İSTE GENÇLERİN YANINDA, ‘BAĞIMLILIK OLUŞTURAN MADDELERİN ETRAFINDA BİRLEŞMEYİN!’


TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Gençlik ve Bağımlılık” konulu konferans yoğun ilgi gördü. Ünüvar, “Girerse bir vücuda tütün; kalmaz hiçbir organ bütün. Bir insanın kendi eliyle kendine zarar vermesi, bu kadar hastalığa ve organ kayıplarına sebebiyet verdiği bilimsel olarak kanıtlanmış maddelere bağlanması, yaşanabilecek en büyük acıdır” dedi.

GENÇLİK VE BAĞIMLILIK
Yarınlarımızın teminatı olan gençlerimizin; bağımlılık yapan maddelere yaklaşmaması için farkındalık oluşturmak üzere düzenlenen ‘Gençlik ve Bağımlılık’ konulu konferans İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Barbaros Hayrettin Konferans Salonu’nda yapıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Konferansa; ev sahibi olarak İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, konuşmacı; TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ak Parti Hatay Milletvekili ve TBMM İdari Amiri Orhan Karasayar, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, akademik ve idari personel ve ile öğrenciler katıldı.

GENÇLERİMİZ ÇOK DİKKATLİ OLMALI
Konferansın açılış konuşmasını yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; “Yapılan istatistikler gösteriyor ki, bugün bazı gençlerimiz birçok kötü alışkanlığın esiri durumuna düşebiliyor. Biz, öğrencilerimizin daha ziyade kampüs içerisinde bilim ile, kültür ile, spor ile, sanat ile uğraşarak daha fazla vakit geçirmesini istiyoruz. Bunun için kampüsteki ilgili enstrümanlarımızı artırmak için, sosyal ve sportif imkânlarımızı artırmak için çalışıyoruz. Gençlerimiz çok dikkatli olmalı. Bağımlı olacaksak sadece ‘çalışmaya’ bağımlı olmalıyız. Bu konferansın düzenlenmesinde emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarıma ve özellikle Yrd. Doç. Dr. Vahit Çalışır’a ve katılımları için Sayın Milletvekilimiz Prof. Dr. Necdet Ünivar’a çok teşekkür ediyorum” dedi.

BAŞIN DÜŞÜNCE DARA 191’İ ARA!
Sunumunu yapmak üzere kürsüye gelen Prof. Dr. Necdet Ünüvar, öncelikle gençlere Bağımlılık Nedir? Bağımlılık Türleri Nelerdir? Neden Bağımlı Oluruz? Kimler Bağımlı Olabilir? Madde Bağımlılığı Nedir? Teknoloji Bağımlılığı Nedir? vb. gibi konularda bilgiler verdi ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “İskenderun Teknik Üniversitesi’ni çok beğendim. Keşke bizim öğrencilik yıllarımızda da böyle güzel üniversitelerde okumak nasip olsaydı. Günümüzde, artık bağımlı olmak maalesef çok daha kolay, bu nedenle her şeyin hız kazandığı ve kolay ulaşılabilir olduğu günümüzde bağımlılıkla mücadele daha çok önem kazanmıştır. İnsanlar bağımlı olmayacaklarını düşünerek, bir kereden bir şey olmaz diyerek bağımlılık yapan maddeleri kullanırlar. Ancak bu maddeler beyinde dopamin denilen bir salgı salgılar, bu da insanlarda haz dediğimiz duyguyu uyandırır ve maalesef bağımlılık gerçekleşir. Özellikle uyuşturucu ve tütün mamulleri tek kullanımda bile bağımlılık oluşturabilmektedir. Sizlerle kendime ait bir sözü paylaşmak istiyorum: ‘Girerse bir vücuda tütün; kalmaz hiçbir organ bütün’. Bir insanın kendi eliyle kendine zarar vermesi, bu kadar hastalığa ve organ kayıplarına sebebiyet verdiği bilimsel olarak kanıtlanmış maddelere bağlanması, yaşanabilecek en büyük acıdır. Maalesef, gençler sosyalleşme adına bağımlılık yaratan maddelerin etrafında birleşme eğiliminde. Ayrıca, gelişen teknoloji beraberinde teknoloji bağımlılığını da getirmiştir. Akıllı telefonlara olan bağımlılık gün geçtikçe artmakta ve her yaştan insanı etkisi altına almaktadır. Akıllı telefonlarda kullandığımız sosyal medya ise kendi bağımlılığını oluşturmuştur. Her türden bağımlılıkla hep birlikte mücadele edebilmeli, bunu başta ailelerimiz içerisinde iletişim kurarak yapmaya çalışmalıyız. Bağımlı olduğunu düşünen vatandaşlarımız için; ‘Başın düşünce dara 191’i ara’ sloganıyla 7/24 hizmet veren 191 nolu madde bağımlılığı hattı hizmet vermektedir”.
Konuşmasının ardından öğrencilerin sorularına cevap veren Prof. Dr. Necdet Ünüvar’a, İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ve Ak Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar tarafından, kampüste adına dikilen ağacın sertifikası ile plaket takdim edildi.
Öğrencilerle hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından, Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Milletvekili Orhan Karasayar ve Ak Parti İskenderun İlçe Başkanı Beyazıt Bestami Bilgili; İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli’yi makamında ziyaret ederek İSTE hakkında bilgi aldılar.
Haber: Yılmaz AKPINAR