katkıyı sağlamalıyız. Aksaklıklar olabilir ama çözülemez değil” dedi.

‘NATO İSKELESİNİ DEĞERLENDİRELİM’
HBB AK Parti Meclis Üyesi Bülent Özer ise, “İskenderun’da birçok iskele var. Şu an Nato iskelesi var. Etrafında tesisler var. Çok geniş bir alana sahip. Orta bir noktaya hitap ediyor. Bu durumu, vekillerimizde teyit etti. HBB bunu başlatmak istiyorsa, alternatif çok. Diğer iskelelerde müsait, gümrük sahaları da mevcut. Sahildeki iskelede trafik zorunu yaşanacak. Zaten burada trafik sorunu çok büyük. Bu yüzden çok iyi bir planlama yapmak gerek. Geçmişte HADO meselesi konuşulduğunda İskenderun iskelesi hiç konuşulmadı. Şimdi gümrüğü vesairesi için yıllarca izinleri almak için bekleyeceğiz. Bu da vakit kaybı demek” dedi.

‘LİMANDAKİ TERSANE UYGUNDUR’
İTSO Eğitim Vakfı Başkanı Doğan Erten ise, “Biz bu konuları sürekli konuşuyoruz. Bu siyasi bir mesele değil. Burada hiç kimse HADO’ya karşı değil. Sahildeki iskeleye Ro-Ro gemisi yanaşabilir mi? Burada dalgakıran olmalı. Nato iskelesinin ise ayakları oynuyor. Çözümü Ro-Ro Başkanı İbrahim Güler söylüyor. Gümrük kurmak çok kolay değil. Polis ve gümrük memurları lazım. 3 seneye kadar getiremezsiniz de.. İl başkanı diyor ki, milletvekilleriyle Nihat Özdemir Bey’e gidelim. Doğrudur.. Limandaki tersane uygundur. İki kelimeyle çözülür.. HBB başkanı gelsin, birlikte çözelim.. Orada, her uygun şartlar mevcut. Gümrük var, deniz polisi var.. İl Başkanı doğru bir yaklaşım gösteriyor, destekleyelim” dedi.
AK Parti Grup Başkan Vekili Abit Erol konuşmasında, İTSO Başkanı Levent Yılmaz’ı kutlayarak “İskenderun lobisinin tam zamanı. Bir sekreterya oluşturup, hemen ortak karar alalım, Detaylar sonradan konuşulur. Mutabakat bekliyoruz” dedi.

‘BALIKÇI BARINAĞINI İÇİN İZİN ALABİLİRİZ’
İTSO Başkanı Levent Yılmaz ise, anlamlı bir konuşma yaparak, “Bir buçuk aydır konuyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. İşin üzerinde serseniş yapacak olursak, birçok sorumuz olabilir. Ama gerek yok. Eleştiri olacaksa, iki partiyi de eleştirebiliriz. Ama işimiz bu değil! Biz hasar peşinde değiliz. Çözümden yanayız. Bu yüzden arabuluculuk yaptık. Limandaki tersane uygun diye Gündüz Bey’le görüştüm, olur dedi.. Sonra Lütfü Başkan ile görüştük. Tamam dedi. Gündüz Bey sonradan yönetim kurulu kararı sonrasında olumsuz karar çıktığını söyledi. Ben de Vekilimiz Abdulkadir Bey ile görüştüm. Toplanalım, konuşalım istiyoruz. Herkes burada iken, balıkçı barınağını da konuşmak istiyoruz. Burası için de izin alabiliriz.. Sadece sahildeki iskele için kilitlenmeyelim” dedi. Toplantı sonrasında ise bölge milletvekillerinde katılımı ile sorunun çözümünü için bir toplantı düzenlenmesine karar verildi. Haber: Yılmaz AKPINAR