TOSÇELİK AR-GE İLE DAHA DA BÜYÜYOR


Bir dizi gezi, incelemelerde bulunmak üzere Osmaniye’ye gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi(OSB)’nde Tosyalı Holding’in amiral gemisi Tosçelik Yapısal ve Yassı Çelik Entegre Üretim Tesisleri’ni ziyaret etti. Her yönüyle Tosçelik tesislerine hayranlığını dile getiren Bakan Özlü, Tosyalı Holding’in yatırımları ve kazanımları ile Türkiye’nin kazandığını söyledi. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ve yetkililerden bilgi alan Bakan Özlü, fabrikayı gezerek, Tosçelik bünyesinde kurulan Ar-Ge merkezini hizmete açtı.

‘DEVASA YATIRIMLARINIZLA GURURLANIYORUZ’
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Osmaniye’de üretim üssüne dönüşen Tosçelik Yassı Yapısal ve Çelik Üretim Tesisleri’ne hayran kaldı. Fabrika ziyaretinde, Osmaniye’ye gelen ve ilk olarak Tosyalı Holding’e konuk olan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye Tosçelik tesislerinde Tosyalı Kurumsal Sunumu düzenlendi. Osmaniye Valisi Ömer Faruk Coşkun, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, OSB Başkan Vekili Şerif Tosyalı ve holdingin CEO’su Dr. Suhat Korkmaz ile bir araya gelen Bakan Özlü’ye Tosyalı Holding’in başarı öyküsü hakkında bilgiler verildi. Üç 3 kıtada yatırım yapan ve yeni yatırımlarla çalışan sayısında 10 binin çalışanın hedeflendiği Tosçelik’in yatırımlarını ilgiyle izleyen bakan Özlü, “Tosyalı Holding ile gururlanıyoruz. Buradaki üretim atağı, Türkiye’nin ekonomik aynasıdır. Sizler ürettikçe, Türkiye gücüne güç katıyor” dedi.
Sunumun ardından Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye tesisleri gezdirerek bilgiler verdi. Bakan Özlü, Tosçelik Yapısal ve Yassı Çelik Entegre Üretim Tesisleri’nin ardından Türkiye’nin ilk ileri teknoloji ve yüksek katma değerli yassı çeliğini üretecek Tosyalı-Toyo Çelik A.Ş.’nin üretim faaliyetlerini inceledi.
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’nın verdiği bilgiler doğrultusunda mutluluğunu paylaşan Bakan Özlü, “Türkiye’yi ayakta tutan ekonomik değerlerin tümü burada var. Türkiye adına büyük kazanımlara şahit oluyoruz. Devasa yatırımlarınızla Türkiye, 2023 hedeflerine emin adımlarla ilerliyor” dedi.

TOSYALI HOLDİNG TEKNOLOJİ ÜRETİYOR
İncelemelerin ardından Osmaniye Tosçelik Yassı Yapısal Çelik Üretim Tesisleri, Ar-Ge Merkezi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Osmaniye Valisi Ömer Faruk Coşkun, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Türk tarafından kurdelesi kesilerek faaliyete girdi.
Bakan Faruk Özlü, açılışın ardından Ar-Ge merkezini ziyaret ederek çalışanlarla bir araya geldi, bilgiler aldı. Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi A.Ş, kurulduğu günden beri sektörde fark yaratan, inovatif yönü güçlü, katma değerli ürünler üretmeyi hedeflemiş bir firma olarak, Ar-Ge çalışmalarını kendi bünyesinde gerçekleştiriyor. 21 tam zamanlı eş değer personel ile çalışmalarına başlayan Ar-Ge merkezi, farklı disiplinlerden mühendislik kadrosu ile proses ve yeni ürün geliştirme, maliyet azaltma, verimlilik, enerji yönetimi ve atık yönetimi konularında işletmelere hizmet edecek.
Ar-Ge Merkezi ile gururlandığını önemle ifade eden Bakan Özlü, sektörün önde gelen oyuncularından Tosçelik’in, AR-GE yatırımlarını hızla genişleten firmaların başında geldiğini söyledi. Bakan Özlü, “Üretimi, teknolojiyi, bilimi ve rekabeti esas alan bir anlayışla yolumuza devam edeceğiz. İçtenlikle ve memnuniyetle ifade etmek isterim ki Türk sanayisi teknoloji üreten bir ivme yakalamıştır. Bunun en güzel örneği Tosyalı Holding’tir. Türk sanayi devriminin bir hayal olmadığını, bütünüyle gerçek olduğunu, bu devrime bütün paydaşlarımızla birlikte hazır olduğumuzu net olarak ifade etmek isterim. Türkiye, kendi milli sanayi devrimi yolunda mutlak surette başarıya ulaşacaktır. Yenilikçi fikirlere sonuna kadar açık olacak, Ar-Ge ve inovasyonla, üretim yöntem ve tekniklerimizi geliştirerek ilerlemeye devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

‘GLOBAL DÜNYA ŞİRKETİ OLMA HEDEFİNE KATKI SAĞLAYACAK’
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Merkezimiz grup içerisinde bulunan diğer şirketlerin de Ar-Ge projelerini ilgili şirket proje sorumluları ile koordineli yürütmekte ve katma değerli ürünlerin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Projeler grup içinde tek bir modül üzerinden takip edilmekte ve kolay raporlama sistemi ile üst yönetime sunulmaktadır. Merkezimiz bünyesinde bulunan güçlü laboratuvar kadromuz ile test analiz hizmetleri kendi ekibimiz tarafından yapılacak ve araştırma faaliyetlerinde daha hızlı kararlar verilerek çalışmalarımız hız kazanacaktır. Halihazırda bölgedeki üniversiteler ile işbirliği içerisinde yürütmüş olduğu teşvikli Ar-Ge projeleri, patent ve endüstriyel tasarım faaliyetleri ile grubun Global Dünya Şirketi olma hedefine katkı sağlayacaktır” dedi.

OSMANİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ DEĞER KATACAK
Tosçelik ziyaretinden sonra Osmaniye Teknoloji Geliştirme Bölgesi temel atma törenine katılan Bakan Özlü yaptığı konuşmada, 25 Mart 2015’de Osmaniye OSB’nin başvurusuyla başlayan sürecin bugün somut bir değer kazandığını belirterek, Osmaniye Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin hayırlı olmasını diledi. Osmaniye Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin kurucu heyeti arasında, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi, İskenderun Organize Sanayi Bölgesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Adana Bilim Teknoloji Üniversitesi ve Tosyalı Holding yer alıyor.
Türkiye’nin her yerinde kurmaya başladıkları bu bölgelerin ortak hedeflerinin başında, kendi teknolojisini üreten bir Türkiye geldiğinin altını çizen Özlü, “Bilgi, teknoloji üretmeden Türkiye’nin gelişmesinin, kalkınmasının mümkün olmadığını düşünüyoruz. Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde sanayi ve üniversite birbirini tamamlayan kurumlar olduğunu görüyoruz. Bugüne kadar bu anlamda en büyük eksiğimiz, kurumsallaşma eksikliğiydi. Bu önemli eksikliği, üretim reform paketimizle giderdik. 1 Temmuz’da kanunlaşan reform paketi ‘iş yeri odaklı eğitimin’ önünü açmıştır” diye konuştu.

‘TEKNOLOJİYE HAKİM OLAN KAZANIR’
Bakan Özlü, üretim reform paketiyle birçok yeniliklerin hayata geçirildiğini, üniversitelerin sermaye şirketi statüsünde Teknoloji Transfer Şirketleri kurmalarının önünü açtıkları anlattı.
OSB’lerde yetişmiş insan kaynağını karşılamak için bu bölgelerin içine teknik liseler ve meslek yüksek okullarının açılmasını sonuna kadar desteklediklerini ifade eden Özlü, şöyle devam etti: 
“Bugün ve gelecekte, teknolojiye, yazılıma, makinelere hakim olanlar, bunları bilinçli bir biçimde kullananlar kazançlı çıkacaktır. Türkiye iyi yetişmiş ara elemanlarla, iyi yetişmiş mühendislerle, işinin erbabı ustalarla büyüyecektir, gelişecektir. Yine bu çerçevede bir tespitimi de dile getirmek istiyorum. Hükümet olarak, Türk sanayisi için çok önemli adımlar atıyoruz. Özellikle gençlerimizin önüne bütün kapıları ardına kadar açıyoruz. Fakat teknoloji, inovasyon, Ar-Ge gibi vazgeçilmez alanlarda ne yazık ki toplumsal bir farkındalık oluşturmakta zorluk çekiyoruz. Çocuklarımızı ve gençlerimizi sadece hazır teknolojiyi kullanma alışkanlığından kurtarmamız gerekiyor. Teknolojiyi tüketen değil, onun arkasındaki süreçleri anlayan, geliştiren ve üretebilen nesiller yetiştirmek durumundayız. Bunun için de kolektif bir toplumsal bilinçle adımlarımızı atmamız gerekmektedir.”

OSB’LERDE İSTİHDAM SAYISI ARTACAK
Bakan Özlü, OSB’lerin planlı kalkınmanın çok önemli bir unsuru olduğunu, Türk sanayisinin gelişmesi, modernize olması ve dışa açılması için buraları daha da büyütmeleri gerektiğini belirterek, “Türkiye’de bugüne kadar kurulan 300’ü aşkın OSB’de, 50 bini aşkın parselde üretim yapılmaktadır. Boş parsellerin de üretime kazandırılmasıyla OSB’lerde istihdam edilen kişi sayısı 2 milyon 200 bin kişiye ulaşacaktır” ifadesini kullandı.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin daha da büyümesi için bakanlığın verdiği teşvikleri anlatan
Özlü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önlerine koyduğu 2023 hedeflerinden asla geri adım atmayacaklarını belirterek, “Temelini attığımız, açılışını yaptığımız her tesis, büyük ve güçlü Türkiye hedefine bizi taşıyacaktır. Toplam 70 Teknoloji Geliştirme Bölgesi olacak. Buralarda 43 bin 870 kişi çalışıyor. Bu bölgelerde 47,9 milyar lira bir ciro gerçekleşiyor, yaklaşık yaklaşık 42,8 milyarlık ihracat gerçekleşiyor” diye konuştu.
Konuşmanın ardından Bakan Özlü, Vali Ömer Faruk Coşkun, AK Parti milletvekilleri Suat Önal ve Mücahit Durmuşoğlu ile katılımcılar tarafından butona basılarak Osmaniye Teknoloji Geliştirme Bölgesi temeli atıldı. Temel atma töreninde Osmaniye Valisi Ömer Faruk Coşkun, günün anısına Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye plaket takdim etti.
Haber: Yılmaz AKPINAR