BAĞLAR GÜÇLENİYOR!


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika turuna, DEİK Türkiye-Cezayir İş Konseyi Başkanı Fuat Tosyalı başta olmak üzere geniş bir iş adamı heyeti eşlik ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4 ülkeyi kapsayan Afrika turuna başladı. Resmi temasların ilk durağı, tarihi bağların olduğu Cezayir oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali’yi kapsayan Afrika turunun ilk durağı olan 500 yıllık tarihi bağların bulunduğu Cezayir’e geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir temasları kapsamında, iki ülke arasında ekonomi, kültür, tarım alanında çeşitli anlaşmalara imza attı.Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı  Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK Türkiye-Cezayir İş Konseyi Başkanı Fuat Tosyalı ve geniş bir iş adamı heyeti de eşlik ediyor.

İŞ DÜNYASI HEYECANLI
DEİK Türkiye-Cezayir İş Konseyi Başkanı Fuat Tosyalı, görüşmelerde ikili ilişkilerin ve işbirliğinin tüm yönleriyle ele alındığını, bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulduğunu aktardı. Tosyalı Algerie ile Cezayir’de en büyük demir-çelik fabrikasını kuran ve coğrafyayı çok yakından tanıyan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Cezayir’in Afrika’nın en güçlü ekonomilerinden biri olduğuna işaret ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin iki ülkenin iş dünyasını heyecanlandırdığını belirtti. 

YAN SANAYİ İÇİN ÇOK İYİ BİR ZEMİN
İş forumunda Cezayir heyetiyle birebir görüşmelerde bulunan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Cezayir İş Konseyi Başkanı Fuat Tosyalı, “Cezayir’in gittikçe güçlenen, büyüyen ekonomisinden Türk iş dünyası da bu seyahat sayesinde aldığı payı artıracak. Ülke, büyüyen ekonomiler içinde güçlü petrol ve gaz gelirleri sayesinde önde gitmektedir. Doğal kaynaklardan dolayı milli gelirleri yüksek. Türk iş dünyası son zamanlarda Cezayir’de yerinde üretimi tercih ediyor. En önemlisi şu an ülkede çok ciddi bir otomobil endüstrisi kuruluyor. Özellikle kendini bütün dünyaya ispat etmiş olan otomobil sanayimizin, yan sanayimizin kendine burada çok iyi bir zemin bulacağına inanıyorum. Bu seyahatlerde iş adamlarımızın bir kısmını orada bırakıyoruz, tabiri caizse tohumluyoruz ve yeniler orada tutunarak iş yapıyorlar.” 

ÇOK UYGUN YATIRIM İMKANI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaret ettiği ülkelerin yabancı yatırımcı istediklerini anlatan Tosyalı, şöyle devam etti: “Yabancı yatırımcılar içerisinde de en avantajlı olan, o coğrafyaya yatkın olanlar Türkler. Bizim Afrika ülkeleri ile bir kültür yakınlığımız var. Biz uzak kalmışız, onlar bizden uzak kalmamış. Son 10-15 yıldır Afrika ülkeleriyle yakınlaşma programımız başladı ve yakınlaştıkça anlıyoruz ki aslında bizim için en potansiyel pazarlar oralar. Türkiye’deki sanayi dönüşümü için de önemli. Bizde artık geri kalmış belli teknolojileri oraya transfer edebiliriz. Onlarda daha bu kadar yüksek otomasyon yok. Kendini yenilemek isteyen birçok sanayici tesislerini oraya kaydırabilir, orada çok uygun yatırım imkanları bulabilir. Bir yandan onların ihtiyaçlarını karşılamış oluruz, bir yandan da bizim isteklerimizi yerine getirmiş oluruz.”
Afrika kıtasını en çok ziyaret eden lider olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir programının ardından Senegal, Moritanya ve Mali’ye de resmi ziyaret gerçekleştirecek. 
Haber: Yılmaz AKPINAR