HATAY İÇME SUYU VE ARITMA TESİSİ’NDE SONA YAKLAŞILDI

DCIM100MEDIADJI_0006.JPG

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Hatay’da inşasına devam ettiği içme suyu ve arıtma tesisi projesinde sona yaklaştı. Yıl sonunda tamamlanması hedeflenen arıtma tesisinin ardından isale hattının da devreye girmesi ile Hatay Merkez ve Samandağ ilçeleri menba kalitesinde su ile buluşacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Hatay’a yaptığı yatırımlarla münbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Bu çerçevede DSİ, Hatay’ın içme suyu ve arıtma tesisi problemini çözüme kavuşturmak için de yoğun bir şekilde çalışıyor.

YÜZDE 90 FİZİKİ GERÇEKLEŞMEYE ULAŞILDI
Bölgeye menba kalitesinde su temin edecek Hatay İçme Suyu ve Arıtma Tesisinde bugüne kadar yürütülen çalışmalar ile yüzde 90 fiziki gerçekleşmeye ulaşılarak sona yaklaşıldı. Yine yoğun bir şekilde çalışmaların sürdüğü Hatay İçme Suyu İsale Hattı’nda ise yüzde 37 fiziki gerçekleşmeye ulaşıldı. İnşasında sona yaklaşılan ve yaklaşık 20 milyon lira yatırım bedeli ile yapılan arıtma tesisi ile Hatay merkez ve Samandağ ilçelerine bağlı 16 mahalleye yılda 35,32 milyon metreküp arıtılmış içme ve kullanma suyu temin edilecek. Tesis ile günlük 123 bin metreküp ham su arıtılacak.

94 KM’LİK İSALE HATTININ 41 KM’Sİ TAMAMLANDI
Arıtılan suyun yerleşim yerlerine taşınmasını sağlayacak 94 kilometre uzunluğundaki Hatay İçme Suyu İsale Hattı’nın ise 41 kilometresi tamamlandı. Yüzde 37 fiziki gerçekleşmeye ulaşılan bu projenin yaklaşık yatırım bedeli 55 milyon lirayı buluyor. 2018 Nisan ayında tamamlanmasının öngörüldüğü isale hattı çerçevesinde 12 adet depo ve 7 adet terfi merkezi de yapılacak.

HATAY’A 1 MİLYAR 107 MİLYON TL’LİK SU YATIRIMI
DSİ tarafından 2003-2016 yılları arasında Hatay’a toplam 1 milyar 107 milyon TL yatırım yapıldığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “2003 yılından bugüne kadar Hatay’da 2 adet içme suyu tesisi tamamlandı ve toplamda 650 bin kişiye yılda 47 milyon metreküp içme suyu temin edildi. 2019 yılı sonuna kadar da 4 adet içme suyu tesisini daha hizmete alarak, toplamda 1 milyon 200 bin kişi için 82,32 milyon metreküp arıtılmış içme ve kullanma suyu sağlanacak” dedi. Bakanlık olarak Hatay’da görülmemiş yatırımlara imza attıklarını da belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu yatırımların hız kesmeden devam edeceğini sözlerine ekledi. Haber: Yılmaz AKPINAR