MİLLETVEKİLİ ŞEFİK ÇİRKİN’DEN İKİ BAKANLIĞA 9 MADDELİK TAŞOCAKLARI SORUSU

İYİ Parti Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya taş ocaklarının çevreye ve tarım arazilerinde yaşattığı zararı sordu, ziraat mühendislerince raporlanan faaliyetleri hatırlattı.
Milletvekili Şefik Çirkin, iki ayrı soru önergesinde taşocaklarının yarattığı tehlikenin karşısında alınması gereken önlemleri 9 maddelik sorularla sıraladı.

Milletvekili Şefik Çirkin, “Hatay ili İskenderun İlçesi Suçıkağı ile Güzelçay Mahalleleri sınırları dahilinde bulunan tarım arazilerinin yakınlarındaki taş ocaklarında dinamit patlatılması sonucunda oluşan yoğun toz partiküllerinin ağaçların üzerini kaplayarak fizyolojik faaliyetlerini engellediği ziraat mühendislerince raporlanmıştır. Solunum ve fotosentez yapamayan meyve ağaçlarında hem stres, hem de titreşimler nedeniyle çiçek tutumu oluşmamıştır. Bu durum kayısı, zeytin, nar, incir ve diğer meyve ağaçlarında meyve tutulumunu engellemiştir. Taş ocağında dinamit patlatılması neticesinde tarım arazilerinde maddi kayıplar söz konusudur.

Ayrıca, aynı sınırlar içinde yer alan tarım arazileri son dönemde birden fazla kaynaktan kaynaklanan ciddi tarımsal zararlara maruz kalmıştır. Bölgede faaliyet gösteren taş ocaklarında dinamit patlatılması neticesinde yoğun toz partikülleri meyve ağaçlarının yapraklarını kaplamakta, bu da solunum ve fotosentez faaliyetlerini engelleyerek ciddi ürün kayıplarına yol açmaktadır. Ziraat mühendislerinin tespitlerine göre, çiçek tutumu gerçekleşmemiş, kayısı, zeytin, nar, incir ve diğer meyve ağaçlarında meyve tutumu neredeyse tamamen durmuştur. Ayrıca taş ocağı patlatmalarından kaynaklı titreşimler de bu olumsuz etkiyi artırmaktadır. Bölge üreticileri bu zararların yanı sıra 2025 yılı içinde yaşanan şiddetli kuraklık ve zirai don olaylarından da etkilenmiş, bu durum özellikle meyve ağaçlarında ve erken ekim yapılan tarlalarda verim kayıplarını ciddi boyutlara taşımıştır. Tarımsal üretimin birden fazla etken nedeniyle aksadığı bu süreçte, çiftçilerin büyük kısmı ekonomik açıdan zor durumda kalmıştır” diyerek, şu soruları sordu;

HER YER TOZ DUMAN
“Hatay İli İskenderun İlçesi Suçıkağı ile Güzelçay Mahalleleri’nde ve İskenderun’da faaliyet gösteren taş ocaklarına yönelik olarak Bakanlığınızca yapılmış herhangi bir çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreci var mıdır? Söz konusu taş ocaklarının çevreye ve tarım arazilerine verdiği zararların tespiti için Bakanlığınızca herhangi bir denetim yapılmış mıdır? Tarım arazilerine ve çevreye zarar veren taş ocaklarının faaliyetlerinin kısıtlanması ya da durdurulması yönünde herhangi bir yasal ya da idari işlem yapılmış mıdır? Toz ve titreşim kaynaklı çevresel etkilerin azaltılması için alınan veya alınması planlanan önlemler nelerdir?

Dinamit patlatılan taş ocaklarının tarımsal faaliyetlere verdiği zararın tespiti için Bakanlığınızca herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Tarım arazilerinin toz, titreşim ve diğer taş ocağı kaynaklı etkilerle zarar gördüğü bu bölgede çiftçilere yönelik herhangi bir tazminat, destekleme ya da telafi programı yürürlüğe konmuş mudur? 2025 yılı içerisinde bölgede yaşanan kuraklık ve zirai don nedeniyle ürün kaybı yaşayan üreticilere dönük hasar tespiti yapılmış mıdır? Bu zararların karşılanmasına yönelik herhangi bir destek ödemesi planlanmakta mıdır? Söz konusu mahallelerde faaliyet gösteren taş ocaklarının tarıma etkilerine yönelik olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili taş ocaklarına dair herhangi bir görüşü ya da uyarısı olmuş mudur? Bölgede tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla alternatif su kaynakları, kuraklığa dayanıklı ürün desenleri ya da afet sigortaları kapsamında atılması planlanan adımlar nelerdir?”
HABER MERKEZİ