İSKENDERUN SAHİLİ SİL BAŞTAN!

Depremde en çok etkilenen yerlerden biri sahil kesimi oldu. Bandın tamamında yaşanan 1 metreye yakın çökmeler nedeniyle altyapı tamamen kullanılamaz hale geldi.

İskenderun’da zaman zaman esen lodos nedeniyle, deniz suyu, sahil bandından başlayıp, çarşı merkezini esir alıyordu.
Milli meseleye dönüşen bu sorunu çözmek için Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı HATSU, aylardır tek bir adım atmadı. Oysa yetkisi olmadığı halde suyun tahliyesi için İskenderun Belediyesi geçici çözümler almaya çalıştı, çırpındı..

AK Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel ve Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, kalıcı çözüm bulmak adına temaslarda bulundu. Milletvekili Abdulkadir Özel bir süredir Ankara’da bütün mesaisini buna harcadı. Sürekli ilgili makamlarla görüşmeler yapıp, İskenderun sahilindeki altyapı meselesinin yapım işini çözüme kavuşturmak için canla başla çalıştı.
Alan çalışması, rapor, teknik detaylar, tümüyle masaya yatırıldı.

Nihayetinde İller Bankası Genel Müdürlüğü marifetiyle, sahilde yapılacak çalışmalarla ilgili ihale süreci tamamlandı, yüklenici firma Feza İnşaat da işi alır almaz, hızlıca İskenderun’un yolunu tuttu.
İskenderun Atıksu Arıtma Tesisi’nde şantiye kurdu, tabelasını cumartesi günü asıyor. Ve en önemlisi, Kurban Bayramı’ndan sonra da çalışmalara hızlı bir şekilde başlıyor.

Milletvekili Abdulkadir Özel ile görüşmem de, yapılacak işin hangi alanı kapsayacağını ve yatırımın boyutunu öğrendim.
Sağolsun enerjisi, ilgisi, gayreti sonsuz..
Biliyorsunuz ki, İskenderun İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin bakım ve onarımı, temiz suyun muslukların akması için de yine DSİ ve İller Bankası’nın tüm olanaklarını şehre kazandırmak için çok çalıştı.
Kurban Bayramı sonrasında su meselesini çözmüş, akabinde sahil şeridine yoğunlaşmış bir hizmet seferberliği göreceğiz.
Nedir bunlar? Anlatayım;
Firma araştırmasında -çok şükür- İskenderun Atıksu Arıtma Tesisi’nde ciddi bir hasarın olmadığını gözlemledi.
Bu iyi haber!
Ancak kötü haber, balıkçı barınağında bulunan terfi merkezlerinin işlevini yitirmesinden kaynaklanıyor. Bu yüzden bir yıkım söz konusu.. Balıkçı Barınağı içerisinde bulunan yağmursuyu ve atık suyu terfi merkezleri, pompalara zarar vermeden yıkılacak..
İki tane düzenek var! İlk etaptan bu pompalar çıkarılacak. Tahliyeyi sağlayan borular incelemeye alınacak.
Projesi yapıldı, firma ile anlaşıldı!
Sonra barınaktaki zemin güçlendirilecek, ardından yeni terfi merkezleri kurulacak.

Bitmedi;
Kollektör hatlar yenilenecek! Deniz suyunun tahliyesini sağlayacak ve tepmeyi engelleyecek takviye pompalar geçici olacak temin edilmeye çalışılacak.
Geçici diyorum; Çünkü Türkiye’de büyük kapasiteli pompaların üretimi yok. O yüzden siparişler Almanya ve İsveç’ten yapıldı.
Muhtemelen gelmesi 3-4 ayı buluyor.. Takviye pompalar acil durumlarda aşırı yağışlarda göllenmeyi önleyecek..
Feza İnşaat yetkilileri temmuz ayına kadar süre verdi. Sonrası aydınlık!
Malzemeler temin edilir edilmez, Aralık ayına kadar İskenderun sahili tamamlanmış alt ve üst yapısıyla sil baştan deniz suyunun tehdit olmayacağı bir noktaya kavuşacak. Bu süreçte 49 Evler’deki terfi istasyonları da yenilenmiş olacak..
İller Bankası sadece İskenderun yatırımı için 135 milyon lira bütçe ayırdı.
Bu daha ilk etap;
Sahilde zemini yükseltecek bir çalışma da yapılıyor..
Kıyı tahkimat çalışmaları projelendiriliyor.
Sadece İskenderun’da değil.. Kırıkhan, Serinyol ve Antakya Narlıca’daki atık su arıtma tesislerinin onarım çalışmalarıyla birlikte tüm bu çalışmaların yatırım maliyeti 1 milyar lirayı aşıyor. Orada da çalışmalara başlandı. Hükümetin sadece deprem bölgelerinde altyapıya ayırdığı payın, 100 milyar lirayı aştığını biliyor musunuz?

CHP Hatay milletvekillerinin, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın, HATSU’nun, bu devasa çalışmalardan ötürü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, hükümete, İller Bankası’na ve Milletvekili Abdulkadir Özel’e bir teşekkür borcu var.
Herkes biliyor ki, bu kolay atlatılacak bir süreç değil!
Öyle her gün şikayet etmekle, yatırımları ‘tiyatro’ gibi göstermekle olmuyor.
Kimse kusura bakmasın! Sorumluluğu olana tek kelime etmeyip, sürekli bir şeyler üretmeye çalışan, kafa yoran isimlere yoğunlaşmaları manidar!

Oysa yüklendikleri isimlerin icraatlerini görüyoruz. Hatay bu isimlerle ayağa kalkmaya çalışıyor! Milletvekili Özel’in sağladığı katkıların sayısını unuttum. HATSU’nun sorumlu olduğu her yerde müdahil oluyor, halkın sorun yaşamaması için çözüm odaklı çalışıyor. Yerelde, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da, HBB’nin sorumluluk alanlarındaki sıkıntıları aşmaya çalışıyor.
Geç olabilir, sancılı olabilir..

Fakat, tüm bu yatırımlar tamamlandığında, sahildeki tesisler sıfır ayar olacak, İskenderun yeniden ayağa kalkacak! Benim ilgilendiğim konu burasıdır!

Yılmaz AKPINAR