TÜRKİYE’NİN DEPREM ANKETİ


17 Ağustos depreminin yıldönümünde çeşitli etkinliklerle deprem gerçeğine dikkat çekiliyor ve halkın bilinçlenmesi sağlanıyor. İskenderun’da yapılan basın açıklaması ve deprem fotoğrafları sergisiyle öne çıkan İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilciliği, İskenderun Belediyesi Resim Galerisi’nde 17 Ağustos depremi Fotoğraf sergisini açtı.17 Ağustos Depremi Fotoğraf Sergisinin açılışına İnşaat Mühdisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Selahattin Gündüz, Elektrik Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Bülent Bozdoğan, Mimarlar Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Koray Tanın, İnşaat Mühendisleri Odası eski başkanları Bülent Seküçoğlu ve Emin Havlioğlu ve CHP Hatay Milletvekili Adayı Doktor Riyat Kırmızıoğlu ile meslek mensupları katıldı. 

KONUT ALIRKEN DİKKAT ETMİYORUZ
Fotoğraf sergisinde 17 Ağustos’un acılarını anlatan resimler sergiyi gezenler tarafından görülüyor ve o günün acılarından ders çıkarılması sağlanıyor. Yapılan anketin sonuçlarını açıklayan İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Selahattin Gündüz, konut alırken nelere dikkat edersiniz sorusuna verilen yanıtların oldukça tehlikeli sonuçlar doğurduğunu belirtirken, semt ve akrabalara yakınlık, dış görünüm gibi etkenlerin, sağlamlık ve depreme dayanıklılık tercihinin önüne geçtiğini söyledi. Üzücü anket sonuçlarını açıklayan Selahattin Gündüz, 17 Ağustos ve diğer depremlerin maddi ve manevi yıkımlarından ders çıkarmanın önemine dikkat çekerek, halkın daha çok bilinçlenmesi adına çalışmalarını sürdürdüklerini ve ilgili kurum ve kuruluşların daha çok çaba sarfetmesi gerektiğini söyledi. 

ÜRKÜTÜCÜ AMA GERÇEK!
İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Selahattin Gündüz açıklamasının devamında şöyle dedi; “Türkiye’de, 1’inci derece deprem bölgesinde bulunan 32 şehirde, 18 yaşın üzerinde, 4 bin 285 kişiyle anket yapıldı. Sonuçlar özetle şöyle; Türkiye’nin yüzde 75’inin zorunlu deprem sigortası yok. “Evinizi alırken veya kiralarken depreme karşı zemin etütlerinin yapılıp yapılmadığına dikkat ettiniz mi?” sorusuna vatandaşın yüzde 76’sı “hayır” yanıtını verdi.“Evinizi alırken, kiralarken depreme dayanıklı olup olmadığını araştırdınız mı?” sorusuna ise yüzde 75 “hayır” yanıtı geldi.Üniversite mezunları ve gelir düzeyi yüksek olanlar, genelde konutlarının zemin etütlerini yaptırıyor. Halkın yüzde 41’i yaşadığı binanın kurulduğu zeminin depreme dayanıksız çıkması halinde kira yardımı alarak, evini boşaltacağını belirtti. Yüzde 23.3’ü ise risk tespit edilirse binasını anında boşaltacağını açıkladı. Vatandaşın yüzde 85’i, konutunun depreme dayanıklı olup olmadığını tespit ettirmek istiyor. Türk halkının geneli, aile ve akrabalarının bulunduğu yerlerde yaşıyor. Vatandaş yaşadığı yeri seçerken “evin fiyatını” dikkate alıyor. “Olası bir depremde evinizin hasar göreceğini ya da yıkılabileceğini düşünüyor musunuz?” sorusuna metropollerde yüzde 43 “evet” dendi. Halkın yüzde 50’si de yaşadığı yerin olası bir depremde ayakta kalacağından şüphe ediyor.” Haber: Yılmaz AKPINAR