KENT KONSEYİ BAŞKANI ÇALIŞIR, ‘HERKESİN GÖRÜŞ, ÖNERİ VE FİKİRLERİNİ ALACAĞIZ’

İskenderun Kent Konseyi, yılın ilk Genel Kurulunda görüş ve önerileri alındı, Belediye Meclisine önerilecek konuları görüştü, ayrıca Konseyin Gençlik, Kadın ile Engelliler meclislerini oluşturmak üzere başkanlar seçildi.

İskenderun Belediye Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Kent Konseyi Genel Kurulu toplantısı saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Açılış konuşması yapan Kent Konseyi Başkanı Vahit Çalışır, konseyin amacı, sorumluluk alanları ve genel kurulun gündeminde bulunan konuları paylaşarak “2021 yılında neler yaptığımızı, 2022 yılında neler yapmak istediğimizi ve yapamadıklarımızla ilgili hangi konularda sizlerden destek istediğimizi bugün burada ifade edeceğiz. Sizlerin görüş ve önerilerinizi, fikirlerinizi alacağız. Bizim için Genel Kuruldaki ifadeler çok önemlidir” dedi.

‘KENT KONSEYİ SİYASET ÜSTÜ BİR YAPIDIR’
Kent Konseyinin siyaset üstü bir yapıya sahip olduğunu ve korumaya çalıştığı üç temel husus olduğunu kaydeden Çalışır bunların da ‘Hava, Su, Toprak’ olduğunu söylerken; gelecekteki nesillerin ihtiyaçlarını planlamak üzere kurulmuş bir kurul olduklarını hatırlattı.Kent Konseyi olarak yaptıkları ‘İklim Değişikliği’ ile ilgili bilimsel araştırma sonuçlarına da değinen Çalışır, İskenderun Kent Konseyi İklim Değişikliği Farkındalık Araştırmasının amacını; ‘Hemşerilerimizin iklim değişikliği farkındalığını ölçmek, genel kabul görmüş uygulamalara olan bakış açısı ve olası projelere destek niyetlerini ölçmek’ olarak açıkladı.

ÇALIŞIR, ARAŞTIRMANIN SONUÇLARINI AKTARDI 
Yüz yüze anket tekniği ile yapılan araştırmaya, 18-53 yaş aralığında 330 katılımcının iştirak ettiğini söyleyen Çalışır, temel felaketlerden ve 20-30 yıl içerisinde yaşanacaklardan bahsedilen araştırmaya katılanlardan 63’ünün ‘Çok Farkındayım’, 33.33’ünün ise ‘Farkındayım’ dediğini aktardı. Buna göre İskenderun halkının iklim farkındalığına sahip olduğunu ifade eden Çalışır, araştırmayı şöyle özetledi: “İskenderun’da vatandaşlar İklim Değişikliğinin başa neler getireceğini oldukça iyi biliyor ancak emisyona yönelik projeleri desteklemekte aynı düzeyde istekli değildir. Yine de ortalamalar arasındaki bu farklılığa rağmen proje desteklerinde azımsanmayacak bir ölçü gözlemlenmiştir. Ortalama karşılaştırılması bir hipotez testi tekniği olup araştırmanın hipotezi olan ‘İklim değişikliği farkındalığı yüksek olan toplumların iklim değişikliğine ilişkin projeleri destekleme oranı da yüksektir’ reddedilmiştir.”

SAHİLE MİMAR SİNAN PARKI 
Mimar Seyfullah Bakıcı, tasarladığı kent konseyi logosunu tüm ayrıntılarıyla anlatırken, katılımcıların görüş ve önerileri alındı, bir sonraki genel kurul toplantısında alternatif logo taslaklarının yeniden görüşülmesi kararlaştırıldı.Masrafları Mimarlar Odası tarafından karşılanmak üzere İskenderun Sahili’nde yapılması planlanan ‘Mimar Sinan Parkı’ yapılması konusu görüşüldü. Konsey yürütme kurulu üyesi Mimar Nesrin Okur, bu konuda katılımcılara bilgi verdi, yapılan oylama ile konunun İskenderun Belediye Meclisine sunulmasına karar verildi. 

‘MAYTAP SATIŞI YASAKLANSIN’
18 yaş altına satışının yasak olduğu, özellikle çocuklar için tehlike arz eden başta maytap olmak üzere proteknik maddelerin satışını yapanlara yönelik daha sert cezalar getirilmesi konusu da Konsey üyelerinin görüşüne sunuldu. Yasak olmasına rağmen İskenderun’da bazı esnafların çocuklara maytap sattıkları, maytap patlatılması sonucunda bazı çocukların zarar gördüğü genel kurulda dile getirildi. Bu doğrultuda, maytap satışı geçekleştiren esnaflara yönelik 6 aydan az olmamak üzere ticaretten men edilmeleri teklifinin, yapılan oylama ile Belediye Meclisine sunulmasına karar verildi.

‘HER ÇALIŞMAYA DESTEK VERECEĞİZ’ 
Genel Kurulda, Konseyin Gençlik, Kadın ile Engelliler meclislerine başkanlar seçildi, bu meclislerin bir an önce oluşturulması ve faaliyetlerine başlaması istendi.İskenderun Kent Konseyinin Genel Kurul toplantısına katılan Hatay Milletvekili Suzan Şahin konseyin çalışmalarına yön vermek üzere tekliflerini içeren bir konuşma yaptı ve kent için yapılacak her çalışmada destek vereceğini söyledi.

Ayrıca, konseyin genel kurulunu oluşturan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yaptıkları konuşmalarla çok çeşitli konulardaki talep ve tekliflerini konsey yürütme kuruluna iletti.
HABER MERKEZİ