İSTE DEPREM BİLİNCİ KAZANDIRIYOR


Kızılay Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, İskenderun Teknik Üniversitesi’nde “Depreme Hazırlık ve Temel Afet Bilinci” konulu seminer verdi. İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Türk Kızılayı İskenderun Şube Başkanı Ümit Günay’ın katıldığı panelde konuşan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Sorun çözümsüz değil. Ne kadar çok şey öngörebilir ve bu çerçevede ne kadar çok bugünü yapılandırırsak, yarın, o kadar güzel ve aydınlık olacaktır” dedi.

TOPYEKÛN SEFERBERLİK
Payas Belediye Başkanı Bekir Altan’ın katkılarıyla düzenlenen panel öncesi İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, Payas Kaymakamı Dr. Polat Kara, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi’ni gezerek, Başkan Altan’ın konuğu oldular.
Payas’taki programın ardından İSTE’deki “Depreme Hazırlık ve Temel Afet Bilinci” konulu seminerde konuşan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’na katılımından ötürü teşekkür ederek, İskenderun’da olası bir depreme hazırlıklı olmamız gerektiğini ve binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini anımsattı. Rektör Dereli bunun için topyekun bir seferberlik gerektiğini söyledi.
Payas Belediye Başkanı Bekir Altan ise, deprem riski taşıyan eski binaların yıkılma tehlikesine karşı başlattığı toplu dönüşüm projesi hakkında bilgiler vererek, Payas Belediyesi ve TOKİ tarafından Akdeniz Bölgesinin Ödüllü Projesi olan Çağlalık TOKİ Projesi ile ‘Yeni Payas’ın şekillendiğini aktardı.

BASİT TEDBİRLER BÜYÜK BELALARI SAVUŞTURUR
Yoğun katılımın olduğu seminerde, temel afet bilinci hakkında önemli bilgiler veren Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise, yaşadığımız mekânların nasıl güvenli hale getirileceğini, deprem sırasındaki doğru davranış şekillerini ve sonrasındaki sürece hazırlanmanın önemli noktalarını anlattı.
Kadıoğlu, “Deprem olduğunda biz bizeyiz. Küçük bir kanamayı durdurabilecek, ufak yangınları söndürebilecek bilgiye sahip olmalıyız. Altın saatler olarak nitelendirilen deprem sonrasındaki ilk 72 saat için basit ilkyardım bilgileri çok önemli. İnsana yatırım yapmalı, eğitim konusunda daha titiz olmalıyız” diyerek, depremde insanları; kötü binaların, cahilliğin ve eşyaların öldürdüğünü anlattı. İlgiyle izlenen seminerin sonunda programa katkı sunan Payas Belediye Başkanı Bekir Altan ve katılımından ötürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’na plaket takdim edildi.
Haber: Yılmaz AKPINAR