KARASAYAR, ‘TÜRKİYE’NİN GÜÇLENMESİNDEN ÜRKÜYORLAR’


İskenderun Kültür ve Dayanışma Derneği yönetim kurulu üyeleri tarafından Payas Sokollu Mehmet Paşa Külliyesinde birlik ve dayanışma istişare toplantısı düzenlendi.
İSDER tarafından düzenlenen Payas Sokollu Mehmet Paşa Külliyesinde düzenlenen dayanışma ve istişare toplantısına AK Parti Hatay Milletvekilleri Orhan Karasayar, Hacı Bayram Türkoğlu, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, AK Parti İskenderun ilçe Başkanı Ayhan Bodur ve yönetimi, İSDER Başkanı İsmail Deliveli ve yönetimi’nin yanı sıra muhtarlar ve çok sayıda davetli katılım gösterdi.Yemekte bir konuşma yapan İSDER Başkanı İsmail Deliveli, birlik ve dayanışma yemeğine katılımlarından dolayı tüm konuklara teşekkür etti.

PAYAS ÇOK ÖNEMLİ BİR MERKEZ
Payas‘ın çok eski bir tarihe sahip olduğunu belirten Payas Belediye Başkanı Bekir Altan ise, “Osmanlı dönemine geldiğimizde, hatta 16. yüzyıla baktığımızda Payas bölgenin önemli bir kenti konumunda. Payas’ın hem siyasi hem ekonomik açıdan çok önemli bir merkez olduğunu söyleyebiliriz. 1800’li yıllara geldiğimizde şehrin sancak merkezi olduğunu görüyoruz. Payas Sancağı’nın bugünkü sınırları; Adana ile Mersin’in birleştiği Karataş’tan başlar, Yumurtalık ve Misis’i içine alır. Ceyhan’ın bir kısmından o dönemlerdeki ismi Cebelli Bereket olan Osmaniye’yi içine alarak, Amanos Dağları’ndan Kırıkhan’a, Kurtlusoğuksu ve Bakras Kalesi’nden, Arsuz’a uzanan bir hilal çiziyor. Payas Sancağının merkezi ise, Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi. İskenderun körfezi o dönemde İskenderun körfezi değil, Payas körfezi. Dolayısıyla bu açıdan baktığınız zaman bugünkü ilçe olan Payas’tan ziyade dünkü sancak merkezi olan Payas’ın Osmanlı tarihinde veya dünya tarihinde ne kadar önemli bir kent olduğunu ortaya çıkartabiliriz.Bunun yanında Mısır’a fethe giden Yavuz Sultan Selim’in ordusunun burada konaklamasını da sayabiliriz. Ayrıca Kıbrıs’ın fethinin Payas’tan gerçekleştiğini, özellikle Doğu Akdeniz tersane limanının Payas’ta olmasını, Kıbrıs’ı fetih eden gemilerin tamamının Osmanlı tarafından Payas limanında inşa ediliyor olmasını eklemek isterim. Ve Kıbrıs, Payas limanından başlayan seferlerle Türkleştiriliyor. İşte böyle bir açıdan baktığımız zaman Payas, geçmiş tarihi ve ticari açıdan çok önemli bir kent. Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi 1500’lü yıllardan bu yana bölgeden gelen geçen herkese hizmet veriyor” dedi.

‘ÜLKE OLARAK DÜNYANIN EN ÖNEMLİ COĞRAFYASINDAYIZ’
‘Ülke olarak dünyanın en önemli coğrafyasındayız’ diyen AK Parti TBMM İdare Amiri AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, “Bölge olarak dünyanın en önemli coğrafyasındayız. Dağın bu yüzü olarak İskenderun, Payas deniz sahil şeridi olarak da dünyanın en özellikli coğrafyasındayız. Bu coğrafya bize sunmuş olduğu bu çok önemli nimetler yanında, çok önemli sorumluluklar da yüklemiş tarihte. Bu bölgede birlik içerisinde, barış içerisinde, huzur içerisinde şahsi menfaatler değil de, bölgemizin, İskenderun’umuzun menfaatleri, Hatay’ımızın menfaatleri, Payas’ımızın, Dörtyol’umuzun menfaatleri konusunda birlik ve beraberlik içerisinde mücadele ederek bölgemize çok ciddi, çok önemli kazanımları hayata geçirdik. İşte İSDER’in de kuruluş amacı, kuruluş nedenlerinden bir tanesi de bu. Yıllardır yaptığımız istişareler ile İskenderun’umuzu neleri eksik ise, hangi alanda, hangi proje ve hangi yatırıma ihtiyaç varsa burada arkadaşlarımız çalıştı. Bizde sizlerden aldığımız talimatlarla Ankara’ya gittiğimiz de gerek başbakanlarımızla, gerek Cumhurbaşkanımızla ve gerek bakanlarımızla dedik İskenderun’umuzun yıllarca geçmişten biriken alacaklarını tahsil etmeye geldik. Sağ olsun onlarda sizler için İskenderun için hangi proje için gitmiş isek bize yok demediler. Geldiğimiz noktada da 250’ye yakın projeyi hayata geçirdik. Çok şükür hastanelerimiz, postanelerimiz, yollarımız, emniyet saraylarımız, tapu binalarımız, camilerimiz, okul derslik sayılarımız, en son İskenderun Teknik Üniversitemiz ve şuanda inşallah resmiyette 600 yataklı ama bittiğinde bin yataklı olacak. Tüm bu bölgeye hizmet verecek çok modern bir hastanemizi hayata geçireceğiz. Bizler birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuz süre içerisinde, ufak hesaplara takılmadığımız sürece, kişilere takılmadığımız sürece bölgemizin, İskenderun’umuzun, Payas’ımızın, Erzin’imizin, Türkiye’mizin dertleriyle dertlenirsek bize hem kulları yardım ediyor, hem de Allah yardım ediyor. Ülke olarak sıkıntılı süreçlerden geçiyoruz. Türkiye olarak büyüdüğümüz, güçlendiğimiz zaman ülkemizin savunma sanayinde, üretimde ekonomi de güçlenmesi, tarihte hep birilerini ürkütmüş. Bugün de ürkütüyor. Onlar ürkecek. Biz 80 milyon ile başımızda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile bakanlarımızla tüm siyasi partilerimizle, bu ülkeyi dünyanın güçlü ülkesi yapmak için yola çıktık, bu konuda da aziz millete güvenerek, inancımızda hiçbir eksiklik yok. Birileri ne kadar oyunda kursa, tezgah ta hazırlasa, bu ülkeyi bölüp parçalamaya da çalışsa, onlara nasıl bugüne kadar haddini bildirdiysek bundan sonra da hadlerini bilecek, Türkiye Cumhuriyeti dünyanın en güçlü ülkesi Türkiye Cumhuriyeti dünyanın yönetiminde söz sahibi bir ülke olacaktır” dedi.