TOSYALI HOLDİNG SENEGAL’E EKONOMİ BÖLGESİ KURUYOR


Cezayir’de 6 milyar dolarlık yatırım yapan Tosyalı Holding, Senegal’de ‘Tosyalı Ekonomi Bölgesi’ yatırımı için düğmeye bastı. Grubun iş modeli Japonları da heyecanlandırıyor.

Türkiye’nin global demirçelik üreticisi Tosyalı Holding, Afrika’da Cezayir’den başlattığı yatırım hamlesini Senegal’e taşıyor. Ülkede “Tosyalı Ekonomi Bölgesi” (Tosyalı Economic Zone) yatırımı için kolları sıvayan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Cezayir’de yaptıklarımız, diğer Afrika ülkelerini de heyecanlandırıyor” dedi. Japonya Yokohama’da düzenlenen Afrika Uluslararası Konferansı’nda (TICAD), Afrikalı diğer devlet başkanlarından da resmi davetler aldıklarını açıklayan Fuat Tosyalı, “Senegal’deki yatırım bölgesi yeni bir kırılma noktası olacak. Tosyalı Ekonomi Bölgesi’nin kararnamesi çıktı. Artık düğmeye basıldı” mesajı verdi.

SIRA BATI AFRİKA’DA
Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde (OOSB) bunun ilk örneğini yaşadıklarını ifade eden Tosyalı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim yarattığımız cazibe bu… Tosyalı’nın yatırım yaptığı yerde KOBİ ve girişimci kümelenmesi oluşuyor. OOSB’ye ilk yatırıma başladığımızda, bölgede başka hiçbir çelik firması bulunmazken, şimdi aynı bölgede 50’yi aşkın şirket yer alıyor. Bunlardan önemli bir kısmı bize ürün ve hammadde sağlıyor; bazıları ürünlerimizin ihracatını gerçekleştiriyor. Şimdi bunun bir benzeri Senegal’de yaşanacak.”

BÜYÜK BİR KOBİ KÜMELENMESİ OLUŞTU
İş modellerinin Afrika ülkeleri kadar Japon şirketlerinin de yatırım iştahını kabarttığını söyleyen Tosyalı, şöyle konuştu: “Cezayir yatırımımıza ilk başladığımızda, Türk ve Cezayir havayolları şirketlerinin bölgeye haftada sadece 5 seferi bulunuyordu. Şimdi haftada 50’den fazla uçuş gerçekleşiyor. Tosyalı’nın yatırım yaptığı tüm bölgelerde olduğu gibi, Cezayir’de de büyük bir KOBİ kümelenmesi oluşmuş durumda. Bu durum, sadece son birkaç yıl içinde, 1.000’in üzerinde Türk şirketinin bugün Cezayir’de fiili yatırımcıya dönüşmesini sağladı. Bunu gören diğer ülke başkanları, ülkelerine yatırım yapmamız için bize resmi davetlerde bulunuyor. Cezayir ve Senegal’in ardından, özellikle Batı Afrika tarafında, çelik üzerine çok ciddi yatırımlarımız olacağını söyleyebilirim.”

ÜLKELER TESİS MEZARLIĞIYLA DOLU
TOSYALI Holding, gittiği ülkede yatırım yapmakla kalmıyor; istihdam ordusu da yetiştiriyor. Fuat Tosyalı, “2020 sonuna kadar istihdamımız 10 bin kişiyi aşar. Gittiğimiz her ülkede milli bir duruş sergiliyoruz. Kendi iş kültürümüze ve prensibimize uygun çalışanlarımızı Tosyalı Akademi ile yetiştiriyoruz. Tesisleri fizibilite çalışmaları ve mühendislik çözümleriyle dizayn ediyoruz. Tüm bunları lokal işgücü ile birleştiriyoruz. Bugün Cezayir’de 4 bin çalışan var; bunun 600’ü Türk. Bunu yapmayan şirketler, ülkeleri tesis mezarlıklarıyla doldurmuş” dedi.

SHINZO ABE’DEN TOSYALI’YA İLGİ
FUAT Tosyalı, Japonya Başbakanı Sinzo Abe ile de temasta bulundu. Toyo Kohan ile Osmaniye’deki ortak yatırımları Tosyalı Toyo’nun başarısından mutluluk duyduklarını belirten Tosyalı, “Japon şirketleri Afrika pazarına tek başlarına girmek konusunda tereddüt ediyor. Toyo Kohan ile ortaklığımızın başarısı, Japon şirketlerini Afrika’da Türklerle iş yapmaya cesaretlendiriyor” dedi.