AFRİKA’DAKİ ‘TÜRK’ İMAJINA PAHA BİÇİLEMEZ


Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Fuat Tosyalı, Moritanya’da düzenlenen Moritanya-Türkiye İş Konseyi Ortak Toplantısı’na katıldı. 2018 ihracatında yeni rekorlar için iş dünyasının hedeflerinin yuvarlak masa etrafında konuşulduğu toplantıya Fuat Tosyalı’nın yanısıra toplantıya T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Moritanya Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Naha Mint Hamdi Ould Mouknass, Moritanya Ticaret Odası Başkanı Mohamed Ould Mahmoud ve DEİK/Türkiye-Moritanya İş Konseyi Başkanı Zeynel Abidin Kaymak ve 55 iş dünyası temsilcisi katıldı.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI İMZALANACAK
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi açılış konuşmasında, Moritanya’nın Türkiye için Afrika’da öncellikli ülkeler arasında yer almakta olduğunu belirterek, Moritanya ile Türkiye arasında Yatırımların Korunması ve Teşviki Anlaşmasının her iki ülke arasında müzakere edildiğini ve bu sürecin hızlı bitirilmesinin istendiğini söyledi. Zeybekci, iki ülkenin ticaret hacmini geliştirmek için Serbest Ticaret Anlaşmasının imzalamasını istediklerini aktardı.

‘PARA İLE SATIN ALINAMAZ’
DEİK Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Fuat Tosyalı, Moritanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin Türkiye’nin Afrika Açılım Politikası sayesinde ikili ve çok taraflı platformlarda üst düzey temaslar ile her geçen gün gelişmekte olduğunu söyledi. Moritanya Cumhurbaşkanı Abdel Aziz’in 2010 yılında gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti ile iki ülke arasındaki temasların ivme kazanmaya başladığını hatırlatan Tosyalı, “İkili ticari ilişkilerimiz son yıllarda büyük bir ivme kazanmış olup, 2008 yılında 20 milyon ABD Doları olan ticaret hacmimiz bugün 4 kat artmış bulunmaktadır. Elbette potansiyel ve arzulanan seviye çok daha fazladır” dedi. Ortak tarihi kültürel mirasa ve dini değerlere sahip Moritanya ile Türkiye arasındaki dostluğun, yeni işbirliklerine vesile olacağını arzu ettiklerini belirten Tosyalı sözlerine şöyle devam etti: “DEİK olarak Ekonomi Bakanlığımız tarafından belirlenen hedef ve öncelikli ülkeler listesine bağlı olarak Afrika Kıtası’nda çalışmalarımızı sürdürmekte, çok sayıda heyet ziyareti gerçekleştirmekteyiz. Afrika genelinde yükseltilen ‘Türk’ imajı paha biçilemez, para ile satın alınamaz. Bu nedenle ‘kazan-kazan’ yaklaşımı ile yatırım fırsatlarını değerlendiren Türk girişimcisi için önünde hala çok sayıda fırsat var. Biz özel sektör olarak eğer Türkiye ve Moritanya yetkilileri tarafından fırsat verilirse iki ülkenin arasında ticaret hacmi 10 kata çıkartmaya hazırız” dedi.
Haber: Yılmaz AKPINAR