KURTULUŞ COŞKUSU!


Kurtuluş savaşı sonrası 20 yılı aşkın süredir anavatan hasretiyle yanıp tutuşan Hatay’a 5 Temmuz 1938’de İskenderun’dan Türk Askerinin girişinin 81. Yıldönümü düzenlenen törenler ve çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı.
Albay Şükrü Kanadlı komutasındaki Türk Askerinin Hatay’a İskenderun’dan girişinin yıldönümü bugün sabah saat 09.00’da Atatürk Anıt alanında gerçekleştirilen çelenk sunumu töreniyle kutlandı.
Törene İskenderun Kaymakam vekili Payas Kaymakamı Dr. Polat Kara, İSTE Rektörü Prof. Türkay Dereli, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Alparslan Kılıç, Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe, İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı, Milli Eğitim İl Müdürü Kemal Karahan, Hatay Barosu Başkan Yardımcısı Av. Sevinç Çakıcı, askeri ve sivil erkan, Siyasi parti ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Kaymakamlık, Garnizon ve Belediye Başkanlığı çelenginin sunulmasının ardından saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından günün önem ve anlamını belirten konuşmayı Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı yaptı.

‘BÜYÜK BİR GURURLA KUTLUYORUZ’
81 yıl önce Şükrü Kanadlı komutasındaki Türk Askerinin Hatay’a İskenderun’dan girişinin tarihi bir öneme sahip olduğuna vurgu yapan Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı “Düşman işgalinden kurtuluşumuzun ve şanlı Türk Ordumuzun İskenderun’a girişinin 81. Yıldönümünü bir kez daha büyük bir gururla, coşkuyla sevinçle ve geleceğe olan güvenle kutluyoruz” dedi.Başkan Tosyalı, 5 Temmuz 1938 tarihinin İskenderun’un emperyalist işgalinden kurtuluşunun ve Hatay halkının Kuva-yi Milliye ruhuyla başlattığı haklı ve onurlu Hatay Davasını zaferle sonuçlandırdığı tarihsel sürecin önemli bir aşaması olduğunu söyledi.

HATAY’IN KADERİNİ DEĞİŞTİREN TARİH
5 Temmuz 1938 İskenderun’un ve bütün Hatay’ın kaderini ve geleceğini değiştiren anlamlı bir tarihi gün olduğunun altını çizen Tosyalı “İskenderun halkının gücünü ortaya koyduğu 5 Temmuz günü cesaretin azmin iradenin ve kahramanlığın timsali ve tarihi belgesi olmuştur. O gün umudunu ve özgüvenini tazeleyen halkımız varoluş iradesini kıracak hiçbir gücün olmadığını tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir. Bugün de hep birlikte milletçe gelecek hedeflerimize doğru kararlılıkla ilerlerken devraldığımız değerli mirası aynı yüksek ruh ve bilinçle koruyor birlik ve beraberliğimiz içinde yaşama beraberliğimizi devam ettiriyoruz” diye konuştu.

Başkan Fatih Tosyalı daha sonra Kitap Fuarı ve iskelede yer alan stantları gezerek, esnafa bol kazançlar diledi. Ardından, Deniz Müzesi karşısında kurulan Yörük Çadırını ziyaret ederek, yör

ük kıyafeti giydi. Haber: Cuma KESEROĞLU