Hatay Valisi Rahmi Doğan Başkanlığında şehrimizin turizm potansiyeli açısından bugününün, yarınının genel değerlendirmesi; ekonomik, sosyal, kültürel durumun istişaresi ve yol haritasının belirlenmesi amacıyla Hatay İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve DOĞAKA koordinasyonunda düzenlenen; Hatay 2018-2023 İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Çalıştayı sonuç raporu açıklandı.
BELEN’E TELEFERİK
Beş ana başlıkta oluşturulan “Turizm, Sağlık Doğa ve Kırsal Turizm, Kültür İnanç ve Kongre Turizmi, Hatay Gastronomi Turizmi, Su Üstü ve Su Altı Sporları ile Kruvaziyer ve Yat Turizmi Alt Çalıştay Gruplarının”, Eylem Planı doğrultusunda hazırladıkları raporların tebliği ile başlayan öğleden sonraki oturumda ilk olarak “Altyapı Çalıştay Grubunun” raporunu Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu sundu.
TRAFİK SİSTEMİ İYİLEŞTİRİLECEK
Raporda öne çıkan başlıklar olarak, “Turizm web sitesi ve mobil aplikasyonu, pratik Hatay info ve haritası, kentsel ışıklandırma, havalimanı-şehir içi kara ulaşımının modernizasyonu ve iyileştirilmesi, canlı hayvan pazarı bölgesinin düzenlenmesi, Belen teleferik sistemi, tur otobüsleriyle trafik sisteminin iyileştirilmesi, Hatay eski kent planının bastırılması, mihenk noktaları oluşturulması” hususları dikkat çekti.
Altyapı Çalışma Grubunda yer alan HBB ve ilçe Kaymakamlıkları ile İlçe Belediyelerinden çıkan sonuçları bildiren bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, “Hazırlanan bir önceki turizm eylem planında da görüldüğü gibi yapılması gereken işlemlerin birçoğunun yerel yönetimler tarafından yerine getirilmediğini veya getirilemediğini görüyoruz. Özellikle çalıştay aşamasında da kurulları temsilde eksiklerin olduğunu tespit etmiş bulunuyoruz. Bu bir iletişimsizlik sorunu da olabilir veya işi sahiplenme noktasında sıkıntı olabilir. Bunun araştırılması gerekmektedir. Sayın Valim izninizle sizin adınıza bunu araştıracağız. Arsuz Belediye Başkanının turizm imar planlarının devam ettiğini, Arsuz genelinde turizm sektöründe tesislerin alt yapı eksikleri olduğunu tespit ettik. Kale’den Arsuz’a doğru giden yolun ıslah edilmesi gerektiği yönünde bir talep var. Özellikle askeri yasak bölge olan kamp kısmında kazı çalışmaları yapılması ve imar planında var olan 15 metrelik yolun buradan geçirilmesinin önemli olduğunu, kıyı tesislerinde duş, lavabo ve tuvalet gibi çalışmaların yapılması anlamında tahsisinin hızlandırılması için Milli Emlak Müdürlüğünden bir beklentinin olduğunu görüyoruz. SİT alanlarında yapılacak arkeolojik çalışmalardan çıkan tarihi değerlerin müzede değil de mevcut mekânlarında sergilenmesinin turizm açısından önemli olduğu yönünde bir talep var. Kültür rotası; Arabın Gölü, Meryem Ana Havuzu, Yanan Kayalar, Konacık ve buna benzer alanlarda kamp alanları, karavan parkı yapılması talebi oldu. Özellikle Arsuz’daki kıyılara ulaşılması noktasında Büyükşehir Belediyesinin toplu taşıma ulaşım ağının bu şekilde geliştirilmesi ile ilgili istekler oldu. Defne Belediyesi temsilcimizin Harbiye Şelalesi’nde var olan rekreasyon alanı ile ilgili çalışmanın Büyükşehir Belediyesi tarafından yerine getirilmesi ile ilgili talebi oldu. Harbiye Şelalesinden akan suların Asi Nehri’ne bağlandığı yere kadar yürüyüş yolu yapılması isteği ile ilgili talepleri oldu. Defne ilçesinin özelliği sebebiyle inanç turizmi noktasında var olan değerlerin gün yüzüne çıkarılması ile ilgili bir çalışma yapılması isteği oldu” dedi.
“Sağlık, Doğa ve Kırsal Turizm Çalıştay Grubu” raporunu İSTE Öğretim Görevlisi Dr. Nihat Demirtaş sundu. “Hatay Gastronomi Turizmi Çalıştay Grubu” raporunu DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız sunarken, “Kültür, İnanç ve Kongre Turizm Çalıştay Grubunun” raporunu İSTE Öğretim Görevlisi Kazım Kocabozdoğan açıkladı.
“Su Üstü ve Su Altı Sporları İle Kruvaziyer ve Yat Turizmi Çalıştay Grubunun” sonuç raporunu İSTE Öğretim Görevlisi Ayhan Varol Bayar açıkladı.
‘GAZİANTEP GİBİ BİR ARAYA GELEMİYORUZ’
Hatay Valisi Rahmi Doğan çalıştay sonucunda yaptığı değerlendirmede “Çalıştayın alt çalışma gruplarının belirlediği son duruma bakılırsa sabahki toplantıda da söylediğim gibi bunları kimin yapacağı konusunda bir sonuç çıkmadı. Proje odaklı değil sonuç odaklı olmalıyız. Alt çalışma grubundan Hatay Tanıtım A.Ş yapılması isteği oldu. Bunu geçen haftalarda Gaziantep’te yaptığımız toplantıda dile getirdik. Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Kilis, Hatay burada birlikte ne yapabiliriz birbirimizi nasıl tamamlarız diye bir çalışma yapmak istedik. Bildiğim kadarıyla bununla ilgili Gaziantep’te bir anonim şirket var. Böyle bir çalışma ile beş ilin tanıtımını yapacak organize bir mekanizma olsun düşüncesi ortaya çıktı. Bizim talebimiz şu oldu; bu beş il tarihi kentler birliğine bağlı, bu işi onlar üstlensin çünkü bu iller tarihi kentler birliğine üye olan iller bunun üzerinden çalışalım düşüncesi ortaya çıktı. Onlar bir hazırlık çalışması yapacaklar, bunun neticesinde de ortaya bir şeyler çıkacak ama bizim Hatay olarak bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bu Hatay Hizmet Vakfı mı olur, Hatay Tanıtım A.Ş mi olur. Henüz net bir noktada değiliz. Hatay olarak şöyle bir baktığımızda çok farklı sosyal yapılar ve farklı noktalara ulaşabilecek sanatçılarımız, işadamlarımız, siyasetçilerimiz varken bir Gaziantep gibi ilin sorunları anlamında bir araya gelemiyoruz.
Yani ilin bir sorunu var herkes bu sorunu biliyor ama çözüm noktasında kimse bir şey yapamıyor. Sosyal etnik yapımızı bir kenara bırakamıyoruz, siyaseti bir kenara bırakıp ortak hususlarda bir araya gelip bu konuda çalışabilecek bir yapı oluşturmamız lazım. Diğer illerde de benzer örnekler var. Sonuçta bu topraklarda yaşıyoruz, buranın bir sorunu varsa bu sizin sorunuz, buradan ekmek yiyorsunuz. Buradaki sorunlar sizi etkiliyor, dolayısıyla bu sorunların çözümü noktasında bir araya gelebilmek gerekiyor. Bizim de bu yönde bir çalışmamız olacak en azından şehrin sorunlarını bir araya getirerek, çözüm bulmak için istişare yapan bir yapıyı oluşturmamız gerekiyor. Çalışma gruplarının gündeme getirdiği sorunların neredeyse tamamına yakını belediyelerin yerine getirmesi gereken hususlar. Belediyeler karar mekanizmaları olduğu için uygulayıcı olmaları gerekir.
‘FARE VE KOKU İLE TURİZM YÜRÜMEZ’
Bildiğiniz gibi yapılması gereken alt yapı sorunlarını burada tekrardan dile getirmemize gerek yok. Elbette ki yolların yapılması lazım, elbette ki çevre düzenlemesinin yapılması lazım, elbette ki çöplerin toplanması lazım. Sinekle mücadelenin yapılması lazım. Asi nehrinin temizlenmesi lazım. Dün ilk defa duydum; Asi’de fare oluyor dediler. Bu akla ziyan bir şey, şehrin göbeğinde böyle bir şey varsa ve birileri hala bunun tedbirini almadıysa, kimsede bundan rahatsız olmuyorsa, bu ciddi bir sorundur. Turizm iddiası ile yola çıkıp da böyle bir şeyle karşılaşıyorsanız, bu sizin zaafiyetinizi gösterir. Şehrin içerisinden nehir geçen deniz gecen çok az sayıda şehir var. Şehrin bir ucundan öbür ucuna kadar giden dünyanın en güzel nehirlerinden biri var. Biz bu nehri insanların hizmetine sunamıyorsak, insanlar bunun kokusundan rahatsız oluyor burada düşünmemiz gereken bir nokta var demektir. Bunun tedbirini alması gereken kurumlar belli, kimin ne yapacağını kanunlar yazmış, bunun için de kaynaklarını da vermiş. Bunu da o kurumların yapması gerekiyor.
HBB’DEN KATILIM AZ
Başka bir konu Kale-Arsuz arasındaki yol gündeme geldi. Biz bu yolun 26 kilometrelik kısmını bağlıyoruz. Kaleye kadar olan kısmı tek ya da çift yol şeklinde yapıyoruz ama ağır vasıtaların geçmesine izin vermeyeceğiz. Arsuz ile Kale arasındaki kısmın Büyükşehir Belediyesi tarafından iyileştirilmesi gerekiyor. Büyükşehir Belediyesinden bu çalıştaya katılım çok az. Biz nihayetinde bu şehirde birlikte yaşıyoruz ve sorunlarımız var diye bu kadar insan toplandı ve buraya geldi. Burada nihayetinde bu sektörden ekmek yiyen insanlar var. Ben İlin Valisi olarak sorunlarımızı çözmek için sabahtan geldim ve sabahtan beri çalışmayı takip ediyorum. Diğer kurumların temsilcileriyle bu sektördeki çalışanların beklentileri var. Çözülmesi gereken sorunlar var.
HALK PLAJINA DALGAKIRAN
Diğer bir husus karavan park işi daha önce de gündeme gelmişti. Bu karavan park işini bizim yapmış olduğumuz Arsuz- Samandağ yolu içersinde düşünebiliriz ve bunun çalışmasını yapacağız. Halk plajı ile ilgili husus yine Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerinin yapması gereken husus. Deniz turizmi diyoruz, 188 km plajımız var diyoruz. İnsanlar bu denize girip dinlenemedikleri sürece istersen 88.000 km plajımız olsun bir anlamı yok . Bizim de Arsuz’da Valiliğin kampı var. Biz oraya bir dalgakıran yaparak en azından o kısma gelen misafirlerimizi rahat etmesi açısından çalışma yapıyoruz. En azından halk plajının olduğu yerlere bu dalgakıranlar yapılarak, insanların denizdin istifa etmesi sağlanabilir.
ARSUZ-SAMANDAĞ BİSİKLET YOLU
Harbiye Şelaleleri’ni konuştuk. Belediye bunu projelendirecek diye düşünüyorum. Harbiye gerçekten bu şehrin ciddi bir sorunu.Arsuz-Samandağ yolunda bisiklet yolu yapıyoruz. Bildiğim kadarıyla en uzun parkur olacak. Burada Sağlık Bakanlığından sağlık amaçlı bisikletler getirerek orada halkımızın hizmetine sunmayı düşünüyoruz. Buda çoğaltılabiliriz, bununla ilgili de belediyelerle ilgili beklentimiz var.Başka bir konu botanik ve aromatik bitkilerle ilgili bir müzemiz var. Buranın faal olmadığını fark ettim . Bunu geçen hafta içersinde Tarım İl Müdürlüğünden alıp Valiliği bağlamak için çalışmalarımız var. Burayı da biz işleteceğiz, burada çay ikramı ve kokularla ilgili bir çalışma yapacağız.Buraya yeniden bir işlev kazandırıp halkımızın hizmetine sunacağız.
‘YAMAÇ PARAŞÜTÜ DÜZENLİ OLMALI’
Diğer bir konu yamaç paraşütü. Burada önemli düzensiz şekilde yapılan bir yamaç paraşütü uygulaması var. Bununla ilgili de bir çalışma yapılıyor. Bunu bir düzenleme içerisinde yapacağız. Vatandaşlarımızın sağlığı çok önemli, bu işi bilmeyen tecrübesiz kişiler tarafından yapılırsa vatandaşlarımız zarar görebilir.Termal turizm açısından içinde bulunduğumuz Ottoman Otel bu hizmeti sağlıyor. Erzin’de bir otel hizmeti sağlıyor, Hamamat dediğimiz bölgede bu hizmet sağlanıyor. Suyun kalitesi oldukça güzel, bundan istifade etmeliyiz. Bu bölge Kumlu Belediyesi’ne bağlı bununla ilgili de konuyu belediyedeki arkadaşlarla birlikte bir çalışma yapacağız. Böyle bir potansiyelimiz varken bunu kullanmamız çok değerli.
SOĞUKOLUK-ATİK YOL SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Yayla turizmi anlamında ise sabah bahsetmiştim Soğukoluk ve Atik Yaylası var. Bildiğim kadarıyla bu iki yerin de yol sorunu bir an önce çözülmesi lazım, buraya biz de destek verelim. Birlikte çalışıp buradaki yayla turizmini canlandıralım. Kültür inanç ve kongre turizmi anlamında söylenen hususlar zaten bilinen hususlar, Kurtuluş Caddesinin yayalaştırma hususunu Büyükşehir Belediyesine önerdim. Burasını, sokak sağlıklaştırma çalışması ile insanların gezip görebileceği bir yer haline getirelim.
PATENTİ HATAY VALİLİĞİ ALIYOR
Burada Hatay Tanıtım Günleri gündeme geldi. Bir takım derneklerin eline geçmiş. Onlarda tamamen kendi amaçları doğrultusunda kullanmışlar. Hatay Gastronomisi ya da Hatay Günlerini kendi adına patent aldırmak isteyen bir girişim olmuş. Bunu da durdurduk. Hatay Valiliği adına bu patenti almak için başvuruda bulunduk. Bununla ilgili de 81 il Valiliği ve Belediye Başkanlıklarına yazı yazdık. Şayet ilinizde Hatay Günleri, Hatay Gastronomi Günleri adı altında düzenlenecek bir etkinlik olursa, bizim iznimiz olmadan, buna izin verilmemesi konusunda tedbir aldık. Hatay gastronomisinin bir ağırlığı var. Bir marka değeri var. Hatay Günlerini ticaret odalarıyla, esnaf kefalet odalarıyla birlikte yapmaya karar verdik. Bu günlere katılacak olan firmaları daha kaliteli ve akredite belgesi almış firmalar arasından belirleyeceğiz.
‘SU SPORLARI İLE İLGİLİ ROTA HAZIRLADIK’
Su sporları ile ilgili çalışmayı da yaptık. Su sporları ile ilgili bir yönerge çıkardık. Bizim sıkıntımız koyu olmayan düz bir sahilimizin var. Ama koyumuz yok. Yat turizmi anlamında bizi negatif bir duruma düşürüyor. Bu da ciddi bir maliyet. Bugün yat turizmi ile ilgili bir rota çizip İskenderun’dan çıkan Madenli’ye, Konacık’a, Çevlik’e ve oradan da Kara Mağaraya gidecek şekilde bir rota hazırladık. Gastronomi ile ilgili hususta; gastronomi ile ilgili çok iddialıyız ama sunum sorunları yaşıyoruz. İddiamızı ortaya koyabilmek için bu yemekleri yapacak kişileri bulmamız gerekiyor ve iyi bir mekanda, kaliteli bir şekilde iyi bir sunum yapmamız gerekiyor. Adalı Konağında yapacağımız çalışma ve düzenlemelerden sonra burayı Mutfak Sanatları Merkezi olarak halkımıza sunacağız. Buna benzer mekanları, Hatay Lezzetlerini yaşatarak unutulmasını engelleyecek ustaları ve sunumları konusunda yetişmiş elemanların sayısını artırmamız gerektiğini değerlendiriyorum. Ben bugün burada Hatay ilimizin turizm açısından kalkınması ve bu pastadan daha fazla pay alabilmesi için çaba gösteren, emek sarf eden herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
Haber: Yılmaz AKPINAR