VİCDAN LAZIM – Yılmaz Akpınar Yazdı

Deprem dünyamızı başımıza yıktı.
Kolay değil..
İktidarı, muhalefeti, herkes ucundan tutup, büyük bir enkazı kaldırmaya çalışıyor.
Sadece hükümet ve muhalefet değil, tüm kurum ve kuruluşlar kafa yoruyor, hizmet ediyor.
Ayırım yapmak mümkün değil..
AK Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İlçe başkanı Bülent Özer’in, İskenderun Gazeteciler Cemiyeti ziyaretinde, depremin izlerini silmek adına yapılan çalışmaları ve planlanan projelerin akıbeti hakkında konuştuk.
Sahil kıyı tahkimatı muhtemelen Ekim ayı sonunda bitecek.
Koku da, deniz suyunun akışı da kesilecek.
Temiz içmesuyu için her şey hazır. Test ediliyor.
Su basınçlı geleceğinden, yüksek volüm nedeniyle tıpalama yöntemiyle güzergah taraması yapılacak. Çünkü HATSU, beldeler mevkiinde altyapıyı işaretlememiş..
Bu arada içmesuyu arıtma tesisinin ihate duvarlarını da Tosyalı Holding onarıyor. Tıpkı, çarşı merkezlerinin ön taraflarında çatı yapımını üstlendikleri gibi.. Teşekkürler!
***
Konteynerlerde suyun, elektriğin depremzedelere faturalandırılacağı koca bir yalan!
Milletvekili Özel, sosyal medya üzerinden paylaşılan yalan-yanlış bilgilerden ötürü tepkili.. Hakkaniyet içerisinde çalıştıklarını aktarıyor.
Depremzedelere verilen kartlarla ihtiyaçları karşılansın diye her ay 3 bin lira yükleme yapılacak.
Ocak, klima, televizyon, buzdolabı ihtiyaçları karşılandı.
Çadırlar kalktı, konteynerlerde depremzedelere her türlü imkan sağlanıyor. Milletvekili Özel ve Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’nın katkısı çok büyük..
Şikayetler anında değerlendiriliyor..

Milletvekili Özel, özellikle hazine arazisi üzerindeki işgaller konusunda, insanları daha çok duyarlı davranmaya çağırdı.
“Hiç kimse, bir depremzedenin hakkını giremez. Bizim için öncelik deprem konutları ile depremzede vatandaşları ev sahibi yapmak. Evi yıkılanların önceliği her zaman olacaktır” diyerek, Özel Afet Bölgesi tanımlamasına da açıklık getirdi.
Diyor ki; “Özel Afet Bölgesi diye bir tanım yok.. Afet tanımına yeni bir kavram geliştirmek istiyorlarsa, muhalefet kanun teklifi versin, milletvekilleri olarak bizler de destekleyelim.. Doğrusu şu; depremzede vatandaşımız çalışmıyor, evi yıkıldı, geliri yok. Öteki tarafta maaşı olan, evi olan, işyeri olanla bir tutmak mümkün mü?
Herhangi bir işten ötürü geliri olanın ya da çarşı iş merkezinde satış yapan esnafın bir kazancı varsa, neyi siliyoruz? Evin hasar almamış, aracı hasar almamış, birçok yerde gayrimenkulu olanla, herşeyini kaybetmiş vatandaşımızı bir tutamayız. Bizim çabamız, gerçek hak sahibine her türlü kolaylığı sağlamaktır. Hem burası zaten Afet Bölgesi.. Evi yıkılanların, hasarlı olanların elektrik, doğalgaz borçları silindi. Maddi kayıplar devlet tarafından ödeniyor, daha da ödenecek.. Deprem konutlarının yüzde 70’ini devlet karşılıyor. Yerinde dönüşümde hibe ve faizsiz kredi imkanı veriliyor. Depremde evine girip eşyasını alamayan depremzedeler için defterdarlık üzerinden kayıt oluşturuldu, ödeme yapılacak. Lüzumsuz bir şekilde siyaset üretenler bilsinler ki, Hatay’ı yeniden ayağa kaldıracak gücümüz vardır. Gereken ne varsa yapılıyor, yapılacak” dedi.

Seversiniz sevmezsiniz.. Azdır, çoktur..
11 şehri vuran depremden sonra Devlet’in katkısını görmezden gelmek hiç doğru değil..
Milletvekili Abdulkadir Özel’i, Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’yı bilen bilir.. Siyaset yapmıyorlar.. İnsanlara eşit yaklaştıklarını biliyorum.
Sahada çalışıyorlar..
HATSU’nun ödeneğe mi ihtiyacı var, ilgili yerlere görüşmeler yapılıp, kaynak aktarılıyor. İskenderun Belediyesi’nin imkanları, araçları, ekipmanları kullandırılıyor..
***
Yeni hastane biter bitmez, bağlantı yolu da aktif hale gelecek..
Milletvekili Özel “Biraz sabır, el birliğiyle yaraları saracağız” diyerek, herkesin desteğini bekliyor.
Manevi destek hakikaten çok önemli.
Haklı şikayet ve eleştirilerden söz etmiyorum.
Milletvekili Özel ve Başkan Tosyalı, “Görevimiz bu şikayetleri minimize etmek” diyor zaten..
Ama dedikodu çok fazla..
Katarlılar sahile indi, yatırım alanlarını satın alıyor diyorlar.. Yalan..
İskenderun’a ikinci bir termik santral yapılıyor diyorlar.. Yalan..
Hatay’ı satıyorlar diyorlar.. Yalan..
Çok katlı binalara izin veriliyor diyorlar.. Yalan..
Doğrusu zemin+ 4 kat..
İskenderun il olamaz, milli güvenlik kararı var, kırmızı kitap var diyorlar.. Yalan..
Atatürk Anıt Alanı kalkacak diyorlar.. Yalan..
Daha ne diyebilirim ki.. İnsaf!
Bu kadar akıl fazla artık; biraz vicdan lazım!