ZEYTİN YASA İLE KORUNAN BİR TARIM ÜRÜNÜDÜR

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, “Bugün maden arama ya da sanayi tesisi kurmak için zeytinliklerin elden çıkarılabilmesine olanak sağlayan söz konusu yönetmelik derhal iptal edilmelidir” dedi.

Kara yazılı açıklamasında, “Dünyada var olan zeytin ağacı varlığının yüzde 98’i Akdeniz çanağı içinde bulunmakta olup ülkemizde de Marmara, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgeleri zeytin üretimindeki en önemli bölgelerdir.
3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılaştırılması Hakkında Kanunun şöyle der;
Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Pandemi süreci ve şu an içinde yaşadığımız savaş bize göstermiştir ki, ülkemizdeki gıda arzı ve tarım alanları çok önemlidir.

Keza zeytincilik alanlarının da tarım alanlarının hemen kıyısında olduğu düşünüldüğünde yüzlerce yıllık zeytinliklerin yok edilmesi sadece bir ekosistemi yok etmeyecek tarım alanlarını da olumsuz etkileyecektir. Corona Virüs mutasyonuna, İklim değişikliğinin ve Madencilik Faaliyetlerinin neden olduğunu gösteren bilimsel çalışmaların varlığı madencilik faaliyetleri başta olmak üzere  tüm kirletici ve yok edici kirli teknolojili tesislerin sonlandırılması zorunluluğu canlı yaşamı için zorunluluk olmuştur. İnsanların madencilik gibi faaliyetlerle tahrip ettiği orman alanlarında korona virüs gibi zoonotic virüslerin varlığının en az 2.5 kat arttığı ve virüslerin insan yaşam alanlarına geçişinin de yüzde 70 arttığı bilimsel olarak ispatlanmıştır.
Bugün maden arama ya da tesis kurmak için zeytinliklerin elden çıkarılabilmesine olanak sağlayan söz konusu yönetmelik  derhal iptal edilmelidir. İklim Krizine önlem olarak pek çok ülke kömür kullanımından vazgeçme yönünde kararlar alıp yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik ederken tarihsel olarak ülkenin doğasının ve tarımsal üretim deseninin en önemli varlıklarından olan zeytin ağaçları madenlere kurban edilmemelidir.

Yüzlerce yıldır bu ülkede yerleşik bu ağaçların bu topraklarda bizden fazla söz hakkı vardır.
Yüz yıl sonra bugün kuracağımız sanayi tesisi bir işe yaramayacak muhtemelen, ama yüzlerce yıldır orada duran zeytin ağaçları orada durmaya devam ederse en az bugün yaradığı kadar işe yarayacaktır. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığından; Maden Yönetmeliğinde Değişiklik yapılmasına dair 01.03.2022 tarih 31765 sayı ile Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik iptal edilmez ise; ülkemizde Zeytin ağacının en fazla toprak ile buluştuğu  Akdeniz ve Ege bölgeleri başta olmak üzere  birçok bölgede taş  ve kömür ocakları sebebiyle  yaygın biçimde zeytinlikler türlü yollarla parçalanacak ve yok edilecektir.
Dolayısıyla talan yönetmeliği derhal geri çekilmelidir.”