İSTE, AKADEMİK TEŞVİKTE İLK 10’DA!


Devlet üniversitelerinde akademisyenlerin bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte proje, araştırma ve yayınlarını desteklemek amacıyla verilen teşviklerden geçen yıl 25 bin kişi yararlandı.

İskenderun Teknik Üniversitesi listede 7. Sırada yer alırken, Prof. Dr. Cemil Yücel “Üniversitelerde rektör çok önemli. Rektör değişimiyle üniversiteler gelişiyor veya geriye gidiyor. İsmi bilinmese de akademik olarak aslında Anadolu’da çok güçlü, gayretli üniversiteler var. Tıpkı, İskenderun Teknik Üniversitesi gibi. Bu üniversiteler motive edilmeli, takdir edilmeli” açıklamasında bulundu.
İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli’nin başarılı yönetim anlayışı, İSTE’nin kalkınmasına büyük katkı sağlıyor. Rektör Dereli’nin geleceğe dönük üretkenlik profili, teknoversite vizyonuna önemli değerler katıyor.

‘VERİLER İSTE’Yİ BAŞARILI KILIYOR’
Eskişehir Osmangazi Üniversitesinden (ESOGÜ) Prof. Dr. Cemil Yücel ve Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Engin Karadağ, “Devlet Üniversiteleri ve Fakülteleri Sıralaması (DÜS-2020)” çalışmasında, üniversitelerin akademik teşvik komisyonlarınca onaylanan puanlar ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayınlanan öğretim üyesi verilerini inceledi.Türkiye’deki devlet üniversite ve fakültelerinin akademik teşvik performanslarına göre sıralandığı çalışmada akademik teşvikten en fazla yararlanan 10 yükseköğretim kurumu sırasıyla; Hacettepe Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Akdeniz Üniversitesi ve İnönü Üniversitesi oldu.

‘ÇOK GÜÇLÜ, GAYRETLİ ÜNİVERSİTELER VAR’
Prof. Dr. Cemil Yücel yaptığı açıklamada, çalışmayla puanlarına göre devlet üniversitelerinde çalışan en başarılı akademisyenlerin ortaya konulduğunu söyledi.Devlet üniversitelerindeki 150 bine yakın akademisyenden 25 bininin (her 6 akademisyenden biri) teşvikten yararlandığını belirten Yücel, “Genç akademisyenlerin teşvikten yararlanma oranı yüzde 2 civarında. Genellikle profesörler teşvikten yararlanma eğiliminde. Bu sene teşvikten 19 kişi tam puan alabildi” dedi.

Yücel, üniversitelerin bu sıralamayı yakından takip ettiğini aktardı. İsmi kamuoyunda pek bilinmeyen üniversiteler, çok gayretli liderler bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Yücel, şöyle konuştu: “Bu sıralamayı 2015’ten beri yapıyoruz. Hangi üniversitelerin gayretli olduğu görülebiliyor. Tamamen lider odaklı bir akademik çevre var. Yani üniversitelerde rektör çok önemli. Rektör değişimiyle üniversiteler gelişiyor veya geriye gidiyor. İsmi bilinmese de akademik olarak aslında Anadolu’da çok güçlü, gayretli üniversiteler var. İskenderun Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, çok ismi duyulmayan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, bölünmesine rağmen Türkiye’de ismi çok az geçen Süleyman Demirel Üniversitesi ve yeni kurulan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi gibi üniversitelerin gayretleri çok büyük.”
Haber: Yılmaz AKPINAR