AHRAZOĞLU, ‘YA İNDİRİM YAPIN YA DA ÜCRET ALMAYIN’


MHP Hatay Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Mehmet N. Ahrazoğlu, Torba Kanun Tasarısının 87. maddesi hakkında Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz aldığı konuşmasına, Kanun tasarısının 87’nci maddesinde 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15’inci maddesinde değişikliğe gidildiğini belirterek “Bu değişiklikle belediyenin meclis kararıyla mabetlerin yanı sıra, eğitim kurumlarına, yurtlara, okullara, pansiyonlara ve hastanelere indirimli bedelle ya da ücretsiz olarak içme ve kullanma suyu verilmesi konularında düzenleme yapılmaktadır” şeklinde konuştu;

YERİNDE VE GEÇ KALINMIŞ BİR UYGULAMA
Belediye Kanunu’nun imtiyazları düzenleyen 15’inci maddesinde yalnız mabetlerin indirimli hâle getirildiğini ifade eden Ahrazoğlu, “Bu düzenlemeyle isteyen belediyelerin meclislerinin kararıyla mabetlerin haricinde, eğitim kurumlarına, yurtlara, okul pansiyonlarına ve hastanelere de indirimli bedelle ya da ücretsiz olarak içme ve kullanma suyu verilmesi amaçlanmaktadır. Bu düzenleme yerinde ve geç kalmış bir uygulamadır. Bu yetkinin belediye meclislerinde bırakılması belediyeler arasında farklı uygulamaların yaşanmasına ve mağduriyetlere de yol açacaktır” diyerek, kamu ayrımı yapılmadan özel eğitim kurumlarının, yurtların, özel okulların bu statüye alınmasının doğru olmadığını belirtti.

BELEDİYELERİN İNSİYATİFİNE BIRAKILDI
Ahrazoğlu, “Belediyelerin indirimli ya da ücretsiz su vereceği kurumları belirleme konusunda objektif bir kriter olmadığı için herhangi bir siyasi partiye mensup belediyenin hangi okul, yurt, pansiyon ya da hastaneye indirim yapacağı ya da tamamen ücretsiz su vereceği tamamen onların inisiyatifine bırakılmıştır. Belediyelerin keyfî uygulama yapmasının önüne geçmek amacıyla durumun hiç olmazsa bir yönetmelikle düzenlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz” açıklamasını yaptı. Hatay Milletvekili Mehmet N. Ahrazoğlu, suyun olmadığı yerde hayatın olmayacağını, tüm uygarlıkların su havzalarının yakınında ya da civarında kurulmuş olduğunu belirterek, “6360 sayılı Büyükşehir Yasası’na göre, mahalleler, köyler ve kapatılan eski belde belediyelerinde yeni uygulama sonucunda su sayacı takılarak yüklü miktarda su faturaları ödetildiği malumunuzdur. Bazı yerleşim birimlerinde musluklardan su akmamasına rağmen su faturaları gönderildiği haberlere yansımaktadır. Özellikle büyükşehirlerin hiçbir katkısı olmadığı hâlde, köylerimizin kendi imkânlarıyla, imece usulüyle veya daha önceden kaymakamlıklar ve il özel idareleri tarafından yapılan sulamayla ilgili, köye getirilen sularla ilgili ve cazibeyle akan sularla ilgili belediyeler ücretler almaktadır. Eğer yapılacaksa öncelikle cazibeyle gelen köylerdeki sularda indirim yapılması veyahut da ücret alınmaması gerekmektedir. Dolayısıyla tamamen köylünün kendi öz kaynaklarıyla ve imkânlarıyla, doğal cazibeyle gelen ve… Zaten zor şartlarda geçimini sağlayan köylüler, bir de kendi kaynaklarına ayrıca bedel ödememelidir. O nedenle de bu kapsamda olan köylerde ve mezralarda abonelik, açma, kapama, bağlantı, teminat, güvence bedeli, katılım payı ve özellikle su ücretlerinden ya ücret alınmamalı ya da belirlenen ücretlerden yüzde 50 indirime gidilmelidir” dedi.

HATAY’A GEREKLİ YARDIM YAPILMALI
Ahrazoğlu konuşmasını “Sözlerime burada son verirken, Hatay, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından 600’e yakın yemeğiyle “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Gastronomi Kenti” ilan edilmiştir. Ayrıca, “medeniyetler bahçesi” temasıyla düzenlenecek olan EXPO 2021, Hatay’da gerçekleştirilecektir. Her iki konuda da destek ve emeklerini esirgemeyenlere buradan Hataylılar adına teşekkür ediyorum. Ayrıca, EXPO 2021 için de Hükûmetimizden Hatay’a gerekli yardımların yapılmasını bekliyorum” açıklamasında bulundu.
Haber: Yılmaz AKPINAR