YARIM ASRI GERİDE BIRAKAN İSDEMİR, 50’NCİ GURUR YAŞINI KUTLUYOR

Türkiye’nin aynı anda hem uzun hem yassı çelik üretebilen tek ve en büyük entegre tesisi İsdemir, 50’nci yaşını kutluyor.

OYAK’ın uluslararası piyasalardaki tecrübesi, finansal gücü ve çağdaş yönetim ilkeleri ışığında faaliyetlerini sürdüren İsdemir, üretimi ile 50’nci yılında da boru imalatı, gemi yapımı, inşaat, basınçlı kaplar ile kazanlar, genel konstrüksiyon, kara ve demiryolu araçları gibi birçok sektöre temel girdi sağlamaya ve ülke sanayisinin gelişmesine öncülük ediyor. Türk sanayisinin lokomotif güçlerinden olan kuruluş, yeni yatırımlarıyla kapasite gücü artırımına odaklanıyor.

Türkiye’nin aynı anda uzun ile yassı çelik üretebilen tek ve en büyük entegre tesisi İsdemir, 50’nci yılını kutluyor. Sürdürülebilir büyümeye odaklanan şirket, OYAK’ın uluslararası piyasalardaki tecrübesi, finansal gücü ve çağdaş yönetim ilkeleri ışığında faaliyetlerini sürdürüyor. Birçok sektöre temel girdi sağlayarak ülke sanayisinin gelişmesine öncülük eden İsdemir, yeni yatırımlarıyla da kapasite gücü artırımına odaklanıyor.

Türkiye’nin kuruluş tarihi itibari ile üçüncü, uzun ürün üretim kapasitesine göre en büyük entegre demir ve çelik fabrikası İsdemir, OYAK Maden Metalürji çatısı altındaki faaliyetleri kapsamında Slab Döküm Kalıp Seviye Kontrol Sistemi Modernizasyonu Projesi performans testlerini tamamladı. Yeni Kok Gazı Gazometresi, 1. Yeni Yüksek Fırın, Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi, 3’üncü Kok Bataryasının yenilenmesi ve 1.Yüksek Fırın Tepe Basıncı Türbini Projesi için ise çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca Çelikhane A-B holünün uzatılması ve iki adet 350 tonluk vincin temini ve montajı için çalışmaları da devam ediyor.

ENERJİ TASARRUFU VE VERİMLİLİĞE ODAKLANIYOR
50’nci gurur yaşında İsdemir’de devam eden çalışmalar kapsamında, 1. ve 3. Yeni Yüksek fırın projeleriyle elektrik tasarrufu ve verimlilik hedefleniyor. İsdemir 3. Kok Bataryasının yenilenmesi ve modernize edilmesine yönelik yatırım ise, yan ürün satış hacminin artırılmasının yanı sıra, enerji tasarrufu sağlanmasına hizmet ediyor.
‘Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi Projesi ile yüksek kalitede temiz çelik üretimine ulaşmayı planlayan İsdemir; karbon giderim kabiliyeti ve işlem sürelerinde iyileşme sağlayacak. İsdemir Yeni Sinter Fabrikası yatırımının odağında ise; sinter kullanım oranının artırılması, pelet ve kok tüketiminin azaltılması yer alıyor. ‘1.Yüksek Fırın Tepe Basıncı Türbini Projesi’ ile de yüksek fırın gazının basıncından yararlanılarak ilave elektrik üretimi sağlanması amaçlanıyor.

İSDEMİR, TÜRK SANAYİSİNİN MİHENK TAŞI
1970 yılında temelleri atılarak Türk sanayisinde lokomotif bir güç olan İsdemir, Türkiye’nin sanayileşme tarihinde çok önemli bir yere sahip. İsdemir, 5,8 milyon ton/yıl sıvı çelik, 3,5 milyon ton/yıl yassı ürün, 0,6 milyon ton/yıl kangal ve 2,5 milyon ton/yıl kütük nihai ürün üretim kapasitesiyle küresel üretime de katkı sağlıyor. Türk çelik sektörünün gelişimi açısından hayati önem taşıyan yassı ürün üretim kapasitesinin artırılmasında önemli bir rol oynayan İsdemir’de kütük, kangal, sıcak rulo ve slab üretiliyor. Bu ürünlerin yanı sıra kok kömürü, oksijen, azot, argon, amonyum sülfat, granüle cüruf, katran ve benzol gibi yan ürünler de elde ediliyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının ekonomik ve sosyal etkileriyle küresel ekonomide yarattığı dalgalanmalara rağmen bu yıl üretime ara vermeden devam eden İsdemir, T.C. Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan önlemler ve İSG uygulamalarına bağlı kalarak, güvenli çalışma ortamını tesis etmeye devam ediyor. Pandemiyle mücadelede Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) belirlediği enfeksiyon önleme ve kontrol prosedürleri çerçevesinde gerçekleştirilen belgelendirme tetkiklerini başarıyla tamamlayan İsdemir, üretim sektörü için verilen TSE Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi’ne de sahip.
HABER MERKEZİ