‘HATAY CAZİBE MERKEZİ OLMALI’


MHP Hatay Milletvekili Mehmet N. Ahrazoğlu, cazibe merkezi ilan edilen iller arasına Hatay’ın da dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Ahrazoğlu, TBMM Genel Kurulunda gündem dışı söz alarak Hatay’ın sorunlarını dile getirdi. Hatay’ın, Türkiye’nin Orta Doğu’ya açılan kapısı, dünya üretim ve tüketim üsleri arasındaki geçiş noktası olduğunu ifade eden Ahrazoğlu, Teşvik kapsamında Hatay dördüncü bölgede yer alırken altıncı bölge kapsamına alınması gerekmekte veya cazibe merkezi ilan edilen iller arasına Hatay’ın da muhakkak dahil edilmesi gerekmektedir. Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan en önemli çıkış kapılarından Cilvegözü ile birlikte Yayladağı Sınır Kapısı’nın tır geçişlerine kapalı olması Hatay ekonomisini zarara uğratmıştır. Güvenlik gerekçesiyle güvenlik önlemlerinin artırılması ve denetimlerin yapılması şartıyla, Yayladağı Sınır Kapısı’nın transit tır geçişlerine açılması gerekmektedir” dedi.

‘HATAY’A KAMU YATIRIMLARI ARTIRILMALI’
Hatay’da sulanabilir arazi varlığının toplam tarım alanları içerisindeki payının yüzde 51 olduğunu belirten Ahrazoğlu, şöyle devam etti: “Reyhanlı Barajı’nın bitmesiyle bu oranın daha da artacağını belirterek, “2015 yılında bitirilmesi planlanan Reyhanlı Barajı hala bitirilememiştir. Ayrıca, Menzelet Sulama Projesi kapsamında Tahtaköprü Barajı’nın set yüksekliği ve depolama kapasitesinin artırılması kanallar ile tünelin bir an önce bitirilmesi ve yapımı devam eden Reyhanlı barajına bağlantısı hala sağlanamamıştır. Geçen yıl, proje bedeli olarak 770 milyon Türk lirası olan toplam proje tutarından 2016 için 100 TL ayrılmış, bu yıl için de aynı ödeneğin gönderilmiştir. Bu da bu projenin 2019 yılı olarak bitirilmesini mümkün kılmamaktadır. Hatay’a yapılan kamu yatırımları miktarı muhakkak artırılmalıdır.”
MHP Hatay Milletvekili Mehmet N. Ahrazoğlu Hatay’da 440 bin civarında Suriyelinin barındığını vurguladı. Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi konusunda da Hataylıların net bir cevap beklediğini söyleyen Ahrazoğlu, “Devletimizin ve yöre halkının sağladığı imkanlarla barınma ve yaşamlarını sürdüren sığınmacıların kontrolsüz olarak açtıkları iş yerleri nedeniyle Hatay’daki esnafımız sıkıntı çekmektedir. Ayrıca, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi konusunda da Hataylılar net bir cevap beklemektedir. Hatay’daki işsizlik oranı da Türkiye ortalamasının üstünde olup yüzde 16,4 olarak gerçekleşmiştir” diye konuştu.
Haber: Cuma KESEROĞLU