TOSYALI HOLDİNG CÜRUFU İŞLİYOR, DOĞAYA HAYAT VERİYOR!


Dünya’nın en temiz çeliğini üreten, karbon ayak izini sıfırlayan, güneş enerjisi yatırımlarını tamamlayan Tosyalı Holding, bir çevre dostu projeyi daha üretime geçirdi..
Tosyalı Holding, geçtiğimiz yıl mayıs ayında Harsco ile bir işbirliğine imza atmıştı. Tosyalı Harsco Geri Kazanım Teknolojileri A.Ş. ile metal geri kazanımı ve toptan satışı için dünya standartlarında bir çözüm yaratma konusunda Türkiye’nin ilk fabrikası olma hedeflerini destekleyen bu dev yatırım, Osmaniye OSB’de tamamlandı. İki dev, demir çelik fabrikalarında atıl olarak depolanan cürufu katma değerli ürünlere dönüştürmeye başladı. Bu projeyle yıllık 1.2 milyon ton cüruf atığının ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

CÜRUF DEPOLAMA ALANI İHTİYACI MİNİMİZE EDİLİYOR
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı bu önemli yatırıma ilişkin, “Türk çelik sektörünün temel sorunlarından biri olan cürufun bertaraf edilmesinin yanı sıra tekrar ekonomiye kazandırılması için ortağımızın 100 yılı aşkın deneyimlerinden yararlanarak, bu atıkları Türk ekonomisine yeniden kazandırmayı başardık. Türkiye’de örnek proje olan Osmaniye’deki bu tesisimizin başarısı ile ülkemizin başka bölgelerinde de cüruf bertaraf tesislerinin sayılarını arttırmak için ortağımızla geleceğe dönük çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca bu projeyle yıllık 1.2 milyon ton cüruf atığının ekonomiye kazandırılacak olması, hem metal geri kazanım hem de yol yapımı, çimento üretimi ve gübre üretimi gibi sektörlere hammadde olacak agrega kullanımıyla cüruf depolama alanı ihtiyacı minimize edilecek. Tosçelik olarak devreye aldığımız güneş enerjisi yatırımının ardından yeni bir çevre dostu proje ile bu konudaki kararlılığımızı gösteriyoruz” dedi.

ÜLKEMİZE VE ‘DOĞA’YA HAYIRLI OLSUN!
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Şerif Tosyalı ise, “Tosyalı Harsco Geri Kazanım Teknolojileri A.Ş.’nin ilk üretimini başarıyla gerçekleştirdik. Hedef dünyanın en temiz çeliğini üretmek! Karbon ayak izimizi sıfırladık. Çelikhanelerin en büyük sıkıntısı olan cürufu da artık ekonomiye kazandırmaya başlıyoruz. Bölgemize, ülkemize ve en önemlisi ‘Doğa’ya hayırlı olsun” açıklamasında bulundu. Haber: Yılmaz AKPINAR