İSKENDERUN’A ‘DUBAİ’ MODELİ!


İskenderun Projeleri Tanıtım toplantısında “İmza namustur” diyen Cumhur İttifakı AK Parti İskenderun Belediye Başkan Adayı Fatih Tosyalı, İskenderun Şehir Plajı, eski Stat Alanı Kent Parkı Projesi, Şehit Kütüphanesi, Denizciler Plajı, seyir terasları, kent şelalesi, Feyezan Kanalı 2. Etap çalışmaları ve çocuk köyü gibi birçok proje için 2024 sözleşmesini imzalayarak, “Bu projeleri yapmak boynumun borcudur” dedi.

YOK BÖYLE PROJE!
Cumhur İttifakı AK Parti İskenderun Belediye Başkan Adayı Fatih Tosyalı, İskenderun’u şahlandıracak projeleri görkemli bir proje lansmanı ile açıkladı.
Cumhur İttifakı ‘Hatay çok güzel olacak’ mottosuyla açıklanan projelerde kentin çehresini değiştirecek, 7’den yetmişe çocuklar, kadınlar, yaşlılar, gençler, engelliler düşünülerek hazırlanan projeler büyük beğeni topladı.
Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Tosyalı, AK Parti Hatay Milletvekilleri Abdülkadir Özel, Sabahat Özgürsoy Çelik, MHP Hatay Milletvekili Lütfü Kaşıkçı, HBB Başkan Adayı İbrahim Güler, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ali Yanmaz, İlçe Başkanı Av. Abdülkerim Güven, MHP İlçe Başkanı Turan Bozkurt, iş dünyası temsilcileri, STK’lar, muhtarlar, kadın kolları ve gençlik kollarının katıldığı lansmanda, salon hıncahınç doluydu.


‘İNANIYORUZ, BAŞARACAĞIZ’
Proje tanıtım toplantısında ilk sözü alan AK Parti İskenderun İlçe Başkanı Av. Abdülkerim Güven konuşmasında, “Cumhur İttifakı’nın temellerini birlikte oluşturduğumuz, Milliyetçi Hareket Partisi ile el ele, omuz omuza, hemşehrilerimizin de desteği ile inşallah 31 Mart’ta İskenderun’da büyük bir zafer kazanacağız” dedi. 
Cumhur İttifakı HBB Başkan Adayı İbrahim Güler de, “Fatih Tosyalı ağabeyimle el ele verip, İskenderun’a değer katacak projeleri birlikte yapacağız. İskenderun her şeyin en güzeline layık. İnanıyoruz, başaracağız” diye konuştu.

‘İSKENDERUN’U ZİRVEYE TAŞIMAYA KARARLIYIZ’
Daha sonra alkışlar eşliğinde sahneye, olağanüstü projelerle İskenderun’u kalkındıracak hedefler koyan Cumhur İttifakı AK Parti İskenderun Belediye Başkan Adayı Fatih Tosyalı çıktı. Tosyalı, “Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, bugün sizlere aktaracağımız projeler, bir seçim vaadinden öte siz değerli hemşerilerimizle imzalayacağımız bir sözleşme niteliğindedir. Bu şehirde doğmuş, bu şehrin ekmeğini yiyerek büyümüş, bu şehirde çalışmış, bu şehirde istihdam olmuş, bu şehirde istihdam sağlamış bir kardeşinizim. Ve şimdi yıllar boyu üreten, üretirken de ülkenin kalkınmasında lokomotif görevi üstlenen İskenderun’u kendisine yakışır zirvelere taşıma kararlılığındayız” dedi.

ÜZERİNDE DETAYLICA ÇALIŞILDI
Başkan Adayı Fatih Tosyalı, “İskenderun 2024 Sözleşmesi” kapsamında beğeni, eleştiri ve önerilerinize sunduğumuz bu projeler, konusunda uzman, alanında birçok ödül sahibi, kentsel tasarımcı, mimar ve şehir plancılarından oluşan bir ekip tarafından yerinde ve üzerinde detaylıca çalışılarak hazırlanmıştır. Bu projelerin tamamının finansmanı ve kaynakları bellidir. Zira biz tutamadığımız sözlerin ezikliği içinde yaşamayı göze alamayız. Değerli İskenderunlular bilir ki; imza namustur. Yüce Allah imkân, sağlık ve ömür verdiği sürece sizlerle bir sözleşme imzalamak arzusundayım” dedi.

ESKİ STAT ALANI KENT PARKI PROJESİ
Başkan Adayı Fatih Tosyalı ilk proje olarak, eski stat alanının kent parkına dönüştürülmesi hedeflenen yatırımı açıkladı. Tosyalı, “Projemiz alanımız 63 bin metrekaredir. Proje kentin pek çok gereksinimlerine cevap verecek fonksiyonları barındırmaktadır. Nedir bunlar? En önemlisi çok amaçlı tabir ettiğimiz salon, 1500 kişilik kapasitesiyle, düğün ve nikahların yanında konferans salonu olarak da kullanabilecek alt yapıya sahiptir. Salon girişinin önünde bulunan etkinlik alanında kır düğününden, kent festivallerine kadar pek çok aktiviteyi gerçekleştirmek mümkün olacak. Ve kompleksin altında bulunan 17.500 m2’lik dev bir otoparkımız bulunuyor. Ve tüm bunlara ek olarak alan içindeki, yürüyüş parkurları, yüksek yürüyüş platformu ve alan etrafı uzun yürüyüş parkuru ile günlük kullanımlarda keyifli bir alan olarak İskenderunluların hizmetinde olacak. Proje maliyetimiz 42 milyon liradır” açıklamasını yaparken, salonda büyük alkış koptu.

İSKENDERUN ŞEHİR PLAJI
Salonu en çok heyecanlandıran, ‘İskenderun Şehir Plajı’ oldu. Büyük alkış alan projeyi detaylarıyla anlatan Başkan Adayı Fatih Tosyalı, “Şahsımı son derece heyecanlandıran ve tüm hemşerilerimizi heyecanlandıracağını düşündüğüm bir proje. Her hemşerimizin sahillerde bir anısı olduğundan eminim. Aslında bu projeyle, İskenderun’u yeniden plajına kavuşturuyoruz. İskenderunlular yeniden denizine kavuşuyor.

BARİYER KALKIYOR
Artık İskenderun’da denize girmek için, çocuklarımız, gençlerimiz ve tüm hemşerilerimiz uzun mesafeler kat etmek zorunda değil. İskenderun sahillerinin pek çok noktasında denize girmek artık bir nostalji olmaktan çıkıyor. Ve başta İskenderun şehir plajı olmak üzere pek çok noktada deniz ile hemşerilerimiz arasındaki bariyeri kaldırıyoruz. Gereksinim duyulan tüm donatılara sahip plajlarımız İskenderunluların hizmetine giriyor” dedi.


İSKENDERUN ŞEHİR KÜTÜPHANESİ VE KIYI ŞERİDİ KENTSEL TASARIM PROJESİ
Başkan Adayı Fatih Tosyalı, Nihal Atakaş Camii yanında yapılacak olan “Şehir Kütüphanesi” için “sembol bir yapıt olacak” diyerek, şu açıklamayı yaptı; “Kentler sembolleriyle anılır, hafızalarda sembolleriyle yer edinir, hatta sembolleriyle turist çeker. Bu semboller aynı zamanda kentlerin nirengi noktalarıdır. Bu nirengi noktaları; bazen bir yapı, bazen bir kule, bazen bir cami, köprü, otel ya da meydan olarak karşımıza çıkabilir. Kentlerdeki semboller, sadece o kenti değil ülkeleri bile sembolize etme gücüne sahiptir. İşte buradan yola çıkarak İskenderun için oluşturduğumuz bir projeyi beğenilerinize sunmak istiyorum. İskenderun Şehir Kütüphanesi, farklı çizgileriyle şehrimizin sembol yapılarından biri olmaya talip. Şehrin kütüphane gereksinimine cevap vermekle birlikte, pek çok aktiviteyi içinde barındıracak donatılara sahip. Sergi alanları kafeleri, kitap okuma birimleri, ayrıca dijital kütüphaneye sahip bu proje İskenderunluların dünyaya açılan kapısı olacak.
Toplam 3400 m2’lik hizmet alanına sahip kütüphanemiz, İskenderun’un bir incisi olacak ve İskenderun’a çok yakışacak. Maliyeti 24 milyon lira olan bu eseri şehrimize kazandırmak.”

FEYEZAN KANALI KENTSEL TASARIM PROJESİ
Tosyalı, “Feyezan Kanalını fiziki anlamda kenti ayrıştıran değil, bütünleştiren bir değer olarak İskenderun’a kazandırma vakti artık geldi. İskenderun’umuzun pek çok noktasına değer katacak imkanları bize sunuyor bu kanal aslında. Feyezan kanalını bir estetik değer olarak, bir yaşam alanı olarak, bir bisiklet güzergahı olarak, bir dinlenme mekânı olarak, bir yürüyüş güzergahı olarak ve bir sembol olarak İskenderun’umuza kazandırmak çok da zor değil. Bu gördüklerinizi hayata geçirmemiz için önümüzde hiçbir engel yok. Mevzuat olarak bir engel yok! Mühendislik olarak bir engel yok! Teknik olarak bir engel yok! Mali olarak bir engel yok! Tek yapmamız gereken, inanmak, tek yapmamız gereken, güçlü ve sağlam bir irade ortaya koyarak başaracağımıza inanmak. Biz Feyezan Kanalını, 3 etaba ayırarak ve ilk etabına sahilden başlamak suretiyle 3 yılda tamamlamayı planladık. Yaklaşık 25 milyonluk bir maliyeti olan projemizin, İskenderun’umuza yakışacağını umut ediyorum” bilgisini paylaştı.
Cumhur İttifakı AK Parti İskenderun Belediye Başkan Adayı Fatih Tosyalı’nın büyük heyecan uyandıran projelerin detayları şöyle;

İSKENDERUN SOSYAL YAŞAM MERKEZİ
3000 m2 kapalı alanda hizmet verecek olan sosyal yaşam merkezimiz, 3950 m2 açık hava amfisi ve 2500 m2 meydana sahiptir. İçerisinde meslek sanat atölyeleri, eğitim salonları, cep sinemaları, sergi salonları, kafeler ve daha pek çok aktiviteye ev sahipliği yapacak birimler olacak.

BİSİKLET ŞEHRİ İSKENDERUN PROJESİ
Henüz arz ettiğimiz 5 projemizde bile, bulunduğumuz şehrin ne kadar önemli değerlere sahip olduğunu hep birlikte, bir kez daha görme fırsatımız oldu. Feyezan kanalı projemizin bize kazandıracağı en önemli katma değer aslında şimdi anlatacağım projede ortaya çıkıyor.
Sahilde yapacağımız ek düzenlemelerle, Feyezan kanalı projesinin bize sunduğu imkanı birleştirince , bambaşka bir fırsat ortaya çıkıyor aslında. Yani basit bir şekilde anlatmak gerekirse, Sahil bandımızı, feyezan kanalına doğru bir projeyle entegre edince, İskenderun’da 11 km lik kesintisiz ve güvenli bisiklet yoluna sahip oluyoruz. işte bu bize ‘’bisiklet şehri İskenderun‘’ vizyonunu ortaya koyma fırsatını sunuyor. Biz İskenderun’da bisikleti gerçekten bir ulaşım aracı olarak hayatımıza dahil edebiliriz. Bu çok zor bir şey değil. Şehri bütüncül ele alacağımız bir vizyonla bu sonuçları almamız mümkün. Diyeceğim o ki;
Öyle bisiklet şehri demekle, bisiklet sayısını çoğaltmakla, bisiklet şehri olunmaz. En başta insanın can güvenliği söz konusu. Ama bizim ortaya koyduğumuz bu vizyon ile İskenderun gerçekten Bisiklet şehri olabilir, bisiklet bir ulaşım aracı olarak hayatımıza dahil olabilir.


İSKENDERUN SEYİR NOKTALARI
İnsan zamanla yaşadığı şehre benzer derler. Ve insanın yaşadığı şehirle bir bağı vardır aslında.
Bazen insan yaşadığı şehre şöyle bir bakmak ister. Bunun için en özel noktayı seçer şehirde yaşayan. İşte biz yeni İskenderun’da bu basit ama İskenderunluyu mutlu edecek çalışmayı yaptık ve kentin önemli noktalarında seyir terasları oluşturduk. Bir kısmını görsellerimizde gördüğünüz bu terasları, İskenderun’umuzun her noktasında hayata geçirmek istiyoruz.
Buraların özellikle gençlerimizin öz çekim noktaları olacağını ve her birinin birlikte karar vereceğimiz isimlerle anılacağı bu seyir noktalarının, kentin buluşma noktaları olacağını düşünüyoruz.

ÇOCUK KÖYÜ
Hayat çocuklar ile devam ediyor, zira çocuk hayattır. Hayata geçireceğimiz çocuk köyü projemizde çocuklarımız hem eğlenecek hem de uzman eğitimcilerin kontrolünde ders çalışacak. Birbirinden farklı aktivitelere ev sahipliği yapacak çocuk köyü projemizin sayısı gelen taleplere göre arttırıla bilinir. Ve Çocuk sokakları projesi; çıkmaz sokaklar başta olmak üzere, belli saatlerde güvenli olan sokaklar, çocuklarımız için oyun alanına çevrilecek.


İSKENDERUN SU KAYAĞI MERKEZİ
İskenderun’umuz ılıman iklime sahip ve neredeyse yılın tamamında güneşi eksik olmayan bir şehir. Bu da çok önemli bir fırsat aslında. Mesela İskenderun’umuzda az biraz da tedbir aldığınızda yılın her ayında su sporları mümkün. Bu da yine Allah’ın bu kente bir lütfu!
İşte su sporları merkezi projemizi buradan yola çıkarak oluşturduk. Diğer projelerde de gördüğünüz üzere biz tüm hemşerilerimizi, gençlerimizi, çocuklarımızı bu kentin tüm imkanlarıyla buluşturacağız. Bakın bu tesisler nasıl hayata geçer, hem biz hem uzman arkadaşlarımız araştırdı. Bu görselde gördüğünüz su kayağı pisti için yapay bir gölet yeterli.
Üzerinde bulunan elektirikli mekanizma, son derece çevreci ve güvenli. Aslolan bu mekanizma aslında. Fiyatlarını bile araştırdık, 300 bin Euro gibi bir rakamı var. Özellikle çocuklarımız ve gençlerimizin hizmetinde olacak su kayağı tesisleri, ayrıca insanımızın güzel vakit geçireceği, bir cazibe merkezi olacak. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun.

AKÇAY PLAJI VE SPOR KOMPLEKSİ
Evet bir diğer plajımız da, hazine arazisi olarak devralınmış ve plan notlarında çalışmasını yaptığımız projeye olanak veriyor. Ve bu alanda bir plajı İskenderun’umuza kazandırmayı hedefliyoruz. Bu projenin de kapasitesini, donatılarını detaylarını çıkışta sizlere takdim edilecek kitapçıklarımızdan görmeniz mümkün.

İSKENDERUN SPOR KOMPLEKSİ
Yaklaşık 25 gün önce Spor Bakanımızın ziyareti esnasında mevcut stat alanımızın karşısında yer alan Bakanlığımıza ait olan lokasyonu, yine İskenderunumuz’un hizmetine yönelik spor kompleksi yapmak suretiyle İskenderun Belediyesinin yatırım yapabileceği noktasına gelindi. Ve ekranda gördüğünüz bir proje değil etütdür. Bizim bu alanda gerçekleştirmeyi düşündüğümüz yatırıma dair, bir veri olarak sizlerle paylaşıyorum. Bu alanda gerçekleştireceğimiz spor yatırımları, İskenderun’umuzda sporcuların yetişmesi için olanak sağlayacaktır.

VE HERKES İÇİN SPOR PROJESİ
Hemşerilerimize sporu sevdirmek, spor yapma alışkanlığı kazandırmak, sağlıklı yaşam bilincini aşılamak ve 3’ten 93’e herkesi spor çatısı altında buluşturmak amacıyla sizlerle eşgüdüm sağlayarak ortak faaliyetler üretmek ve bu faaliyetleri amacına uygun bir şekilde gerçekleştireceğiz.

ÇAMLIK DÜZENLEMESİ VE KENT ŞELALESİ PROJEMİZ
Çankaya tepesi, malum,İskenderun’un önemli bir noktasında yer alıyor. Biz buradaki dik kayalıkları, şelale olarak değerlendirip üzerine de hemşerilerimizin faydalanacağı sosyal tesisleri yapmak suretiyle İskenderun’a estetik bir değer olarak kazandırmayı hedefliyoruz.

DENİZCİLER SEYİR TERASI VE SOSYAL TESİSLERİ
İskenderun’a tepeden bakmak da bir başka güzeldir. Bitişik köyünün sırtlarında yer alan, görselde konumunu gördüğünüz bu noktada, gördüğünüz şekilde inşa edeceğimiz tesisler, özellikle bu bölgede ve denizcilerde yaşayan hemşerilerimiz için bir kazanım olacak.

KADIN ETKİNLİK MERKEZLERİ
Kem gözden uzak, kem sözden uzak diyoruz. İskenderun’un farklı noktalarında oluşturacağımız kadın etkinlik merkezlerinde, İskenderunlu hanımlar hobi ve meslek kursları, bakım ve güzellik merkezleri, spor merkezleri gibi pek çok imkana sahip olacak.

GENÇLİK SOSYAL YAŞAM MERKEZİ
Gençlerimiz bizim için önemli. Açacağımız gençlik merkezlerimizde gençlere gerek eğitimleri, gerek sosyal yaşamları noktasında her türlü desteği vereceğiz. Pek çok alanda açacağımız kurslarla, meslek edinmelerini sağlayacağız. Pek çok donanıma sahip gençlik merkezimizde spordan eğitime pek çok aktiviteye ev sahipliği yapacağız.

YAŞLILAR İÇİN SOSYAL HAYAT MERKEZİ
Yaşlılar için sosyal hayat merkezi günlük kullanıma uygun , yaş büyüklerimiz için pek çok aktiviteye ev sahipliği yapabilecek donanıma sahip olacak. Evde Bakım Hizmetleri; İhtiyacı olan her hemşerimiz, belediyemize kolaylıkla ulaşarak evde bakım hizmetlerinden faydalanacaktır.

ENGELSİZ İSKENDERUN PROJEMİZE GEÇİYORUZ
Engelliler Hizmet ve Rehabilitasyon Merkezi: Engelli vatandaşların sosyal, kültürel, sağlık, eğitim ve ekonomik bakımdan desteklenmesi, problemlerin çözümünde rehberlik edilmesi ve her türlü ihtiyaçların karşılanması için Engelliler Hizmet Merkezini hizmete açacağız. Engelli Çocuklar Gelişim Atölyesi; engelli çocuklarımızın sosyal hayata daha kolay adapte olabilmesi, yeteneklerinin farkına varabilmeleri için gelişim atölyemizi faaliyete geçireceğiz.

MUHTAR KONAKLARI VE TAZİYE EVLERİ
İskenderun’un pek çok noktasında Muhtarlarımızın sağlıklı hizmet verebilecekleri konakları inşa edeceğiz. Ve ihtiyaç olan her noktada inşa edeceğimiz taziye salonları, her türlü ağırlama olanaklarına sahip donanımda olacak.

HER MAHALLEYE BİR PARK VE MEVCUT PARKLARIN REVİZYONU
İskenderun’da parkı olmayan mahallemiz kalmayacak. Mevcut parklar revize edilecek. Plastik çocuk oyun grupları tercih edilmeyecek.

YENİ NESİL PAZAR ALANLARI
İskenderun’da ihtiyaç olan her noktada inşa edeceğimiz yeni nesil Pazar alanları yapacağız. Çatılarında oluşturulan güneş panelleriyle ,elektrik maliyetimizi düşüreceğiz.

KÜLTÜR SOKAKLARI
Belli sokakları yayalaştırmak suretiyle hayata geçireceğimiz çocuk sokakları projemizde geleneksel sanat kurslarından, fotoğrafçılık kursuna kadar pek çok aktivite olacağı gibi, sanat sergilerine de ev sahipliği yapılacak.

KENT HAYVANLARI BARINMA MERKEZİ
Kentimizdeki sahipsiz hayvanlara sahip çıkacağız ve bu merkezde gereken her türlü alt yapı olacak.

GEZİCİ BAŞKANLIK OFİSİ
İskenderun’un problemlerine daha süratli çözüm üretmek için, sorunları yerinde tespit etmek için, biz hemşerilerimizin ayağına gideceğiz. Her sıkıntıya yerinde çözüm bulup,
Yerinde çözüm üreteceğiz. Ve görevimiz süresince şehrimde oluşacak her türlü sıkıntıya çözüm üretmenin gayreti içerisinde olacağım. Bu projelerin en önemli tarafı yapıldığı yere değer katmasıdır. Bu projeler, İskenderun’un her köşesine değer katacaktır. Ve son olarak diyeceğim şudur ki; İskenderun 2024 sözleşmesindeki her bir projeyi yapmak benim boynumun borcudur.”
Haber: Yılmaz AKPINAR