ŞİFAHEN MASALLARLA HAYALLERE YOLCULUK!


İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), “Çocuk Üniversitesi” projesiyle; çocukların hayal dünyasını geliştirerek, onların üniversiteyi ve dünyayı daha iyi tanımasını, sosyalleşmesini sağlamak için etkinlikler düzenlemeye devam ediyor.
Küçük Hezarfen, Canım Kardeşim, Çomar, Tomar, Kömür ve Küçük Çelebi gibi çocukların severek izledikleri çizgi filmlerin yazarı; masal anlatıcısı ve senarist Beyza Akyüz’ü konuk eden İskenderun Teknik Üniversitesi’nde, “Çocuk Üniversitesi” etkinlikleri kapsamında yapılan masal dinletilerine; İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, İSTE Çocuk Üniversitesi Koordinatörü Doç. Dr. Selin Sayın, öğretim elemanları, öğrenciler ile birçok minik İSTE’li ve veliler katıldı.
Bir tam gün olarak planlanan etkinliklerinin gündüz bölümünde İSTE Barbaros Hayrettin Konferans Salonu’nda çocuklar, gece ise İSTE Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı Atatürk Konser Salonu’nda büyükler, Beyza Akyüz’ün anlattığı, anlatırken yaşadığı ve yaşattığı masalları büyük bir heyecan içinde dinlediler.

ÇOCUKLARIN DÜNYAYI KEŞFETMESİNİ İSTİYORUZ
Çocuklara Şifahen Masallar etkinliğine katılan ve çocuklara eğlenceli sorular sorarak sözlerine başlayan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli konuşmasında; “Dünyada ve ülkemizde pek çok ‘çocuk üniversitesi’ var, ama sadece farklı bir ‘çocuk teknik üniversitesi’ var, o da bizim İSTE Çocuk Üniversitesi. Bizim kuruluş tarihimiz 23 Nisan 2015. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yıldönümünde kurulduk. Bu nedenle, bu ülkenin geleceği olan çocuklarımız için Çocuk Üniversitesi’ni de kurduk. Teknoversite vizyonumuzu toplumun tüm katmanlarına yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Çocukların dünyayı, üniversiteyi ve teknolojiyi erken yaşlarda keşfetmesini kolaylaştırmak istiyoruz. ‘Ağaç yaş iken eğilir’ mantığıyla, çocukların hayal dünyalarını geliştirmek ve kreatif düşünebilme yeteneklerini artırarak yenilikçilik ve girişimcilik kapasitelerini artırmak istiyoruz. Masalların da hayal gücünü geliştirmede önemli rol oynadığını biliyoruz. Bu nedenle, işte burada bugün bu masal etkinlikleri ile sizlerin karşısındayız” dedi.

ÇOCUKLARA BİLİMİ ÖĞRETİYORUZ
Çocukların beğenerek izlediği Çocuk Üniversitesi animasyon gösterimi ile başlayan Çocuklara Şifahen Masallar etkinliğinin başlangıcında Çocuk Üniversitesi hakkında bilgiler veren İSTE Çocuk Üniversitesi Koordinatörü Doç. Dr. Selin Sayın; “Biz, İSTE Çocuk Üniversitesi olarak, bütün çocukların hayal kurmalarını sağlamak istiyoruz. Çocuk Üniversitesi olarak; hayalleri ile mutlu olmayı bilecek, hayal kurmaktan vazgeçmeyecek ve hayallerini kimsenin elinden almasına izin vermeyecek çocuklar için çalışacağız. Teknoversite vizyonumuz ile çocuklara bilimi öğrenmeyi ve yaşatmayı öğreteceğiz. Çocuk Üniversitesi projemizle; çocuklarımızın zihninde üniversite kavramını somutlaştırmak istiyoruz. İSTE Çocuk Üniversitesi; bilim insanlarının eşliğinde çocuklara; bilimsel düşünme becerisi kazandırma, öğrenmeyi öğrenme, kendi potansiyelinin farkındalığını yaşatma, yaratıcılık, gelecekteki hedeflerini belirlemelerine ve ulaşmalarına yardımcı olma, yükseköğrenimin getireceği fayda ve fırsatların farkındalığını artırma ve benzeri gibi konularda çalışmalarına devam edecektir” şeklinde konuştu.Ardından masal dinletisi için sahneye gelen masal anlatıcısı, yazar ve senarist Beyza Akyüz, önce çocuklarla küçük bir oyun oynadı. Oldukça eğlenceli anların yaşandığı oyunda, çocukların mutluluğu gözlerinden okunuyordu. Daha sonra masal dinletisini gerçekleştiren Beyza Akyüz’ü, çocukların pür dikkat dinlemesi gözlerden kaçmadı.

GEZİYORUZ AMA DİNLEMEDEN, BİRİKTİRMEDEN..
Küçüklere gün boyunca masallarını anlatan Beyza Akyüz; akşam saatlerinde ise çocukların velileri ile de İSTE Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı Atatürk Konser Salonu’nda bir araya geldi ve onlara unutamayacakları masallar anlattı. “…Masal kahramanımız bir fare deliği gördü. Fare deliği büyüdü, büyüdü, büyüdü ve içinden ne çıktı?” şeklindeki sorusuna ‘fare’ cevabını alan Akyüz; “Masallarda fare deliğinden istediğin her şeyi çıkarabilirdiniz oysa ki. Masallar hayal gücünü geliştiren, iletişimi güçlendiren ve olaylar karşısında daha çözümcü olmamızı sağlayan yüzyılların süzülmüş deneyimlerini aktarır bize. Deneyim sezgi, yaşanmışlık ve aklın bütünüdür. ‘Farah’ bütün Dünyayı gezmiş, insanlarla tanışmış onların hikâyelerini dinlemiş, geri döndüğünde kimse onu tanıyamamış. Çünkü çok gençleşmiş diğerleri yaşlanırken… Gezdikçe, dinledikçe, anlattıkça şifa bulmuş. Birbirimizi dinleyecek zamanlarımız yok artık, evet geziyoruz ama dinlemeden, anlamadan biriktirmeden. Yetişkinler ‘masal’ deyince biraz küçümsüyorlar aslında… Ama nasıl sinemaya tiyatroya gidince bir masalı izliyoruz, dinliyoruz. Masalların kendisi de öyle aslında” dedi.İSTE Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı Atatürk Konser Salonu’ndaki Büyüklere Şifahen Masallar adlı etkinlikte; Beyza Akyüz’e müzik enstrümanları ile İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Şehrinaz Gündüz, Öğretim Görevlisi Buğra Çankır ve Eren Kaysar eşlik etti. Haber: Yılmaz AKPINAR