EXPO 2021 İÇİN ‘GÜÇBİRLİĞİ’NE HAZIR MIYIZ?


“Medeniyet Bahçesi” temasıyla B1 kategorisindeki Botanik Expo’sunu 2021 yılında düzenlemeye hak kazanan Hatay’da, hazırlıklara başlandı.
Antalya’dan sonra Botanik Expo’sunu alan ikinci il olan Hatay’da, etkinliğin yapılacağı alanları tespit için incelemeler de yapılıyor.
Antakya dışında bu ilçelerden biri de Kırıkhan..
Hatay Valisi Erdal Ata ve HBB Başkanı Lütfü Savaş, önceki gün Gölbaşı Gölü’nde incelemelerde bulundu.
Elbette ki Gölbaşı Gölü, yerli ve yabancıların ilgisini çekebilecek doğal bir güzellik taşıyor. İnanıyorum ki, bir Payas, bir Arsuz, Dörtyol, İskenderun, Hassa, Defne, Samandağ ve diğer tüm ilçelerimizdeki güzellikler de, ‘Medeniyet Bahçesi’ teması içinde yer alsın.
Buradaki medeniyet birikimi, tarih, kültür, doğal güzellikleri tanıtmalıyız.
Suriye’deki savaştan dolayı 6 yıllık bir tahribat var Hatay’da..
En kötüsü senaryo ise, sanki Hatay’da savaş yaşanıyormuş gibi bir algı var.
Yerli ve yabancı turist ürküyor!
Antalya Expo’yu hatırlayın..
Dünyaca ünlü şov topluluğu Cirque Du Soleil (Güneşin Sirki), EXPO 2016 Antalya kapsamında yapılacak 40 gösterisini Türkiye’dekİ OHAL durumunu gerekçe göstererek iptal etmedi mi? Kaldı ki, Antalya Büyükşehir Belediyesi o dönem ne kadar gelir elde ettiğini, yerli ve yabancı turist sayısını bile açıklayamadı. Bazı çevreler, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin zarar ettiğini bile duyurdu.
Bu durum karşısında üzülüyoruz!
Üstelik Hatay, sınır şehri!
Henüz Hatay Expo’ya 3 yıl var.
O yüzden bazı konuları şimdiden konuşmak, hatta birçok önemli sorunu aşmamış gerekiyor. Suriye meselesi ne olur? Bilemiyoruz!
Ümit ediyoruz ki, komşularımızla olan ilişkilerimiz düzelir.
Çünkü Hatay, hem sosyolojik, hem ekonomik hem de psikolojik açıdan etkilendi, zarar gördü! O yüzden tanıtım açısından Hatay Expo 2021’i fazlasıyla önemsiyorum.
Buradaki doğal güzelliklerin, tarih, kültür birikimi ve Ortadoğu’nun bitişiğindeki bu coğrafyadaki ticaret hacminin artacağına inanıyorum.
Ama bunun için herkes var gücüyle, dışarıdan gelen misfafirlerine ‘Hatay’daki hoşgörü ve huzur ortamını’ anlatmalı.. Dahası;
Bir an önce AB ülkeleri ile siyasi tartışma ortamını yumuşatmalıyız!
Reklam, tanıtıma öncelik vermeliyiz..
Şimdiden atacağımız her adım, Expo 2021’in altyapısını oluşturmalı.. Ki, Hatay’daki algıyı bir şekilde kırmamız gerekiyor!
Expo için hummalı bir çalışma var, Hatay’da..
Bildiğim kadarıyla yer tespiti sürüyor.
Hatay Valisi Erdal Ata’nın da yoğun desteğini görüyoruz.
Vakit varken, HBB Başkanı Lütfü Savaş’ın, tüm ilçe belediye başkanlarıyla bir araya gelip, bu dev fuara ilişkin ‘ortak’ hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum.
Herkes elini taşın altına koyarsa, bu fuar daha büyük bir anlam taşır!
Örneğin, dün Hatay’da Yapı İnşaat ve Gayrimenkul Fuarı açıldı.
Fuar Antakya’da olmasına rağmen, organizasyona en büyük katkıyı Payas Belediye Başkanı Bekir Altan sundu.
Gerek tanıtım, gerekse görsel açıdan maddi ve manevi açıdan her türlü desteği sağladı. Söz konusu tanıtım olunca, bu işe profesyonel açıdan bakan, tüm iletişim kanallarını kullanan, tüm unsurları ayağa kaldıran başarılı bir isimdir Bekir Başkan..
Payas’ta düzenlenen muhteşem organizasyonların mimarı Bekir Altan’dır!
Sosyal ve kültürel etkinlikler bakımından Payas’ı her açıdan doyurmuştur.
O bakımdan eğer Expo Fuarı’nı, Hatay ile bütünleştirmek istiyorsak, en başta Payas Belediye Başkanı Bekir Altan’ın fikirlerine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.
Biliyorum ki; Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Kırıkhan, Samandağ, Dörtyol ve diğer tüm ilçelerin belediye başkanlarının harkulade fikirleri vardır.
Her ilçemiz birbirinden güzel ve tanıtımını yapmak için heyecanla bekliyor.
Madem Hatay için bir fırsat doğdu, o halde ‘güçbirliği’nin vakti gelmedi mi?
O gün, bugündür!