MECLİSE GELİRKEN, SİYASİ KİMLİKLERİNİZİ DIŞARIDA TUTUN!


İskenderun Belediye Meclisi gündeminde bulunan bütçe tasarısını konuştu. CHP’nin eleştirilerine yanıt veren Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, “Her eleştiriye açığız, ama suçlamaları kabul etmeyiz. Biz HBB’de stratejik planı görmeden, evet oyu kullandık. Çünkü güveniyoruz. O planı CHP grubu olarak sizler de görmediniz. Ama tek kelime etmediniz! Burada ise sürekli eleştiriyorsunuz. Oysa ben yaptığımız her işi İskenderun’un menfaati için düşünüyoruz. Biz güven telkin etmeye geldik. Burada atacağımız her adımda kazanan İskenderun olacak, biz değil. Bunu hep beraber yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Mecliste ilk olarak performans programı oy birliğiyle bütçeye alındı. Daha sonra bütçe tasarısı üzerinde konuşuldu.
CHP Belediye Meclis üyesi Murat Kayış, “Önümüze hazır bir taslak geldi. Yapılan bütçede yüzde 65 gerçekleşme var. Gider olarak borçlar gösterilirken, gelir olarak arsa, gayrimenkul satışları gösteriliyor. Bütçe 190 milyon liradan 250 milyon liraya neden yükseltiliyor. Gerekçelerini merak ediyoruz” dedi.

‘BURADA ART NİYET VAR’
MHP Belediye Meclis Üyesi İbrahim Yavuz, “CHP Grubu dersine iyi çalıştı. Şehrin imarı onlar döneminde yapılan hatalar dolayısıyla sorun yaşıyor. Müzenin yeri belli. Zamanı gelince meclise gelir. Çok küçük sorunları büyütmeye yönelik adımlar var. Burada art niyet var. İdarenin iyi niyetini su istimali ediyorsunuz. Burada çok samimi olan bir yönetim ve idare var” dedi.

Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ise, “Biz hep güzellikleri paylaşmaya çalışıyoruz. Örneğin trafik sorunu.. Battı çıktının ilerisinde ışığı ileri aldık, faydası oldu. Pac yolunda cep yaptık, postane yolunda refüjü açtık. Şimdi de, sanayi kavşağına iniş kampası yaptıracağız. Eğer mümkün olursa, Şehitpamir ve ulu camideki trafik akışını eski yönüne çevirmeye çalışacağız. HBB meclisinde Lütfü Başkanımız ‘çok güzel bir uyum var’ diyor. Çünkü niyetimiz iyi.. Burada da aynı duyguları paylaşıyoruz. Niyetimiz temiz ve düzgün olmalı.

HBB MECLİSİ’NDE STRATEJİK PLANI GÖRENİNİZ VAR MIYDI?
Meclis oturumunda “Eleştirilerden korkmayacağız, konuşacağız, tartışacağız. Yanlış varsa, birlikte düzelteceğiz. Doğruları da birlikte savunacağız” diyen CHP’li Ali Mutlu’ya yanıt veren Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, “Her eleştiriye açığız, ama suçlamaları kabul etmeyiz. Biz HBB’de stratejik planı görmeden, evet oyu kullandık. Çünkü güveniyoruz. O planı CHP grubu olarak sizler de görmediniz. Ama tek kelime etmediniz! Burada ise sürekli eleştiriyorsunuz. Oysa biz yaptığımız her işi İskenderun’un menfaati için düşünüyoruz. Biz güven telkin etmeye geldik. Burada atacağımız her adımda kazanan İskenderun olacak, biz değil. Bunu hep beraber yapmaya çalışıyoruz. Samimiyetinize inanıyorum. Ama siyasi kimlikleri dışarı tutup, meclise gelmeliyiz. Burada İskenderun’u konuşuyoruz, o yüzden hep birlikte çok çalışmalıyız” dedi.Yapılan konuşmaların ardından performans programı oy çokluğuyla kabul edildi.

‘DÜNYA KADAR BORÇ ÖDÜYORUZ’
Bütçe tasarısı hakkında konuşan CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu, “Geçen yılın bütçesine ve gerçekleşme oranına bakacak olursak, 2020 için 170 milyon liraya tekabül ediyor. 250 milyon lira çok fazla değil mi? Oysa bütçenin 5’te biri faize gidiyor. Gayrimenkul satışlarını doğru bulmuyorum. Yakında belediyenin yeri kalmayacak” derken, Başkan Fatih Tosyalı ise, “Bu belediyeyi kim bu hale getirdi, anlatın. Ben bir kuruş faiz almadım, sürekli borç ödüyorum. İnanmadığım hiçbir işi yapmam. Borçsuz bir belediye alsaydım, bugün her hizmeti yapabilecek konumdaydık. Dünyanın hiçbir yerinde mevcut bütçe düşürülmez. Keşke 250 milyon lira bütçeyi 350 milyon liraya nasıl çıkarabiliriz diye bir öneriniz ve çabanız olsaydı. Belediyemizin 3 bin 200 adet gayrimenkulu var. Rahat olun” dedi.

AK Parti Grup Başkan vekili Muharrem Dingil ise “Antakya’da onlarca gayrimenkul satılıyor. İnşallah Ali Bey orada da aynı duyarlılığı gösterebilir” dedi.

‘HATSU’DAN 7 MİLYON LİRA ALACAĞIMIZ VAR’
CHP Belediye Meclis Üyesi Bülent Kırmızıoğlu’nun geçmiş dönem belediye idaresinin borç yükünü hatırlatması üzerine konuşan Başkan Fatih Tosyalı, “Sırtımızda birçok borç yükü var. Elimizde avucumuzda kalan parayla hizmet üretmeye çalışıyoruz. Çok şükür, piyasaya borcumuz kalmadı. Ama alacaklarımız var. HATSU’dan 7 milyon lira. Mali disiplini ona göre şekillendiriyoruz. Bugün devraldığımız 230 milyon borcu, çok şükür borcumuzu 200 milyon liranın altına indirdik. Ama geçmiş dönemin 50 milyon liralık faizini biz ödüyoruz. Bu yük bize bindi. Ama biz şikayet etmiyoruz. Hep birlikte düzlüğe çıkıp, güzel hizmetler yapacağız. Hen kuruşun da hesabını vereceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından bütçe tasarısı madde halinde oylandı. İlgili maddeler oy çokluğuyla geçti.
Haber: Yılmaz AKPINAR