14 DÖNÜM ALANA GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ


Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, her ay 13,5 milyon lira elektrik faturası ödediklerini bu parayı yatırıma dönüştürmek için enerji seferberliği başlatarak doğal enerji kaynaklarını değerlendirdiklerini söyledi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İskenderun’da % 85’i Avrupa Birliği Hibe olan Güneş Enerjisi santrali temelini düzenlenen tören ile attı.
HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali kurulacak olan Güneş enerjisi tesisinin 14 dönüm üzerine kurulacağını belirterek, ”Enerji Üretim tesisini yüklenici firmaları SEHA Mühendislik Müşavirlik Ticaret ve Makine Sanayi A.Ş ile İZFEN Enerji Elektrik İnşaat Mühendislik Sanayi Ltd. şirketleri birlikte yapacak. 14 dönüm alan üzerine kurulacak olan Güneş enerji santralinde 2920 adet güneş enerjisi paneli kurulacak. Tesis devreye girmesi durumunda HATSU’nun yılda 1 milyon ile 1 milyon 200 bin tl tasarruf sağlayacak. Mayıs 2020’de üretime geçmesi planlanıyor” dedi.

‘TESİSLERİMİZİN SAYILARINI ARTTIRACAĞIZ’
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İskenderun’da ikinci enerji tesisimizin üretimi için temelini atmaya geldik diyerek, “Daha Önce Antakya ‘da yaklaşık 15 bin evin aydınlatmasını sağlayan düzenli depolama tesisimizden elektrik üretip belediyemize kazanç sağlıyorduk. Şimdi Bu ikinci tesisimiz” dedi.

Savaş, burada kurulacak olan tesis HATSU bünyesinde % 85 i Avrupa birliğinden hibe % 15 bizlerin katkısıyla yaklaşık ayda 100 bin liralık elektrik üreteceğimiz bir tesisimiz diyerek şunları söyledi: “Bizim HATSU olarak enerji üretime ihtilacımız var 13,5 milyon lira her ay elektrik faturası ödeyen bir HATSU var. Sizin ödemiş olduğunuz su faturaların % 65 elektrik faturası olarak geri dönüyordu. Biz bununla ilgili çalışmalar yaparak su faturaların geri hizmete dönmesi için elektrik üretmek için seferberlik yaptık. Büyük Şehrimiz de ve HATSU da nereden ne üretiriz baktık. Doğal şartlarla Rüzgar enerjisi, güneş enerjisi olmadı hidro enerji ile üretir faturaları nasıl aşağı çeker, paramızı hizmet yönünde harcarız çabası ve gayreti içerisindeyiz. Bu çalışmalarımız devam edecek. Bugün temelini atacağımız bu tesisimizin hayırlı olmasını dilmiyorum.”
Törene; HBB Genel Sekreter Yardımcısı Taygun Cantürk’de katıldı.