VALİ ATA, ‘ZEYTİNİMİZ VAR, MARKAMIZ YOK’


Altınözü Zeytin ve Zeytinyağı Festivali kapsamında, Altınözü Tokaçlı Zeytin Müzesi’nin açılışı Hatay Valisi Erdal Ata’nın katılımıyla gerçekleşti. Gerçekleşen açılış törenine Hatay Valisi Erdal Ata’nın yanı sıra, Hatay Milletvekilleri Fevzi Şanverdi ve Orhan Karasayar, Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, İlçe Kaymakam ve Belediye Başkanları, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, kurum müdürleri, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet ve Prof. Dr. Canan Karatay katıldı.

ZEYTİN MÜZESİNİN AÇILIŞI YAPILDI 
Altınözülü vatandaşlarımızın yoğun ilgisiyle başlayan programın açılış konuşmasını Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur gerçekleştirdi. Anadolu halkının kadim zeytininin ağacıyla insanımıza gölge, tanesiyle aş, yağıyla da şifa olduğunu belirten Uygur, “Burada, Göbeklitepe’de 12 bin yıl öncesine dayanan zeytin fosillerinden hareketle Anadolu’daki zeytin ağacının tarihi seyrini anlatan bir müze oluşturmaya çalıştık. Ben başta Sayın Valim olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.Kaymakam Uygur’un açılış konuşmasının ardından Vali Ata ve protokol üyeleri hep birlikte açılış kurdelesini keserek müzenin açılışını gerçekleştirdiler. Böyle bir müzenin açılışında bulunmaktan son derece mutluluk duyduğunu ifade eden Vali Ata, “Müze fikri kaymakam arkadaşımızdan geldi. Doğrusu böyle bir binanın varlığından haberim yoktu. Kendisine her türlü yardımı yapabileceğimi söyledim. Sağ olsun arkadaşlarımız çalışarak ilçemize böylesine güzel bir eser kazandırdılar. Bu binayı bağışlayan vakıf sahipleri başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Kurdele kesiminin ardından Vali Ata ve beraberindekiler müzeyi gezerek incelemelerde bulundular. Altınözü Zeytindalı Korosu’nun mini konserinden ardından buradaki program sona erdi.

HATAY’DA 17 MİLYON ZEYTİN AĞACI VAR
Hatay Valisi Erdal Ata, Altınözü Tokaçlı Zeytin Müzesi’nin açılışının ardından 15 Temmuz Milli İrade Parkı’ndaki festival alanına geçerek festivalin açılışını gerçekleştirdi. Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Vali Ata, Hatay’ın tarım potansiyelinin yüksek olan illerimizden biri olduğunu belirtti. İklimiyle, verimli ovalarıyla Türkiye’de yetişebilecek her türlü ürünün çok rahatlıkla Hatay’da yetişebileceğini ifade eden Vali Ata, “Altınözü ilçemiz özellikle zeytin bakımından ilimizdeki en önemli üretim merkezlerinden birisidir. Türkiye’de 170 milyona yakın zeytin ağacı var. Bunun 17 milyonu Hatay’da, bu 17 milyonun da yaklaşık 5 milyonu Altınözü ilçemizde bulunmaktadır. Yani Altınözülü vatandaşlarımızın ekonomisinde zeytin ve zeytinyağının çok önemli yeri var. Hem ilçenin tanıtılması, hem de zeytin ve zeytinyağı üretilmesinde kamuoyunun dikkatinin çekilmesi bakımından bu festivali çok önemli buluyorum. Ayrıca Canan Karatay hocamıza teşriflerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Kendisi adeta zeytin ve zeytinyağının gönüllü tanıtıcısıdır. Vatandaşlarımıza zeytinin ve zeytinyağı tüketiminin insan sağlığında ne kadar önemli olduğunu anlatmaktadır” dedi.

ZEYTİNİMİZ MARKETLERE GİRSİN 
Zeytin ve zeytinyağı üreten çiftçi ve sanayicilerimize bir mesajı olduğunu söyleyen Vali Ata, “İlimizde çok fazla miktarda zeytin ve zeytinyağı üretilmesine rağmen maalesef ulusal düzeyde tanınan bir markamız yok. Buradaki üreticilerimizin bir araya gelerek bir marka yaratmalarını özellikle rica ediyorum. Bu markanın da hem ilimizin hem de ülkemizin tanıtımında önemli katkıları olacağına inanıyorum. Marka yaratarak marketlere girildiği takdirde hem üreticimizin hem de sanayicilerimizin katma değerini yükseltme şansı olacaktır. Bu konuda Valilik olarak, Kalkınma Ajansı olarak, YİKOB olarak üzerimize ne düşüyorsa her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

ZEYTİN OSB’Sİ KURULACAK 
İlimizin bir bütün olarak gelişmesi için ellerinden gelen her türlü gayreti sarf edeceklerini belirten Vali Ata, “Özellikle de kırsal kesimde olan ilçelerimizin kalkınması için daha çok çaba sarf edeceğiz. Burada kurulmakta olan Hayvancılık OSB’si ve Zeytin OSB’sinin yapılması için elimizden gelen gayreti gösterip en kısa süre içinde bunların hayata geçirilmesi için devletin tüm imkânlarını seferber edeceğiz. Yine burada Hatay-Altınözü yolunun yapımı, sınıra kadar olan yolun yapımı ve diğer taraftan da eğitimle ilgili birtakım ihtiyaçlar var. Bunların hepsini imkânlar ölçüsünde yapıp Altınözü ilçemizin yaşam standardını daha da yukarlara çıkarmak için var gücümüzle çalışacağız” dedi. Hatay Valisi Erdal Ata, festival alanından ayrıldıktan sonra İş Adamı Ahmet Melek’in Altınözü Yolağzı Mahallesi’nde bulunan zeytinyağı tesisini ziyaret etti. Tesiste incelemelerde bulunan ve üretim hakkında bilgiler alan Vali Ata, ilimizin tarımsal sanayinin gelişmesine katkı yapan çalışmaları takdir ettiklerini dile getirdi. İş Adamı Ahmet Melek ise ziyaretinden dolayı Vali Ata’ya teşekkür etti. Haber: Yılmaz AKPINAR