İSTE DEPREM SONRASI EĞİTİM ÖĞRETİM PLANLAMA FAALİYETLERİNE HIZLA DEVAM EDİYOR

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılından itibaren ilk öğrencilerini alıyor.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci’nin gayretleri neticesinde, bölüm eğitim öğretim faaliyetlerine eylül ayında başlıyor. İskenderun Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği Akdeniz Bölgesinde tek olması sebebiyle hem bölgesel olarak hem de ülkemizin denizcilik alanında gelişmesinde büyük katkıda bulunacak.

İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci yaptığı değerlendirmede “Mustafa Kemal Atatürk, denizciliğe verdiği önemi çok net bir biçimde bu sözlerle belirtmiştir: ‘Denizcilik sadece ulaştırma işi değil, iktisadi iş olarak anlaşılacak ve tersaneler, gemiler, limanlar ve iskeleler inşa edilecek, deniz sporları kulüpleri kurulacak ve korunup geliştirilecektir. Çünkü: Toprakların ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer. En uygun coğrafi konumda ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri bir denizci ulus yetiştirmek yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmasını bilmeliyiz. Denizciliği Türk’ün büyük ulusal ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız…’ Sadece ülkemizin geleceği değil, dünyamızın da geleceği, denizleri nasıl kullanacağımıza bağlıdır. Dünya var oldukça dünya ulaşımındaki deniz yolunun vazgeçilmezliği ve hayatiyeti de devam edecektir. Bölümümüz 2023-2024 yılı eğitim öğretiminde öğrenci alımına başlayacak olup bölümümüzün başta İskenderun ve Hatay olmak üzere tüm ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Gençlerimiz yükseköğrenimleri boyunca alacakları kaliteli eğitimle İSTE’li olmanın ayrıcalığını mutlaka yaşayacaklar” dedi.

Denizcilik alanında son yıllarda yaşanan gelişmeler ise şöyle; küresel çapta 2008’de yaşanan ekonomik krizi fırsata çevirerek özel amaçlı gemi inşasına yönelen Türk tersaneleri, bu alandaki hızlı yükselişini sürdürüyor. İlk yüzer enerji gemisi, ilk uzaktan kumandalı gemi, elektrikli römorkör gibi dünyada ses getiren pek çok projeye imza atan yerli tersaneler bu yıl ihracatta yeni rekora hazırlanıyor. TCG Anadolu gemisi Türk Deniz Kuvvetleri adına bugüne kadar inşa edilen en büyük gemisi olma özelliğini taşıyor. Üzerindeki bulunan pistte gemiden SİHA ve Kızıl Elma gibi farklı tipte uçak ve helikopterlerin inebilen, Türkiye’nin en büyük amfibi gemisi TCG Anadolu için 2014 yılında çalışmalara başlanmış 2016 yılında çalışma işlemi başlamıştı. 2023 yılı itibarıyla görevine başlayan bu proje kapsamında Türkiye Cumhuriyeti milli gemisini üretebilen dünyanın 10 ülkesi arasında bulunuyor.

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM ÖĞRETİME YENİDEN BAŞLIYOR
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılından itibaren öğrenci alımına tekrar başlayacak. İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci’nin gayretleri neticesinde, 3 yıldır öğrenci almayan bölüm eğitim öğretim faaliyetlerine yeniden başlıyor. İSTE Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümüne Türkiye’de de olduğu gibi tercih edilme oranı düşük ve doğru bilgilendirme yapılmayan bölümlerden biri olması nedeniyle 3 yıldır öğrenci alımı gerçekleştirilmemekteydi. Ülkemiz ve bölgemizin demir çelik endüstrisi alanında yoğun faaliyet gösteren bir konumda olmasını göz önünde bulunduran İSTE Rektörü Depci konuya müdahale etti. Bölgede uzun ürün üretim kapasitesine göre en büyük entegre demir ve çelik fabrikalarının bulunması ve ayrıca farklı malzeme üretim ve saflaştırma tesislerinin bölgede kurulmakta olmasının bu bölümün İSTE ve bölge için ne kadar önemli olduğu gösteriyor.

İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, ülkemizin bu meslek ile ilgili yoğun bir insan kaynağı ihtiyacı hasıl olduğun ortada olduğunu belirterek şunları söyledi: “Güncel ileri seviye teknolojik donanıma sahip insan ihtiyacını karşılayacak bir biçimde, yoğun uğraşlar neticesinde, değerli olduğunu düşündüğümüz Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Programı 2023-2024 Eğitim- Öğretim yılından itibaren öğrenci alımına tekrar başlayacaktır. Bu konuda bizleri kırmayarak yaptıklarımızı değerlendiren ve bir ilk olarak aynı bölümü tekrar aktif hale getiren Sayın YÖK Başkanımız Erol Özvar ve değerli YÖK Üyelerimize teşekkürlerimi sunarım”.