Gazete Güney

‘DEĞİŞİME AÇIK OLAN, UZUN YAŞAR!’

Bu yıl 9’uncusu düzenlenen Hatay İnsan Kaynakları Fuarı (HİKAF) Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı. Açılış töreninde konuşan Hatay Valisi Erdal Ata, sadece ülkemizin değil tüm dünyanın ortak sorununun işsizlik olduğunu söyledi. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ise, ‘Girişimciliğin önemi’ konulu sunumda yaşadığı tecrübeleri paylaşarak, önemli tavsiyelerde bulundu. Tosyalı, “Türk insanı gelişen teknolojiye çok hızlı uyum sağlıyor, zaman zaman önde de gidiyor. Endüstri 4.0’ın hayatımıza katkıları çok fazla. Bir girişimcinin en önemli vermesi gereken karar oyun alanını seçmesidir. Siz hangi alanda ne kadar çerçevede oynamak istiyorsunuz? Sadece inşaat demiri üreterek dünyaya satarak dünya çelikçisi olamazsınız” dedi.

’KALİFİYE ELEMAN İHTİYACI VAR’
Hatay Valisi Erdal Ata, MKÜ Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen fuarın açılışında yaptığı konuşmada Hatay Valisi Erdal Ata, MKÜ Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen fuarın açılışında yaptığı konuşmada, üniversiteyi bitiren gençlerin hangi branşta olursa olsun konularında iyi yetişmiş olması ve bir yabancı dil bilmesi gerektiğini aktardı.
Hatay Valisi Erdal Ata, işsizlik sorununun çözümü için eğitim sisteminin temeline inilmesi gerektiğini kaydetti. İşverenlerin artık kalifiye elemanlara ihtiyaç duyduğunu, her önüne geleni işe almadığını aktaran Vali Ata, “Ortak sorunumuz sadece ülkemiz değil tüm dünya için aynıdır. İşsizlik en temel sorunumuz. Bu fuarla işsizleri işverenlerle buluşturmayı amaçlıyoruz. İŞKUR verilerine baktığımızda kayıtlı iş arayan kişi sayısı Hatay genelinde 2016 yılında 52 bin 219, açık iş ilanı sayısı ise 6 bin 231. 2016 yılında bin 695 kişi işe yerleşmeyi başardı. Bizim en temel sıkıntımız kalifiye eleman bulma sorunu. Bu sorunu çözmek için çeşitli girişimler yapmamız gerekiyor. İşveren artık kalifiye, alanında yetişmiş eleman istiyor. ‘Ben her işi yaparım, her işten anlarım’ deme devri artık sona erdi. Alanında uzman olan kişiler artık iş bulabiliyor. İş alanlarında eleman eksiği var elbette, ama işçiler de iş arıyor. Bu dengeyi bulmak en önemli görevimiz” dedi.

‘TEKNOLOJİ VE BİLİME AÇIK OLMALIYIZ’
Hatay Valisi Erdal Ata’dan sonra söz alan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, teknoloji ve bilime ayak uydurarak her alanda gelişimin sağlanabileceğini söyledi. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ise, Türkiye’nin büyüme hızının düşmesiyle birlikte, işsizlik rakamlarında önemli bir artış yaşanacağını belirtti.

‘ARTIK ÜNİVERSİTELER GELİŞMEK ZORUNDA’
Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya yaptığı konuşmada, üniversitelerin artık belli alanlarda ihtisaslaşmaya başladığını belirterek, “Gelişen teknoloji ve bilime ayak uydurmak üniversitelerin temel görevi. Ancak baktığımızda hantal yapı nedeniyle bu alanda önemli adımlar atılamıyor. Hükümetimizin aldığı kararla artık ihtisas üniversiteleri açılıyor. Bu üniversitelerin sayısı 5’i buldu. Artık üniversitelere bir denetleme mekanizması geliyor. Yakın zamandan itibaren bir teftiş kurulu oluşacak, her dönem gelip üniversiteleri denetleyecek. Ne kadar bilimsel yayın yapılmış, bilimsel araştırmalar hangi yönde yapılmış, mezun olanlar ne iş yapıyor, bulunduğu şehre üniversite ne gibi kazanımlar verebilmiş bunlar araştırılacak. Buna göre de o üniversitenin yol haritası ortaya çıkarılacak. Benim öğrencilerimden tek isteğim kendi alanlarında uzman hale gelene kadar çalışıp öyle mezun olsunlar” şeklinde konuştu.

‘İMALATIMIZI MAKİNALAŞTIRDIK’
Protokol konuşmalarının ardından ‘Girişimciliğin önemi’ konulu bir sunum yapan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, iş hayatına dair önemli detaylar aktardı. Yoğun ilgi gören sunumda, Hayırsever İşadamı Fuat Tosyalı; kendi hayatından ve şirketinden örnekler sunarak, girişimci ruha sahip olmanın başarıyı getireceğine dair örnekleri katılımcılarla paylaştı.
Tosyalı, “İş hayatımızda yaptıklarımız anlatılırken sunulurken birçok platformda sanki haketen bir kahramanmış gibi anlatılıyoruz. Bu gün artık o süper kahramanların varlığına çocuklar dahi inanmıyor. İşin altında çok çalışmak, büyük bir mücadele yatıyor. Bundan yaklaşık 40 yıl önce liseyi bitirdiğimde rahmetli babam beni çağırdı. İskenderun’da o günkü eşrafımız vardı. ‘Git onu dinle, işlerimizi nasıl geliştiririz’ diye sohbet etmemi istedi. Dükkanımız 9 metrekare bir yerdi. Üç metreye üç metre dükkanımız. Ayakta dursanız yan yana sığmayız. O kişiyle sohbet ederken, ‘aklına her zaman İsdemir’i getir’ dedi. İçinde yaklaşık 20 bin kişi çalışıyordu. Her ayın 15’inde işçi maaşını alınca herkes sevinirdi. O aylıklarla borçlar ödenir, alışverişler yapılırdı. Sadece İskenderun değil Adana, Osmaniye il genelinde herkes bu maaşla geçinirdi. ‘Her ay 20 bin insan para alıyor ve piyasaya dağılıyor, hesabını bunun üzerine kur’ dedi. Sonrasında tenekeci dükkanımızda kazan kova imalatımızı makinalaştırdık. O günkü şartlarında çok hızlı hareket ederek çağın gereklerine uyum sağladık. Emaye soba boru üretimi yaptık. Allahımız’a çok şükür bu gün geldiğimiz noktada 3 kıtada 23’ü aşan tesiste farklı farklı segmentlerde üretim yapıyoruz” dedi.

‘BAŞARILI OLMAK İÇİN ÜÇ FAKTÖR GEREKLİ’
Girişimcilere tavsiyelerde bulunan Fuat Tosyalı, “Geldiğimiz noktada yeni Dijital Teknoloji Endüstri 4.0 diyoruz. Yani üretim ve tüketimin her alanında bu yenilik yerini alıyor. 4.0 dediğimiz nedir? Birbirleriyle konuşan üretim hatları yani nesnelerin interneti. Bu artık hayatımızın her alanında yerini alacak. Biz geçmiş yöntemlerle çok daha ileriye gidemeyeceğimiz için Endüstri 4.0’ın hayatımıza sunduğu imkanları gözden geçirmemiz lazım. Bu nesnelerin interneti girişimciliğin yeni yol haritasını belirliyor. Bu pencereden baktığımızda üç faktörü gözönünde tutmalıyız, başarılı olmak için.Birincisi; ürünlerin doğası değişiyor. Artık hayatımıza giren her üründe bir takım çipler bulunuyor. Bu çipler sayesinde tüketicilerin bütün eğilimlerini üreticiler artık kontrol edebiliyor. Ürettiği ürün ne kadar tüketiliyor, nerede tüketiliyor, nasıl tüketiliyor ve tüketicilerin bütün eğilimleri ve yeni trendler üreticiler tarafından belli merkezlerde izleniyor. İkincisi; üretim süreçleri değişiyor. Bir üreticinin gözönünde bulundurması gereken en önemli konu üretim süreçlerinin değişimi. Yani eskiden üç boyutlu üretimler vardı. Bu üç boyutlu teknolojilerle ancak üç dört sektör yararlanabiliyordu. Mesela plastik, cam sektörleri üç boyutlu görselleri piyasaya sunabiliyordu. Ama bu gün bakıyoruz; üç boyutlu teknoloji.. 400’den fazla iş kolunda ve sektörde artık hayatımızın içerisinde. Oun için yeni girişimcilerin üç boyutlu üretim teknolojilerindeki gelişimi gözlemlemeleri gerekiyor. Üçüncüsü; artık insan profili de değişiyor. İnsan profili bütün bu gelişimlere paralel olarak Endüstri 4.0’ın bütün gereklerini yerine getirebilen artık yüksek donanımlı ve yüksek yetenekli iş gücüne ihtiyaç duyuyor. Bu sebepten dolayı yüksek yetenekli iş gücü ihtiyacına iş piyasasına atılacaksanız, donanımlı olmalısınız! İş piyasasından eleman alacaksanız donanımlı eleman almak zorundasınız. Başka türlü hayatın içerisinde tutunmak mümkün değil. Bütün bu saydıklarım bir arada değerlendirildiğinde bir girişimci saydığım bu üç faktörü göz önünde bulundurularak kendini konumlandırırsa başarılı olması mümkündür. Kendi imkan ve ekipmanlarımızı mutlaka göz önünde bulundurmalıyız. Bunları değerlendirerek dengeleyerek ve giderek artan kalitede bir iş gücüne katılım sağlayabilirsek, ülkemize ve bölgemize büyük dönüşü olur” diye konuştu.

‘GİRİŞİMCİ OYUN ALANINI SEÇMELİDİR’
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Bir girişimcinin mutlaka gözardı etmemesi gereken konu içerisinde yaşadığımız toplumun dinamiklerini gözardı etmemesidir” diyerek şöyle konuştu;
“Özellikle Türkiye kalkınmakta ve gelişmekte olan ülkelerin en ötesinde gidiyor. Türk toplumu gelişmekte olan diğer ülkelere göre teknolojiye daha yatkın. Sadece mektep eğitimiyle değil genetiksel de. Türk insanının yapısıyla ilgili. Türk insanı gelişen teknolojiye çok hızlı uyum sağlıyor zaman zaman önde de gidiyor. Endüstri 4.0 hayatımıza katkıları çok fazla. Bir girişimcinin en önemli vermesi gereken karar oyun alanını seçmesidir. Siz hangi alanda ne kadar çerçevede oynamak istiyorsunuz. Sadece inşaat demiri üreterek dünyaya satarak dünya çelikçisi olamazsınız. Volümü ne olursa olsun. Hangi alanda oynamak istiyorsanız bu alanın boyutuna göre kendi üretim metolotijisini seçmelisiniz” dedi.

‘DÜNYA’NIN NERESİNDE NE MAL TÜKETİLİYORSA, ORAYA GİDECEĞİZ’
Fuat Tosyalı son olarak, “Her coğrafyaya uygun ürün üretirseniz ancak dünyada global üretici olursunuz. Bir girişimcinin bunu iyi belirlemesi lazım. Ben şu kadar üretim, şu kadar ihracat yapıyorum demenizde global üretici olmanızı sağlamaz. Artık dünyanın her tarafında gelişen bir trend var. Dünyanın neresine gitsem Hataylı girişimci var. Kuş uçmaz kervan geçmez ülkesine gittim, Hataylı girişimci var. Dünya’da bizim bulunduğumuz noktaya geliyor. Çin ürünleriyle bütün dünyayı üretimleriyle istila etti. Dünya ülkeleri ne yaptı buna karşı önlemler aldı. Çin ürünlerine karşı engeller koydu. Yeni trend artık mal nerede tüketiliyorsa orada üretmek. Ürünlerin satılmasını engelledi. Çin ne yaptı ya tesis kuruyor, ya tesis alıyor ya da ortak oluyorlar. Hataylı girişimcinin tam da yapacağı budur. Gideceğiz, bizlerde dünyanın neresinde ne mal tüketiliyorsa, oraya gideceğiz ve o üretim dalına odaklanacağız. Darwin teorisi yıllarca bir sorunun cevabını aradı; ‘Akıllı mı, kuvvetli mi daha uzun yaşar? Bu gün tartışma kalktı. Bu gün değişebilen, değişime açık olanın daha uzun yaşadığı gerçek ortada” diye konuştu.
Sunumun ardından Vali Ata, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’ya teşekkür plaketi sundu.
Programın ilk bölümü toplu hatıra pozuyla son bulurken ardından MKÜ Merkez Yemekhanesindeki Hatay İnsan Kaynakları Fuarı, Hatay Valisi Erdal Ata ve diğer protokol üyelerinin katılımıyla açıldı. Vali Ata ve protokol üyeleri stantları tek tek gezerek, stant açan firmaların bilgilerini inceleme ve dinleme fırsatı buldular. HİKAF Cuma gününe kadar MKÜ Merkez Yemekhanesinde işverenle iş arayanları buluşturmaya devam edecek.
HİKAF Etkinliği’ne Hatay Valisi Erdal Ata, Antakya Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, İskenderun OSB ve MÜSİAD Hatay Şube Başkanı Fatih Tosyalı, AK Parti İl Başkanı Ahmet Atıç, Hatay Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Antakya Belediyesi’ni temsilen Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Karakaplan ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Cengiz Şenkule, İşkur İl Müdürü Ziya Yüksel, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Hasan Kaya katıldı.

????????????????????????????????????

Exit mobile version