İSKENDERUN’DA LYS HEYECANI!


İskenderun yaklaşık 250 bin nüfusuyla Türkiye’nin 16 ilinden daha büyük bir ilçedir. Bu büyük ilçede Lisans Yerleştirme Sınavlarının (LYS) şu ana kadar yapılamaması öğrenci velileri açısından büyük külfet oluşturuyordu.
Bu sıkıntının giderilmesi için uzun süredir mücadele eden, CHP Hatay Milletvekili ve PM Üyesi Av. Mevlüt Dudu, 2016 yılında İskenderun’da LYS yapılması için Milli Eğitim Bakanlığı’na kapsamlı bir soru önergesi vermişti. Dudu, Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nca gönderilen yanıtta, “2017 yılından itibaren LYS’nin ilçe merkezinde yapılması ile ilgili çalışmaların yürütüldüğü, bu çalışma sonucunda belirlenecek olan ilçe merkezlerinde LYS’nin yapılacağı, bunun ilgili kurulların değerlendirmesine sunulacağı”nı açıkladı.
Dudu yazılı açıklamasında, “İskenderunlular’a müjdedir ki, 2017 YGS/LYS Kitapçığı yayımlandı. Kitapçıkta, soru önergeme verilen yanıta uygun şekilde; 11 Haziran 2017 ve 17 Haziran 2017 tarihlerinde yapılacak LYS’lerin 81 il merkezinin yanı sıra “aday sayısına bağlı olarak ÖSYM tarafından belirlenecek ilçe merkezlerinde yapılacağı” belirtilmiştir. İskenderun’un bu kapsamda açıklanacak ilçeler arasına girmesine yönelik lobi çalışmalarımız devam etmektedir. 250 bin nüfusuyla İskenderun’da LYS yapılmasının önünde hiçbir engel yoktur. İskenderun’unda LYS’nin yapılması sonucunda veli ve öğrencilerimizin yaşadığı sıkıntı ve külfet ortadan kalkacaktır. Ailelerin sınav günü bir sıkıntı yaşamamak için sınav merkezini bir gün önce görmek zorunda olması da dikkate alındığında; Erzin, Dörtyol, Payas ve Arsuz ilçelerinde yaşayan öğrenciler Antakya yerine daha yakın İskenderun’da LYS’ye girebileceklerdir. Böylece Antakya’da konaklama ya da sabah çok erken saatlerde yola çıkarak İskenderun’dan Hatay Merkez’e gitme zorunluğu kalkacaktır. Sınav stresi yaşayan öğrenciler fırsat eşitliğine daha uygun şartlarda bu yarışa katılabileceklerdir. Bu güzel neticenin alınmasında büyük emeği geçen öğrenci, veli, sendika temsilcileri ile ÖSYM’ye sayısız kez dilekçe yazan Vatandaş Ersoy Koçak’a teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Haber: Yılmaz AKPINAR