YEŞİL ALANLAR KONUTA AÇILMASIN!


İskenderun Belediyesi Meclisi gündemde bulunan maddeleri görüşmek üzere, Belediye Başkanı Fatih Tosyalı başkanlığında toplandı. İskenderun Belediyesi’nin 2020-2024 yıllarını kapsayan stratejik planın görüşülmesi ile ilgili Strateji Geliştirme Müdürlüğü teklifinin görüşüldüğü mecliste, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5000’lik planda konuta açılan yeşil alanların yeriyle ilgili itiraz hakkının kullanılması istendi.

Başkan Fatih Tosyalı, “Şu an İskenderun’da birçok yeşil alan, HBB’nin imar planında konuta açıldı. Bu şekilde toplanma alanlarını nasıl belirleyeceğiz? Lütfen herkes imar planını iyi bir şekilde incelesin. Bu durumu düzeltmemiz gerekiyor” dedi.

CHP Belediye Meclis Üyesi Bülent Kırmızıoğlu da, “Burada bizler yaşıyoruz. 5 binlik plana itiraz hakkımızı kullanalım. Kamuoyu oluşturup, yeşil alanların konuta açılmasını engelleyelim” diyerek destek verdi.

STRATEJİK PLAN İYİ HAZIRLANMIŞ
CHP Grubu adına konuşan Meclis Üyesi Bülent Kırmızıoğlu, stratejik planlama hakkında İskenderun Belediyesi’nin yaptığı çalışmaları; koordinasyon, katı atık toplama işlemi, canlı hayvan ithalatı konusunda alınacak çözümler, yeşile verilen önemi yönetimsel anlamda takdir etti.

Kırmızoğlu, ‘Kent Konseyi’ vurgusu yaparak, STK ve meslek kurumları ile işbirliği açısından kurulmasının elzem olduğunu hatırlattı. Ayrıca, “Müdürlüklerin ‘hedef kartları’ var, güzel bir çalışma olduğunu düşünüyorum” dedi.
Kırmızıoğlu, örnek olarak gösterdiği “İmar müdürünün hedef kartında ‘deprem ile ilgili, toplanma alanları ile ilgili’ hazırlıkların olması gerekiyor” diye konuştu ve, “İskenderun’u marka kent yapmak için projeleri çeşitlendirebiliriz. Kişi başına düşen yeşil miktarını arttırmalıyız. Her mahalleye taziye evi olmalı. Eksikliğini hissediyoruz. Çöp konteynerlerinin değiştirilmesi, ilaçlanması anlamında süreci hızlandırmalıyız” dedi.

KENT KONSEYİ KURULUYOR
MHP Belediye Meclis Üyesi Emir Selim Yazar ise, “Beklenti büyük, talepler çoğalıyor. Kent Konseyi’ni önemsiyoruz. Bugün meclis gündemine gelecekti, ancak yoğun gündem arasında önümüzdeki aya ertelendi. Çok çaba sarfediyoruz. Kent Konseyi’nin başkanımızın takdiri ile önümüzdeki ay hayata geçeceğine inanıyorum. Stratejik plan üzerinde çok çalışılmış. Vaatler planlamada yer bulmuş. Bütçe konusunda sıkıntılar var. Aşılacağına inanıyorum. İlk etapta 35 milyon bir bütçe ayrılmış. Eski lunapark yerinde çalışma olacak mı? İskenderun Lisesi’nin tadilat çalışması olacak mı? Peynirciler Pasajında düzenleme olmalı. İskenderun kalesinin durumu, yeni kent meydanları, şehir hastaneleri gündemde yerini korumalıdır” dedi.

İSKENDERUN İL OLMALI
CHP Belediye Meclis Üyesi Fatin Bereketoğlu, “Gündemimizde İskenderun’un il olma konusu olmalı. Bunu stratejik plana koyabiliriz” dedi.

‘İMAR PLANINI İNCELEYİN’
Başkan Fatih Tosyalı, “Siz değerli meclis üyelerimizin burada paylaştığı tüm bilgiler benim için çok önemli. Bazen süreç yorucu oluyor. Ama üstesinden geliyoruz. Ayakları yere basan, konsorsiyum oluşturarak bir plan yaptık. Planı, iki kere revize etme hakkımız var. Yılbaşına kadar yerel yönetimler kanunu çıkabilir. Bekliyoruz. Yetkilerde farklılıklar olabilir. Çok geniş kitlelere ulaştık, görüşlerini aldık. Şu an İskenderun’da birçok yeşil alan, HBB’nin imar planında konuta açıldı. Bu şekilde toplanma alanlarını nasıl belirleyeceğiz? Lütfen herkes imar planını iyi bir şekilde incelesin. Bu durumu düzeltmemiz gerekiyor. Biz 1/1000’liği yaparken, 5 binliğe uymak zorunda kalacağız. O yüzden sorumluluklarımızın farkına varalım. İskenderunlular’ın sağlığı için her imkanı seferber ediyorum. İnşallah, bu plan içinde İskenderun’a en güzel hizmetleri kazandıracağız” dedi.

Konuşmaların ardından ilgili madde oy çokluğuyla geçti.
Belediyenin 2020 yılı Vergi, Resim, Harçlar ve Ücretler tarifesinin görüşülmesi ile ilgili Mali Hizmetler Müdürlüğü teklifi görüşülürken, esnafın hakkı gözetlendi. Ayrıca, 2020 yılı bütçe tasarısı da komisyona havale edildi.

Zabıta personellerine 2020 yılı için ek çalışma ücretlerine sınır getirilmesi halinde ek çalışma ücretinin nüfus sayısına göre en üst sınırdan ödenmesi ile ilgili Zabıta Müdürlüğü teklifi oy birliğiyle geçti.

İskenderun İlçe Müftülüğüne bağlı T.E.K. mescidi yanında bulunan, Belediyemize ait Aşkarbeyli Mahallesi 6325 parsel sayılı (Temizlik İşleri Müdürlüğüne ait arsa) taşınmazın, yeni cami yapılması maksadı ile İskenderun İlçe Müftülüğüne 25 yıllığına ücretsiz tahsis edilmesi yönünde karar alınması ile ilgili Emlak İstimlak Müdürlüğü teklifi de kabul gördü.

Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Neslin Oğuzhan Akkoca’nın İSKENT İskenderun Kent Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketini, Şirket Müdürler Kurulu Üyesi olarak yetkilendirilmesi ile ilgili Özel Kalem Müdürlüğü teklifi de oy birliğiyle geçti.
Haber: Yılmaz AKPINAR