ORMANLAR, YANGINA KARŞI İHA’LARLA GÖZLENİYOR

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, geçen yılı iyi atlattıklarını, bu sezon da 11 küçük yangını büyümeden söndürdükleri Hatay’da ormanların 4 noktada İHA’larla 7/24 gözetlendiğini söyledi.

Arsuz Orman Yangınlarına Müdahale Helikopter Pisti’nde gerçekleştirilen “Orman Yangınları İle Mücadele Protokolü” Bilgilendirme ve İstişare Toplantısına Vali Yardımcısı Yusuf İzci, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, birim amirleri ile yangın söndürme ekipleri katıldı.

TEKNOLOJİK İLERLEME
Bölgedeki orman yangınlarına müdahale açısından teknik ve teknolojik olarak ilerleme kaydedildiğine işaret eden Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, yangın söndürme ekipmanlarında eksiklerin giderildiği ve teknik ekibin bilgi ve kabiliyetinin artmasının sağlandığı ile kurumsal gelişmelere ilişkin bilgiler aktardı. Yörenin birinci derece hassas yangın bölgesi olması nedeniyle yangına müdahale konusunda tüm hazırlıkları yaptıklarının altını çizen Mustafa Koç “Yangına hem işçilerimiz, hem teknik elemanlarımız işletme müdürlerimiz, şeflerimiz, işletme müdür yardımcılarımız olmak üzere hepimiz olası bir yangına hazırız. Valimiz ve kaymakamlarımıza özellikle teşekkür ediyorum verdikleri destekten dolayı” dedi.

‘EN ÖNEMLİ FAKTÖR HIZ’
Bu yangın sezonunda da halktan beklentilerinin, ormanda ateş yakmamaları yönünde olduğunu ifade eden Mustafa Koç “Hatay halkı orman yangınları konusunda son derece duyarlı. Geçen seneyi iyi bir şekilde atlattık. Bu sene de iyi gidiyoruz. Şu ana kadar 11 yangınımız oldu, küçük yangın, hızlı bir şekilde müdahale ediyoruz. Orman yangınlarında en önemli şey hızdır. Büyümemesi çok önemlidir. O yüzden basın uyarıları da çok önemli. Yangını ufakken görelim ve erkenden müdahale edelim. Vatandaşımız bize 177 ile 112 numarası aracılığıyla ihbarda bulunduğunda biz hemen helikopterimizle, ekiplerimizle, arazözlerimizle hareket edip o yangına müdahale ediyoruz” diye konuştu.

‘7/24 ÇALIŞIYORUZ’
Orman yangınlarına karşı İHA (İnsansız Hava Aracı) ile de gözetleme altyapısına yöneldiklerine işaret eden Mustafa Koç “Kahramanmaraş Orman işletme Bölge Müdürlüğü olarak Hatay’da da dört noktaya insansız gözetleme istasyonu kurduk. Biz bunu cep telefonundan dahi izleyebiliyoruz. Bu sistemi santrallerimize, 112’nin bilgisayarlarına da kurduk. Buradan 24 saat gözetleme imkânımız var. 7/24 esasına göre çalışıyoruz. Yangının çıktığı andan itibaren biz tüm birimlerimizle görevdeyiz” şeklinde konuştu.
Haber: Cuma KESEROĞLU