İÇMESUYU ARITMA TESİSİ FAALİYETE GİRSİN!

İskenderun’un yıllardır hayalini kurduğu içme suyu projesi halen neden hayata geçmiyor? İskendeun Belediye eski Başkanı Mete Aslan tarafından İskenderun’un su ihtiyacı karşılanması için Aslantaş barajından suyun İskenderun’a getirilmesi için çok önemli çalışmalar yaparak, temelleri atmış ve ciddi yol alınmıştı.
Daha sonra şehre temiz ve arıtılmış su pompalayacak olan İçmesuyu Arıtma Tesisi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılarak, kullanıma açılması için çalışmalar hızlandırılmıştı. İskenderun içinde dönemin Belediye Başkanı Yusuf Civelek tarafından şehrin yer altındaki su boruları yenilenmiş ve değiştirilmişti. 12.12.2012 tarafında açılışının yapılacağı duyrulan tesis nedense HATSU’ya devredilemedi.
Önceki gün Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu İskenderun ziyaretinde Feyazan kanalının yapımını incelemek ve içmesuyu arıtma tesisini gezmek için İskenderun’a geldi. AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, Hatay Valisi Erdal Ata, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Bölge milletvekileri ve Belediye başkanlarının katıldığı inceleme gezisi, yaklaşık 20 dakika sürdü. Burada Sayın Bakan Eroğlu kanalın incelemesini yaparken, “Feyazan kanalının yapılması konusunda çok ciddi çabalarım oldu. İskenderun’a hayırlı olsun” dedi.
Ancak İskenderun Feyazan kanalının bir çok yerinde hala ekskliklerin olduğu ve İskenderun’un için ciddi sorunların bulunduğunu Sayın bakan bilmiyordu. Milletvekili Karasayar kanalın bazı bölgelerinde yolun kanalın üzerinde olduğunu söyledi ve bunun yapılması için Bakan Eroğlu’ndan yardım istedi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise kanalın eksik olan bölümlerinin yapılması için bölge müdürü ve müsteşara talimat verdi.
Gelelim asıl meseleye!
İskenderunlu’lar yıllardır damacanaya para veriyor. İnsanların evlerine ciddi ekonomik sorun yaşatıyor. Asantaş Barajı’ndan gelen temiz içme suyu, İskenderun’a yapılan yer altı şebeke borularının değişimi olmasına rağmen neden hala temiz ve arıtılmış su içemiyoruz?
Önceki gün bunu bizzat kendim Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’na sordum. Sayın Bakan, İçmesuyu Arıtma tesislerinin anahtar teslimi olduğunu yani herşeyin bittiğini, hazır durumda olduğunu, ancak Büyükşehir Belediyesi’nin tesisi devralmasını beklediklerini söyledi.
Bakan Eroğlu, “İskenderun halkı şu anda su arıtma tesisisini gönül rahatlığıyla kullanabilir, bizim görevimiz bitmiştir. Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin devralması gerekiyor. Artık sorumluluk Büyükşehir Belediyesi’ndedir” diyerek, sözlerini tamamladı.
O halde soralım;
Büyükşehir Belediyesi neden arıtmayı devralmıyor?
Konuyla ilgili pek bir bilgimiz yok. Bu konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesi’nden bir açıklama da duymadım. Ancak burada eğer bir eksiklik var ise, çözülsün!
Yok eğer tesis sorunlu ise, gereği yapılsın!