VALİ DOĞAN, İNSAN HAKLARI HEYETİ İLE BİRLİKTE CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISINI ZİYARET ETTİ

Hatay Valisi Rahmi Doğan, 20 Haziran Mülteciler Günü münasebetiyle ilimize gelen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İnsan Hakları Başkanı Leyla Şahin Usta ve beraberindeki heyet ile birlikte Cilvegözü Sınır Kapısını ziyaret etti.

Reyhanlı ilçemizde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısına gerçekleşen ziyarette Vali Doğan’a, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İnsan Hakları Başkanı Leyla Şahin Usta, Hatay Milletvekilleri TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Hüseyin Şanverdi, Vali Yardımcısı Orhan Aktürk, AK Parti İl Başkanı Adem Yeşildal ve ilgili kurum temsilcileri eşlik etti.

HEDEFİMİZ 100 BİN BRİKET EV
Şahin’in burada yapmış olduğu basın açıklamasında, İdlib’te yapılan briket evlerle ilgili çalışmaları yerinde gördüklerini ve briket evlerin İdlib’te yeni bir hayatı ve başlangıcı tetiklediğini belirterek açıklamalarının devamında “Briket evlerle birlikte İdlib’de yeni evler yapılmaya başlanmış. Şehir yeniden kurulmaya ve ticaret alanları oluşmaya başlamış. Esnaf dükkanlar yapmış ve bunları açmaya başlamış. Bu aslında Türkiye’nin başarılı ve bir sistematik olarak yürüttüğü politikanın bir sonucu olarak sınırın güvenli bölgesinde aslında kendi ülkelerinde yine bir mülteci olarak yerlerini yurtlarını terk etmiş olsalar da kendi içerisinde bir yaşam kurmaya çalıştıklarını ve bunu başardıklarını gördük. Bu açıdan briket evler sadece o evlerin içinde yaşayan insanlar için bir anlamı yok. Suriye’deki bu güvenli bölgenin oluşmasında ve burada hayatın normalleşmesinde çok ciddi bir katkısı olmuş. Hedefimiz 100 bin briket ev. Türkiye olarak üzerimize düşen görevi fazlasıyla yapıyoruz” dedi.

‘TÜRKİYE OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVİ FAZLASIYLA YAPIYORUZ’
Türk Kızılayı, AFAD ve sivil toplum kuruluşlarının Suriye’de insanların acılarını, sorunlarını azaltmak için gösterdiği çaba için teşekkür eden ve İdlib’te gittikleri her yerde insanların Türkiye’ye olan güvenini gördüklerini ifade eden Şahin, “Türkiye sınırına yakın olmak, Türk askerinin onları koruyor olması, Sayın Recep Tayyip Erdoğan isminin duyulması onlar için çok büyük bir güven. Aradaki sınırın sadece bir kapıdan ibaret olmadığını, aslında bir gönül bağının olduğunu hep birlikte görüyoruz. Bu insanların 200 bine yakın bir kısmı da daha öncesinde Türkiye’ye mülteci olarak gelmiş ve sonrasında hayatın normalleşmesiyle biraz güvenli alan oluşturulmasıyla birlikte tekrar dönen insanlar. Bu bizim hep bahsettiğimiz onurlu ve gönüllü dönüş için büyük bir adım. Hedefimiz 1 milyon insanın mülteci konumunda farklı ülkelerde olmaktansa kendi ülkelerinde, kendi topraklarında, kendi hayatlarını kurmaları için çalışmaları arttırmak. Biz burada Türkiye olarak üzerimize düşen görevi fazlasıyla yapıyoruz” dedi.

BU SORUN SADECE TÜRKİYE’NİN SORUNU DEĞİL
Birleşmiş Milletler’in, Avrupa’nın, Batı’nın Suriye’deki dramdan etkilendiğini bildiklerini dile getiren Şahin, “Bu sorun sadece Türkiye’nin sorunu değil. Evet, Türkiye’de sınırda kapıdalar ama Türkiye transit bir ülke olarak yine Avrupa’ya geçiş için bir fırsat ülkesi olarak görüldüğü sürece Avrupa’nın da mülteci sorunuyla ilgili ciddi olarak sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Sadece sarışın mavi gözlü insanların mülteci olarak görüldüğü bir dünya görmek istemiyoruz” dedi.

BEKLENTİMİZ BU KAPININ AÇIK TUTULMASI
Hatay Valisi Rahmi Doğan yaptığı basın açıklamasında, Suriye’de insanların zor şartlar altında yaşamaya çalıştıklarını ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak onları yalnız bırakmadıklarını ve İdlib’te yürüttükleri en büyük faaliyetin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla briket evlerin yapımı olduğu ifadelerinde bulunarak Cilvegözü Sınır Kapısı’nın Suriyelilerin ülkelerinden çıkışları konusunda önemli olduğunu vurgulayan Vali Doğan, “9 Temmuz itibarıyla bu kapı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde insani yardım kapısı olup olmama konusu tekrar gündeme gelecek. Beklentimiz bu kapının açık tutulması. Yoksa orada yaşayan 3 milyon 750 bin insanın çıkabileceği, gidebileceği başka bir kapı yok. Biz bütün teşkilatımızla var gücümüzle ve imkanlarımız ölçüsünde karşıda yapılması gerekenleri yapıyoruz” dedi.
HABER MERKEZİ