BİSİKLET YOLU 48 KM OLACAK, EXPO’YA ULAŞACAK!

İskenderun Belediye Meclisi gündeminde bulunan konuları görüşmek üzere Belediye Meclis Salonunda toplandı. Belediye Başkanı Fatih Tosyalı Başkanlığında toplanan mecliste gündemde bulunan maddeler görüşüldü.
Meclis toplantı öncesinde, Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk Olmak üzere tüm şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu.

Düzenlenen meclis toplantısı öncesinde bir konuşma yapan İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, “Hepimizin görevi kıymetli hemşerilerimize en iyi hizmeti vermektir. Bizlerde kimseyi ayırt etmeden her mahallemize eşit hizmet götürüyoruz. Her fırsatta halkımızın içerisindeyiz. Her gün bir farklı mahallede hemşerilerimiz ile bir araya geliyoruz. Sorunları ilk ağızdan yerinde tespit ediyoruz. İskenderun’umuzu güzel günler bekliyor. Rabbim hayırlı hizmetler yapmayı nasip eylesin” dedi.
Yapılan gündem dışı konuşmalarda CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu; Kabotaj bayramını kutladı, Sivas katliamını kınadı.

‘KENT KONSEYİ TOPLANMALI’
CHP Meclis Üyesi Bülent Kırmızıoğlu ise; Kent konseyi çalışmaları hakkında konuştu. Pandemi dolayısıyla yapılamayan toplantıların acilen devam etmesi gerektiğini söyledi. Deprem konusuna değindi. 5 Temmuz Festivali’nde Millet Parkı’nın açılması gerektiğini hatırlattı.

‘MEVZUATA UYGUNSA AÇARIZ’
Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ise, genelgelerle hareket ettiklerini belirterek, parkların bu kararlar kapsamında açılmadığını aktardı. Başkan Tosyalı, sosyal tesislerin hazır olduğunu belirtti.
CHP’li Murat Kayış da; Millet parkında bulunan otoparkın kullanılma açılması gerektiğini önerdi.

Başkan Tosyalı yanıt olarak, “Mevzuata uygunsa, hemen açarız” dedi.
CHP Grubu ayrıca, Aşkarbeyli’de ki taşınmazın devrine yönelik Meclis kararının hukuka aykırılık teşkil ettiğini iddia ederek, iptalini istedi. Önerge, oy çokluğuyla red edildi.

BİSİKLET YOLUNA 5 KM UZATILACAK
Gündem maddeleri arasında yer alan Bisiklet yolu hakkında konuşan Başkan Fatih Tosyalı, “İskenderun Bisiklet yolu 5 km artırılarak, 48 kilometre olacak, Expo’ya kadar uzanacak. Hibe desteği alarak, çalışmalara en yakın zamanda başlayacağız” dedi.

Başkan Tosyalı ayrıca “Belediyemizde 82 araç vardı, 121 araca çıkardık. Üstelik borçlanmadan aldık. Yeni alacağımız iki araç da, ağaç kesim ve bakım işlerinde kullanılacak” açıklamasında bulundu.

‘ASFALT GAYET GÜZEL İLERLİYOR’
Gündem maddeleri görüşülürken, CHP Grubu, Seyfi Dingil döneminin son üç ayında yaşandığı iddia edilen usülsüzlükler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Asfalt şantiyesini bakıma alarak, tekrar çalışabilir bir duruma getirebileceğini öneren CHP grubu, Simak Makina ile yaptıkları görüşmeyi anlattı.

MHP Meclis Üyesi İbrahim Yavuz ise, “İskenderun’a geçtiğimiz dönem asfalt plenti Simak Makina’dan alındı. İkinci el, hurda.. Bu firmanın burada konuşulması bile bizi üzer. Ben bu konuda kendileriyle görüşmeye çalıştım, dönmediler. Makinanın durumu ortada. Kaldı ki, İskenderun Belediyesi borçlanmadan asfalt yapıyor. Gayet güzel ilerliyor. 40 yıldır girilemeyen yerlere girildi. Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

’30 YILDIR GİRİLMEYEN YERLERE GİRDİK’
Başkan Fatih Tosyalı da, “Asfalt işini diğer belediyelerin fiyat farkıyla kıyasladınız mı? Lütfen elmayı elmayla kıyaslayın, armutla değil. Bizim birinci ihalemiz 13 milyon 900 bin lirada kaldı. Firmanın mekaniği var, kazma işlemi var, şusu var busu var. Diğer belediyelerle bir kıyaslayın bakalım, ne kadar düşük olduğunu göreceksiniz. Üstelik kimseye borcumuz yok. Her işin parasını takır takır peşin ödüyoruz. Herkes pandemide evdeyken bizim ekipler her yerde asfalt döküyordu. 25-30 yıldır girilmeyen yerlere girdik. Mayıs’tan beri çalışıyoruz. Çocuğu okula gidemeyen ailelere ne diyeceksiniz? Bu işi Asfalt plentinin keyfine mi bırakacağız? Mağduriyet yaşayanları es geçemezsiniz! Bir gün olsun teşekkür edin!”

Gündem maddeleri şu şekilde karara bağlandı;
Belediyenin demirbaşına kayıtlı araçların yetersiz olması ve hizmetlerin aksamaması için kurumun hizmetlerinde kullanılmak üzere 2 adet Otokar Atlas marka kısa şase üzerine damperli kamyon türü araçların Devlet Malzeme Ofisinden satın alınması hususunda gerekli meclis kararının alınması ile ilgili Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü teklifi, oy birliği ile kabul edildi.

20 MİLYON LİRA ÖDENEK AKTARILACAK
Fen İşleri Müdürlüğü’nün yılsonuna kadar yetmeyeceği düşünülen yol yapım giderleri ödeneğine münakalede belirtilen ekonomik hesap ayrıntı kodları ve yine münakalede belirtilen gider tertiplerine göre 20 milyon TL. ödenek aktarılması ile ilgili Mali Hizmetler Müdürlüğü teklifi, oy birliği ile kabul edildi.

1 Mıntıka 1938 sayılı parsel üzerinde bulunan Belediyemizce 4 Nolu sosyal tesis olarak kullanılan taşınmazın yan kısmında bulunan 70 m²’lik kısmı, 1. Katının 146 m²’lik kısmı ve arka bölümde bulunan tek katlı yapının 175 m²’lik kısmı olmak üzere toplam 391 m² alanın İlçe Sağlık Müdürlüğüne 5 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edilmesi ile ilgili Emlak İstimlak Müdürlüğü teklifi, oy birliği ile kabul edildi.

İskenderun Kent Merkezi ve yakın çevresine yönelik hazırlanan 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planına ilişkin itirazların değerlendirilerek sonuçlandırılmasına yönelik meclis kararının alınması ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi hakkındaki imar komisyonu raporu, rapor yetişmediği için bir sonraki meclise ertelendi.

İskenderun Azganlık mevkii 036D-09B-2A, 036D-09B-2C, 036D-09B-2B, 036D-10A-1D, 036D-04C-3C, 036D-09B-1B, 036D-10A-1A numaralı paftaların sahil dolgu alanı olarak planlanmış olan alanın yapı yaklaşıma mesafelerinin Kamu Kurum görüşleri doğrultusunda yeniden değerlendirilmesi ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi hakkındaki imar komisyonu raporu, oy birliği ile kabul edildi.

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile ilgili harçlar kapsamında günümüz koşullarına göre düzeltmelere gereksinim duyulduğundan, 2020 Yılına ait ücret tarifelerine ilişkin gerekli meclis kararının alınması, plan ve bütçe komisyonuna sevk edildi.

İskenderun Mustafa Kemal Mahallesi Şevre Mıntıkası 1168 ada 22 nolu parsele ilişkin hazırlanan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı hakkındaki İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi, imar komisyonuna havale edildi.

İskenderun Karayılan Mahallesi 708, 709, 961, 1445 nolu parsellere ilişkin hazırlanan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı hakkındaki İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi, imar komisyonuna sevk edildi.

Meclis gündemine alınan İskenderun Belediyesinin demirbaşına kayıtlı olan dal öğütme makinasının yapılacak protokol ile Arsuz Belediyesine geçici olarak verilmesi ile protokolü imzalamak üzere Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’ya yetki verilmesi ile ilgili Park Bahçe Müdürlüğü teklifi oy birliği ile kabul edildi.

Meclis gündemine alınan, Bisiklet yolu projesine ilişkin bisiklet yolu ulaşım ağına dâhil edilen cadde ve sokaklar ile ilgili ek düzenleme yapılması yönündeki Fen İşleri Müdürlüğü teklifi oy birliği ile kabul edildi.
Haber: Yılmaz AKPINAR