MESLEKİ EĞİTİMLE İSTİHDAMA YOLCULUK


Hatay Valiliği SODES projeleri kapsamında, Payas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile yürütülen ‘Mesleki Eğitimle İstihdama Yolculuk’ projesinin açılış toplantısı yapıldı. Projenin bütçesi 223 bin 510 TL ve süresi 10 ay olup, esas hedefin istihdam olduğu bildirildi.
Payas Kaymakamı Dr. Polat Kara, İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Tuğrul ve Payas İlçe Milli Eğitim Müdürü Eray Sarı’nın katıldığı toplantıda konuşan Proje Koordinatörü Mustafa Bayar, “Mesleki Eğitimle İstihdama Yolculuk’ isimli projemiz 18-29 yaş arası genç işsizleri kapsamaktadır. Gelişen teknolojiye uyum sağlamaları ve sektörün kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla 4 meslek dalında 60 kursiyere mesleki eğitim kursu verilecektir” dedi.

GENÇ İŞSİZLİK ORANI %19,9
Proje Koordinatörü Mustafa Bayar, “Ülkemizin sahip olduğu genç nüfus yoğunluğu Avrupa ülkelerine göre daha fazla ve işsizlik oranımızda yüksektir. Aralık 2017 TÜİK verilerine göre genç işsizlik oranı %19,9 iken bölgemizde bu oran daha da yüksektir. Üstelik vasıfsız işlerle yoksulluk arasında kısır bir döngü yaşayan gençlerimiz, nitelik ve beceri eksikliğinden dolayı yeni iş fırsatlarına erişmekte güçlük çekmektedir. Bu bağlamda kabul edilen; ‘Mesleki Eğitimle İstihdama Yolculuk’ isimli projemiz 18-29 yaş arası genç işsizleri kapsamaktadır. Gelişen teknolojiye uyum sağlamaları ve sektörün kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla 4 meslek dalında 60 kursiyere mesleki eğitim kursu verilecektir. Projemiz kapsamında açılacak Bilgisayarlı Tasarım, Argon Kaynakçılığı, Motor Yönetim Sistemleri ve CNC Programcılığı Kursuları ile bilgi ve beceri kazandırılan genç işsizlerimizin istihdam edilebilme oranları arttırılacaktır. Payas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde Uygulamalı İş Sağlığı ve Güvenliği laboratuvarı kurulacak ve İş Güvenliği eğitimleri uygulamalı olarak yapılacaktır. Ayrıca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine donanım ve temrinlik malzeme bakımından katkı sağlanacaktır. Projemizin hedefi, sektörün beklentilerini karşılayacak donanıma sahip gençleri yetiştirmek, mesleki eğitim alarak nitelik ve becerileri artan gençlerin istihdamını kolaylaştırmak ve genç işsizlik oranını azaltmaktır. Özel hedefimiz ise uygulamalı İş Güvenliği Eğitimleri ile iş kazalarına karşı farklı bir bakış açısı oluşturmak dolayısıyla iş kazalarının azaltılmasına ve iş güvenliği kültürünün yaygınlaştırılmasına katkı sağlamaktır. Projenin hayata geçirilmesiyle, kursiyerlerden İş Sağlığı ve Güvenliği kültürü oluşturması , eğitim gördükleri alandaki yenilikleri tanıması, sektörün kalifiye eleman talebini karşılaması ve dolayısıyla istihdam edilebilirlik oranların yükselmesine katkı sağlaması beklenmektedir. Ayrıca projenin yürütülmesiyle kurumsal kapasitenin geliştirilmesi beklenmektedir. Projemizin 8. ayında kursiyerlere istihdam olanağı sağlamak için işverenlerin, Sivil Toplum Kuruluşlarının ve kursiyerlerin katılacağı ‘’Kariyer Günü’’ Etkinliği ve ‘’Hatay’ın 2023 Hedeflerinde Nitelikli Genç Nüfusun Rolü’’ konulu konferans düzenlenecektir” açıklamasında bulundu.
Haber: Yılmaz AKPINAR