O BİNA TÜRGEV’E GEÇTİ!


İskenderun Belediye Meclisi gündeminde bulunan konuları görüşmek üzere Belediye Meclis Salonunda toplandı. Gündemi uzun süredir meşgul eden, mülkiyeti belediyeye ait olan 5.353.05 m2 yüzölçümlü Aşkarbeyli mıntıkası 6683 nolu parseli Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfına öğrenci yurdu yapma maksadıyla 49 yıl süre ile bedelsiz irtifak hakkı tesis edilmesi yönünde meclis kararı alınması ve alınan meclis kararının uygulanmak üzere encümene gönderilmesi ile ilgili Emlak İstimlak Müdürlüğü teklifi hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu raporu, 15 ret oyuna karşılık 16 oyla kabul gördü.
Sakarya mahallesinde uzun süredir atıl durumda olan bina, meclis oturumunda alınan kararla yeni sahibini buldu. TÜRGEV’i ilgilendiren madde görüşüldüğü sırada CHP ve MHP grubundan tepkiler yükseldi. CHP Grup Başkanvekili Av. Gazanfer Dik, “Bu binanın İskenderun’da taliplisi çoktu. Neden TÜRGEV diye diretiyorsunuz?” diye sordu.

HEM PARANIZ YOK, HEM BEDELSİZ TAHSİS YAPIYORSUNUZ
CHP Meclis Üyesi Mustafa Alper Menteşoğlu ise, belediyenin satışa çıkardığı gayrimenkuller meselesine değinerek, “Belediye olarak sürekli yer satışına gidiyorsunuz. Her seferinde paramız yok diyorsunuz. Ama böyle bir binayı bedelsiz olarak, 49 yıllığına verebiliyorsunuz. Bu davranışı, siyaseten etik bulmuyorum” dedi.
CHP Belediye Meclis Üyesi Özer Çağşar ise, “Belediyenin 100-110 milyon lira arasında geliri var. Her yere kaldırım, asfalt yapıyorsunuz. İstiyoruz ki, bu kadar parası olan belediye, bu binayı tamamlasın, sosyal hayata kazandırsın” şeklinde konuştu.

NEDEN DİĞER TALEPLERİ GÖRMEZDEN GELDİNİZ?
MHP Grup Başkanvekili Emir Selim Yazar ise, birçok kurumlara belediyenin tahsiste bulunduğunu hatırlatarak, “İTSO Eğitim Vakfı’nın o bina için talebi vardı. Kızılay’ın da ‘huzurevi’ projesi için talebi olmuştu. Başka kurumlar daha istemesine rağmen, neden TÜRGEV’e yönelik ısrarlı yaklaşıyorsunuz? Hem İskenderun Belediyesi bu binayı restore edebilirdi. Ben, bu binanın 49 yıllığına, üstelik bedelsiz olarak tahsis edilmesini doğru bulmuyorum” derken, MHP Meclis Üyesi İbrahim Yavuz ise, “Ziraat Bahçesi’ne hastane yapacağız dediler, bize sormadılar.. Böylesine kararları pat diye, dayatmayla önümüze koyuyorlar. Görüyoruz ki, partiniz bu işi istediği gibi ve kendine yakın isimlerle yapıyor. Biz buna karşıyız. Bu güne de aynı şey oluyor.. Her şey ortada. Bu dayatmacı tavrınız yüzünden hayır diyoruz” tepkisinde bulundu.

MHP’li Osman Çolak da, “1.5 yıl önce meclise yazılı önerge verdik, kabul görmedi. Biz her zaman memleketin çıkarları için görüş bildiriyoruz. Ama Belediye olarak sizler, sürekli gayrimenkul satışına gidiyorsunuz. Bu güne dek yüzde 70’e yakın satış var. Ama karşılığı yok! 57 yıl aradan sonra iktidarla buluşan belediyenin ortaya koyduğu hizmet yetersiz. Ben bu binanın müteahhide verilmesi taraftarıyım. Yüzde 50 hisse olarak, bize karşılığında buraya bedelsiz bir yurt yapsın. Bence daha uygun olur” önerisinde bulundu.
Yapılan açıklamalar sonrasında, AK Parti Grup Başkanvekili Abit Erol, “Bu konuyu tekrar gözden geçirelim” dediği sırada oylamaya geçilmişti. İtirazlar üzerine devam edilen oylamada, Bağımsız Meclis Üyesi Fatma Korçak’ın oyuyla Sakarya’daki binanın tahsisi TÜRGEV’e geçti. 15 ‘hayır’ oyuna karşılık, 16 ‘evet’ oyuyla binanın öğrenci yurduna dönüşmesi kararı çıktı.

İSME NEDEN TAKILIYORSUNUZ?
İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil kararın ardından, “İsme neden takılıyorsunuz ki? Benim bu binayı restore edecek gücüm yoktu. Gelsinler yapsınlar! Ne var bunda? O binanın güvenliği açısından yerinde bir karar oldu. Herkes yurt yapamıyor. İnanın, burası çok güzel olacak” diye konuştu.
Bu arada, mülkiyeti belediyeye ait olan Mete Aslan Bulvarı’nda bulunan bir adet büronun 3 yıllığına tekrardan Türkiye Muharipler Gaziler Derneği Hatay Şube Başkanlığına tahsis edilmesi ile ilgili yazılı önerge hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu gelmediğinden bir sonraki meclise ertelendi.
Haber: Yılmaz AKPINAR