İskenderun Teknik Üniversitesi ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası arasında faaliyete geçirilmesi amaçlanan İş Dünyası ile Entegrasyon (İDE) uygulaması için İSTE Rektörü Türkay Dereli, Dekanlar, Öğretim Görevlileri, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İSSİAD Başkanı Recep Atakaş ve iş adamları bir araya geldi.
Uygulamaya ilişkin açıklamaların ve fikir alışverişlerinin bulunulduğu, İTSO Halil Şahin Meclis Salonundaki toplantıda, öğrencilere daha güzel bir gelecek sağlamak adına iş dünyası ile üniversite arasında sağlam bir köprü oluşturulması amaçlandı.
‘DEĞİŞİM VE GELİŞİM ÖNEMLİDİR’
Sözlerine tüm misafirlere katılımlarından dolayı teşekkürlerini ileterek başlayan İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter, “Günümüz koşullarında endüstride değişim bir zorunluluk haline gelmiş, küreselleşen rekabet koşulları ile beraber birçok sektörde eskinin kar oranlarına ulaşmak zorlaşmıştır. Üretilen her ürünün alıcı bulduğu dönem sona ermiş olup, katma değerli ürün üreticilerinin ön plana çıktığı bir sanayi yapılanması inşa edilmiştir. Bu süreçte iş dünyasının temsilcileri, küresel rekabetin zorlu koşullarında ayakta kalabilmek ve gelişen sanayi yapılanmasına adapte olabilmek amacıyla tüm kaynaklarını ‘revizyona’ harcamaktadır. Hepimizin bildiği üzere, değişim ve gelişim sanayinin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından oldukça önemlidir. Sanayimizi ileri teknolojilere ve bilgi-yoğun ürünlere dönüştürebilmek için üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanması da kritik bir öneme sahiptir. 4. Sanayi Devrimi’nin konuşulduğu şu günlerde ise, üniversite iş dünyasının entegrasyonunu sağlanması daha da önemli hale gelmiştir. Üniversite iş dünyası entegrasyonu kavramı; üniversitelerin mevcut olanakları ile iş dünyasının mevcut olanaklarının birleştirilerek bilimsel, teknolojik ve ekonomik açıdan güçlenebilmeleri için birlikte yapılacak sistemli çalışmaların bir bütünü olarak ifade edilebilir. İleri teknoloji altyapısına sahip olan iş dünyasının küresel rekabet gücünü artırma, özgün ürünler geliştirerek pazardaki paylaşıma yeni pay alanları oluşturma hedefi ve aynı zamanda nitelikli personel ihtiyacı; üniversite iş dünyası entegrasyonunun gerekliliğini ortaya koymaktadır” dedi.
‘BİRLİKTE BAŞARMAK İÇİN ÇABALIYORUZ’
Konuşmasına Mevlana Celaleddin Rumi’nin ‘Şimdi yeni şeyler söylemek lazım’ sözleriyle başlayan İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Türkay Dereli: “Ülkemiz ve geleceğimiz adına birlikte çalışmak ve birlikte başarmak için gösterdiğiniz azminiz için hepinize teşekkür ederim. Üniversite ve sanayi iş birliğinin bugüne kadar yanlış kişilerce, yanlış zamanlarda, yanlış yerlerde, yanlış metotlarla yapıldığı inancındayım. Aksi halde yadsınamayacak gözler görülür bir başarı elde edilmiş olurdu. Ne yazık ki bireysel çabalar ve sistematik olmayan girişimler dışında ülkemizde profesyonel anlamda iş dünyası ile üniversite entegrasyonunu şu ana kadar başarabilmiş hiçbir kurum yok. Bu zamana kadar bu kavramların içini doldurmuş ve verim almaya başlamış olmalıydık. Bu sebeple bizler, Osmaniye’den California’ya kadar ulusal ve uluslararası anlamda iş dünyası ile üniversite entegrasyonu bağlamında yapılmış olan tüm çabaları gözden geçirerek fakat hiçbir kurumu taklit etmeyerek kendimize uygun bir model uyarlayacağız. İş Dünyası İle Entegrasyon (İDE) uygulamasıyla öğrencilerimiz Entegratör adı altında iş dünyasının gerçek sahipleri ve çalışanları olma yolunda büyük bir adım atacaklardır.”
‘İSTE’YE BİRLİKTE SAHİP ÇIKACAĞIZ’
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz da toplantının ikinci bölümüne katılarak yaptığı konuşmasında, “Üniversitenin İskenderun’a kazandırılması noktasında İskenderun Ticaret Odası ile birlikte iş adamlarımızın çok değerli katkıları oldu. Artık İskenderun’un bir Teknik Üniversitesi var. Bu üniversiteye herkesin sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. Üniversitenin bu noktaya gelmesinde, iş adamlarımız sağ olsunlar ellerini taşın altına koydular ve desteklerini esirgemediler” dedi. Daha Kaliteli bir üniversite ve daha nitelikli öğrencilerin yetişmesi için çaba sarf etmeliyiz diye Sayın rektörümle zaman zaman bir araya gelip fikir alış verişinde bulunduklarını ifade eden İTSO Başkanı Yılmaz konuşmasının devamında ise şu ifadelere yer verdi: “Sayın Rektörümüzle bu günkü toplantıda ‘Üniversite Sanayi Entegrasyonu’ başlığında toplantı yapılmasına karar verdik ve Üniversite Sanayi İş birliğini kaldırarak, Üniversite İş Dünyası Entegrasyonu şeklinde toplantı yapılmasına karar verdik. Sanayi dediğimiz zaman sadece sanayinin bir kısmını kapsıyor şeklinde algılanıyor oysa Üniversite İş Dünyası Entegrasyonu denildiğinde Sanayicilerimizin yanında KOBİ’lerimiz de yer alması açısında bu adı verdik. Toplantımızın Üniversitemiz, odamız ve iş adamlarımız için çok faydalı olduğuna inanıyorum.” HABER MERKEZİ