DÖRT KOLDAN SEFERBERLİK!

Deprem sonrasında yardım çalışmalarına büyük katkı sunan MÜSİAD Hatay Şubesi, oluşabilecek ihtiyaçlar için istişare çalışmalarını sürdürüyor. MÜSİAD Hatay Şube Başkanı Ali Özyurt ve yönetim kurulunun ev sahipliğinde, AK Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ve AK Parti İlçe Başkanı Bülent Özer ile birlikte Doğan Gazinosu’nda bir araya gelen heyet, depremde yaraların sarılması için görüş alışverişinde bulundu.
MÜSİAD Hatay Şube Başkanı Ali Özyurt, depremde yaraların sarılması için yapılan tüm çalışmalara katkı vermeye sürdüreceklerini aktararak, şube yönetimi ve üyelerin tam koordinasyon halinde hareket ettiğini söyledi.

‘GÜN BİRLİK OLMA GÜNÜ’
Başkan Özyurt, “İnşallah bu sürecin üstesinden hep birlikte geleceğiz. Gerek vekilimiz, gerekse kaymakamımız ve belediye başkanımız özveriyle çalışıyor. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Çok zor bir durum. Giden kayıpları geri getiremeyiz ama en azından geride kalanların dertlerine derman olmaya çalışan bir irade var. Herkes elinden geleni yapmaya çalışıyor. Bölge halkımızın her zaman yanındayız. Bizler de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Allah hepimizin yardımcısı olsun, milletimizi muhafaza etsin. Gün birlik olma günü, beraber olma günü” dedi.

‘HİÇBİR ESNAFIMIZ AÇIKTA KALMAYA KADAR İŞ MERKEZİ KURMAYI SÜRDÜRECEĞİZ’
İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ise, “MÜSİAD’ın 12 yıl başkanlığını yaptım. Tek amacımız vardı. Birlik ve beraberlik! Ali Bey ile birlikte bu dayanışmayı sağlıyoruz” diyerek, depremden sonra yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aktardı, üyelerden gelen soruları cevaplandırdı.
Başkan Fatih Tosyalı, “İskenderun’da 385 işyeri yıkıldı. Birçok yerde iş merkezi kurduk. Hiçbir esnafımız açıkta kalmayana kadar geçici işyerleri kurmaya devam edeceğiz. Şimdi de 120 adet işyeri de eski lunapark arazisine yapıyoruz” dedi.

‘ESNAFA İŞ MERKEZİ KURMAK İÇİN EL KONULAN TAŞINMAZLARA 170 MİLYON LİRA ÖDEDİK’
Kaymakam Murat Sefa Demiryürek ise, iyi niyetin karşılıklı olması gerektiğini anımsatarak, “Bizler burada AFAD marifetiyle, kurum ve kuruluşların katkılarıyla konteyner kentler kurduk. Halkımızın önceliklerini herşeyin üzerinde tuttuk. İş merkezlerini yaparken de, el koyduğumuz araziler oldu. Bu taşınmazları kiralarken, 170 milyon lira para ödedik. Öyle bedava almıyoruz. Mülk sahibine taşınmasın bedelini kira olarak ödüyoruz. İleriye doğru sararak gidiyoruz. Her konuda yardım ettiğimiz insanlar var. Hiçbir şey almadım diyen insanlarımız çıkıyor. Mümkün değil. Az geldi demek ayrı şey, hiç almadım demek apayrı birşey. Böyle bir söylemi kabul etmiyoruz. Hepimizin eksiği hatası olabilir, ama niyetimiz halis, herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz.

2 MİLYON KARE ALANDA YIKIM!
Kaymakam Demiryürek ayrıca, İskenderun’da 2 milyon kare alanda yıkım olacağını belirterek, “400 bin metrekare alan davalı. Dile kolay! 3 bin 297 tane yıkılacak bina var. Beyin ölümü gerçekleşmiş binalar üzerinde yaşam kurmak mümkün değil. Bir de hazine malı üzerinde geçmişte zeytin eken, bugün de devletimize iade etmemek için sorun çıkaran insanlarımız oluyor. Onlara zeytinlerin parasını TOKİ ödesin dedik. Kabul etmediler. Dedik ki, sizin buradaki işgaliniz 15 bin konut bekleyen depremzede vatandaşımızdan daha önemli değil. Anlamadılar.. Burası devletin yeri, her türlü tasarrufu da uygulamaktan kaçınmaz! Öyle yaptık” açıklamasında bulundu.

‘SUYU BİZ GETİRİYORUZ, HATSU’NUN PLANLAMASI YOK’
Milletvekili Abdulkadir Özel ise, deprem konutları hakkında bilgi vererek, “İskenderun’da 8 bin 500 konut yapılacak. 4000’in üzerinde konuta başlandı, Aralık’ta teslimatlar başlayacak. Biliyorsunuz ki, sahilde kıyı tahkimat çalışmalarına başlandı, çalışmalar sürüyor. Ayrıca, 2 metreye 4 metre betonaj yapılacak. Yurt dışından sipariş verdiğimiz pompalar da eklendiğinde, koku ve su taşması önlenecek. Bunlar Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı HATSU’nun işi.. Biz bu çalışmaları İl Bank marifetiyle yapıyoruz. İçmesuyu da öyle.. Beldelerdeki su temini için ihaleler yapıldı. Tepe mahallelerimiz aynı keza.. HATSU’nun yapması gerektiği veriler, planlama ortada yok. Su tazyikli geleceğinden halen yıkılan binalarda tıpalama işlemi devam ediyor.

SAHİLDEKİ BORULAR DEPREMDEN ÖNCE YIKILMIŞ, ŞİMDİ Mİ SÖYLENİR BU?
Biz o belediye bu belediye ayrım yapmıyoruz. Büyükşehir Belediyesine, İskenderun Belediyesi deprem sonrası lojistik destek verdi. HATSU yetkilileri beni arayıp, terfi istasyonlarını yapıyoruz diye teşekkür ettiler. Arkasından, sahilde boruların depremden önce kırık olduğunu söylediler. Şimdi mi söylenir bu? Bunları biz yapalım istiyorlar, ama asfalt için 2 milyar lira istiyorlar. Bu mudur meseleniz? Böyle beceriksiz bir yönetim olmaz” ifadelerini kullandı.

‘OTOBAN BAĞLANTISI İLE HASTANEYE ULAŞIM DAHA KOLAY OLACAK’
İskenderun’da yapımına başlanan hastaneler için de bilgi veren Milletvekili Özel, “200 yataklı acil durum hastanemiz bitti, hazır. 600 yataklı yeni hastanede aynı bölgede yapılıyor. Yıkılan SSK’nın arazisinde 200 yataklı bir sağlık tesisi yapıyoruz. Otoban bağlantısı için çalışmalar başlamak üzere, eli kulağında..Toplamda bakıldığında Düğünyurdu mevkiinde 250 dönüme dev bir sağlık tesisi yapıyoruz. Ama her seferinde çıkıp şurada burada hastaneleri neden yapmıyorsunuz, diye soranlar oluyor. SSK’da yapın dediler, orası 32 dönüm..Eski doğumevi hastanesi 3 dönüm..Ziraat parkının tamamına yapsak, olmaz.. Yeşil alan diye bir yer kalmaz!Nasıl olacak peki? Oysa otoban bağlantısı yapıldığında yeni hastaneye ulaşım 4.5 dakika olacak. Bu hastane sadece İskenderun’a değil, çevre ilçe ve mahallelerden gelen hastalar için de ulaşım kolaylığı sağlayacak. Bölgenin sağlık üssü olacak” diye konuştu.

’SANAYİ SİTESİ İÇİN ARAZİLERİ TAHSİS ETTİK’
Milletvekili Özel, yeni yılda Mart ayında Cebike’ye doğalgaz getirileceğini de anımsatarak, “Yeni sanayi siteleri için arazi tahsisleri yapıldı. Bize düşen görev bu. Bundan sonrası kooperatiflerin insiyatifinde. Antakya’dan arkadaşlarımız beni daha çok arıyor. Biz burada birçok kez arkadaşlarla bir araya geldik. Ama sonrasında kimse arayıp, izleyecekleri yol haritası hakkında bize bilgi vermedi. Devlet, sanayi sitesi yapmaz. Kapımız herkese açık, gelsinler yardımcı olalım. Yapamıyorlarsa, biz bir kooperatif kurar, gereğini yaparız” dedi.

‘İYİ NİYETLE ÇALIŞIYORUZ’
Toplantıda tekrar söz alan Kaymakam Demiryürek rakamlar vererek “Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında İskenderun’a giren araç sayısı, 180 bin.. İçinde bulunduğumuz 2023 yılı Ağustos ayında bu sayı 231 bin.. Bunun ticari yönden İskenderun’a yansımaları olacak” diyerek, deprem konutları, su ve tahkimat için zaman gerektiğini söyledi ve ekledi; “Tüm kurumlar burada iyi niyetle çalışıyorlar. Az sabır, yaralarımızı en kısa sürede saracağız” dedi.
Haber: Yılmaz AKPINAR