KAMUDAN KAMUYA SATIŞ!


İskenderun Belediye Meclisi gündeminde bulunan maddeleri görüşmek üzere toplandı. Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’nın başkanlık ettiği oturumda, Modern Evler’de belediye ait 30 adet konutun satışa çıkarılması, Soğukoluk’ta bulunan 15 dönüm arazi ile içerisinde yıkım kararı alınan metruk binanın, borçlara karşılık Maliye’ye satışı ve Milli Eğitim’e, Sağlık Ocağı’na ve Hatay Valiliği’ne 25 yıllığına bedelsiz tahsis edilecek olan maddeler konuşuldu.

Üzerinde en çok konuşulan konu Soğukoluk’ta İskenderun Belediyesi’ne ait yer oldu. CHP Grup Başkan Vekili Ali Mutlu, “Biz satışa karşı değiliz. O yüzden Modern Evler’deki 30 adet konut satışına evet diyoruz. Ancak, Soğukoluk’ta arazinin Maliye’ye satışını doğru bulmuyoruz. Geçmişte vergi affıyla ilgili birçok örnek yaşandı. Belki de yakın zamanda bu af tekrar çıkar. Halkın yeri, halkın elinde kalsın. Diğer satılacak taşınmazlar için de komisyon kuralım. Hiç olmasa bir değerlendirme yapma imkanımız olur” dedi.

‘DOĞRU BULMUYORUZ’
CHP Belediye Meclis Üyesi Bülent Kırmızıoğlu ise, “Sayın Başkanım, sizlerin özverili ve gayretli çalışmalarınızı yakından takip ediyor ve olumlu buluyoruz. İskenderun için hep birlikte güzel hizmetler vermeye çalışıyoruz. Ancak, Soğukoluk’taki 15 dönüm yer ile ilgili bir araştırmamız oldu. Hemen yanıbaşında henüz yeni bir arazi satın alan birileri oldu. Benzer büyüklükteki yer için 800 bin lira ödendi. Yani oranın satış maliyeti düşük. İçerisindeki binayı ayrı tutmak lazım. Buranın satışını doğru bulmuyoruz. İlgili maddeyi geri çekelim. Çünkü bu yeri Milli Emlak’a sattığımızda, yarın kim bilir hangi vakıfa veya kişilere verecekler. Ayrıca, ilgili kurumlara yapılacak bedelsiz tahsisler için de 25 yıllık süreyi daha aşağı çekelim” dedi.

BEN DE SATIŞ MERAKLISI DEĞİLİM, AMA..
Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ise, CHP grubunun Soğukoluk’taki metruk binanın araziden ayrılması fikrine olumlu baktı. Başkan Fatih Tosyalı, “Borçları ödemeye çalışıyoruz, çünkü her ay 1 milyon 750 bin lira faiz yükü biniyor, belediyenin üzerine. Yazıktır! Biz bu borcu düşürdük, düşürmeye devam edeceğiz. Çünkü borçları ödemezseniz, hizmet de edemezsiniz. Bu satışlar da mevcut sorunların giderilmesi için harcanacak. Soğukoluk’taki araziden metruk binanın ayrılmasına ben de sıcak bakıyorum. Bir komisyon oluşturalım fikrine katılıyorum. Her partiden üye olsun. Hatta isterlerse tamamen CHP’li üyelerden olsun. Kaça satabileceklerini görelim. Ben de satış meraklısı değilim. Ama geçenlerde ilgili müdürlüğe talimat verdim. Ne kadar yerimiz var, öğrenelim diye.. Yığınca kullanılmayan, atıl durumda olan, üretim yapılmayan yerlerin olduğunu gördük. Gelin hep beraber, bu yerleri nasıl değerlendireceğimize yönelik çalışma yapalım. Herşey şeffaf, kamuoyunun önünde olsun” yanıtını verdi.

MİLLET PARKI ÖRNEĞİ
MHP Belediye Meclis Üyesi Emir Selim Yazar ise, mevcut devrin belediyenin borçlarına yönelik olduğunu hatırlatarak, “Bu araziyi satmıyoruz, Devlet’e veriyoruz. Bakarsınız bize bedelsiz olarak yeniden gelir. Millet Parkı, İskenderun Belediyesi’ne bedelsiz tahsis yapılmadı mı. Bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum?” diyerek, yerinde bir örnek sundu.

‘ZİRAAT BAHÇESİ’Nİ VE STADIN YERİNİ İSTEDİK’
Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da, “Emir Bey güzel bir örnek verdi. 250 dönümlük Ziraat Bahçesi’ni ve Stadın mevcut yerini de istedik, kararın olumlu olacağını düşünüyorum. Yakında bu konuyla alakalı güzel haberler alabiliriz” dedi.

‘HBB SATIŞ İÇİN İLAN VERDİ’
MHP Belediye Meclis Üyesi İbrahim Yavuz ise, “İskenderun Belediyesi’ne ait birçok yer var. Üstelik kullanılmıyor. Taşınmazları yeniden elden geçirmeye kalksanız çok para ediyor. Oysa bu süre zarfında belediye başkanımız birçok hizmet üretti, parayı doğru imkanlarla ve yerinde kullandı. Biliyorsunuz ki, Devlet’te süreklilik esastır. Bu arazileri şahıslara mı satalım yoksa devlete mi? Devlete verdiğinizi, günü gelince geri alabiliyorsunuz. Daha bugün bir yerel gazetede Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin satış ilanı vardı. Saraycık’ta, Kisecik’te ve Günyazı’nda üç ayrı yerde HBB satış yaptı. Hem Valiliğe tahsis edilen yer doğru bir karardır. Sayın valimiz haftada bir-iki gün İskenderun’a geliyor, hizmetlerimize katkı sunuyor. Hiç kimse şüphe etmesin, temiz ve şeffaf çalışıyoruz” dedi.

İSKENDERUN YARARINA..
DP Meclis Üyesi Sedat Bakır ise, olumlu fikirlerle sürece katkı sundu. Bakır, “Modern Evler’deki taşınmazlar, Suçıkağı mevkiinde bulunuyor. Oranın satışıyla elde edilecek gelir o mahalleye hizmet olarak dönsün” önerisinde bulunurken, Başkan Fatih Tosyalı, “değerlendirelim” yanıtında bulundu.

Soğukoluk’taki arazi ve Modern Evler’deki taşınmazların satışını ilgilendiren maddeler görüşüldükten sonra, İskenderun Belediyesi’ne ait, bir dönem eski İbrahim İnal Hastanesi olarak kullanılan yerin Milli Eğitime 25 yıllığına tahsisi karara bağlandı. Ayrıca Denizciler’de bir okulun bahçesinde kalan belediyenin 1.5 dönümlük yeri Maliyeye satışı.. Halk Kütüphanesinde tadilat yapılacağından, Mete Aslan Bulvarı’nda belediyeye ait binada iki yıllığına yer tahsisi.. Muharip Gaziler için yer tahsisi ve yine Denizciler’de belediyeye ait yerin sağlık ocağına bedelsiz tahsisi kabul gördü. Mecliste kararlar alındığı sırada, Başkan Fatih Tosyalı CHP grubuna olumlu ve olumsuz kararlarından ötürü teşekkür etti.

Oturum boyunca mecliste neşeli bir hava hakimdi. Başkan Fatih Tosyalı’nın kimi zaman esprili yanıtları oldu, kimi zaman söz alan tüm meclis üyelerini pür dikkat dinleyerek, fikirlerinden yararlandı.

GÜNDEM MADDELERİ
Gündem maddeleri hakkında yapılan konuşmaların ardından, mülkiyeti belediyeye ait Aşkerbeyli Mıntıkası 2488 ada 1 parsel üzerinde bulunan 30 adet taşınmazın satışı yönünde karar alınması ve alınan kararın uygulanması için Belediye Başkanı Mehmet Fatih Tosyalı’ya ve Encümene yetki verilmesi ile ilgili Emlak İstimlak Müdürlüğü teklifi oy birliği ile kabul edildi.1. Mıntıka 1952 parsel üzerinde bulunan 2 adet taşınmazın Türkiye Muharip Gaziler Derneğine 10 yıllığına ücretsiz tahsis edilmesi ile ilgili Emlak İstimlak Müdürlüğü teklifi plan ve bütçe komisyonuna oy birliği ile havale edildi. Mülkiyeti Belediyeye ait Savaş Mahallesi Şehit Pamir Caddesi 4 nolu Belediye İşhanında bulunan 1 adet taşınmazın İSKENT İskenderun Kent Hizmetleri Ltd. Şti’ne 10 yıllığına tahsis edilmesi ile ilgili Emlak İstimlak Müdürlüğü teklifi plan ve bütçe komisyonuna oy birliği ile havale edildi.

Yine mülkiyeti Belediyeye ait 2. Mıntıka 857 parsel, 3. Mıntıka 1301 parsel, Bitişik İmar 1788 ada 2 parsel ve Belen ilçesi Soğukoluk Mahallesi 254 parsellerin Amme alacakları Kanununun 8. Maddesi kapsamında değerlendirilen borçlara karşılık Maliye Bakanlığınca satın alınması karşılığında, Maliye hazinesine bedelli devri yönünde karar alınması ve alınan kararın uygulanması için Belediye Başkanı Mehmet Fatih Tosyalı’ya ve Encümene yetki verilmesi ile ilgili Emlak İstimlak Müdürlüğü teklifi oy çokluğu ile kabul edildi.

Mülkiyeti belediyeye ait Kavaklıoluk Mahallesi 1225 parselin 1631 m2 ve Düğünyurdu Mahallesi 475 parselin tamamının Amme alacakları Kanununun 8.maddesi kapsamında değerlendirilen borçlara karşılık Maliye Bakanlığınca satın alınması karşılığında Maliye Hazinesini bedelli devri yönünde karar alınması ve alınan kararın uygulanması için Belediye Başkanı M.Fatih Tosyalı’ya ve Encümene yetki verilmesi ile ilgili Emlak İstimlak Müdürlüğü teklifi oy birliği ile gündeme alındı ve kabul edildi.

Ayrıca Belediyeye ait Çay Mahallesi Mete Aslan Bulvarı İskenderun Plaza B blok Kat:1 25-26-27-28 ve Kat:2 29 ve 32 nolu bağımsız bölümlerin İskenderun İlçe Halk Kütüphanesi Hizmet Binası olarak kullanılması için 2 yıllığına bedelsiz tahsis edilmesi ile ilgili Emlak İstimlak Müdürlüğünün teklifi oy çokluğu ile gündeme alındı oy birliği ile kabul edildi.

Ve son olarak Belediyenin demirbaşına kayıtlı araçlarımızın eski ve yetersiz olması nedeni ile hizmetlerin aksamaması ve daha verimli yürütülebilmesi için belediyemiz hizmetlerinde kullanılmak üzere 1 adet Renault marka Megan Sedan binek aracı Devlet Malzeme Ofisinden satın alınması hususunda gerekli meclis kararının alınması ile ilgili Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü teklifi oy birliği ile gündeme alınıp oy birliği ile kabul edildi. Haber: Yılmaz AKPINAR