ASLAN BALIĞI ÇOK LEZZETLİ, AVLAYALIM, TÜKETELİM!

İskenderun Teknik Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından 25 Haziran Denizciler Günü nedeniyle Aslan balığına dikkat çekmek ve ülke ekonomisine katkı sunmak amacıyla tören düzenlendi.

İskenderun Balıkçı barınağında gerçekleştirilen törene, AK Parti Hatay Milletvekili Abdülkadir Özel, Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Tolga Depci, AK Parti İskenderun İlçe Başkanı Av. Abdülkerim Güven, Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, Meclis Başkanı Adnan Yener, Hatay bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Celal Bilen, İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Cemal Turan, öğretim görevlileri ve balıkçılar katıldı.

‘İSTE’NİN YANINDAYIZ’
Zehirli olan aslan balığının yenebileceğini ve ülke ekonomisine kazındırılması için balıkçılardan işbirliğine giden üniversite, aslan balığının yakalanması konusunda yarışma düzenledi.
İskenderun körfezinde Deniz biyoçeşitliliğin korunması, Küçük ölcekli balıkçılığın kalkındırılması amaçla aslan balıkçılığın yakalama etkinliğinde açıklamada bulunan İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, “İskenderun Teknik üniversitemizin özellikle aslan balığı konusunda tam yanlarındayız. Bölgemizde balık popülasyonunun artması için elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz aylarda Bodrum’da benzer bir etkinlikteydim. Orada bu aslan balığının bir pazarlama ve ticari kısmı var. Orada temizlendikten sonra satılıyordu. İnşallah bölgemizde de bu çalışmalar yapılarak pazarda satılacak duruma geliriz” dedi.

‘ASLAN BALIĞININ ÇORBASINI YAPACAĞIZ’
İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Tolga Depci ise yaptığı açıklamasında “Bölgemizde istilacı türlerin bulunduğu bir denizimiz var, bunlardan biri de aslan balığıdır. Bu balıklarımız çok lezzetli bir balık. Bizler yedik ve tadına da baktık. Bunları balıkçılarımız avlamadığı sürece bu canlılarımızın denizdeki sayıları artacak ve buna bağlı olarak da diğer canlıların yaşama oranlarını azaltacaktır. Bu balın yakalanması ve ekonomiye kazandırılması için bu etkinliği düzenlemiş bulunuyoruz. Buradan da belirtmek istiyorum ki haftaya bu balığın çorbasını ben yapacağım ve basın mensuplarımıza sunacağım. Balığın dikenleri zehirli diye korku çok fazla. Ancak balığın etinde sorun yok. Bu balığı yakaladıklarında zehirli olan yüzgeçler de kesilerek yenecek duruma getirilebilir. Biz üniversite olarak sadece ders vermek durumda değil, toplumun her zaman yanında olduğumuz belirtmek isteriz” dedi.

‘ASLAN BALIĞINI TUTANLARA ÖDÜL VERECEĞİZ’
Deniz bilimleri ve teknoloji fakültesi dekanı Cemal Turan da, “Ben balıkla ilgili bilgileri vermek istiyorum. Bu balığın tek sorunun dikenleridir. Ama eti çok lezzetlidir. Özellikle İstanbul ve Antalya taraflarında ticari bir satışı var. Ancak İskenderun ve Hatay bölgesinde maalesef ki ticari bir değer bulmadı. Bizde üniversite olarak bu konuda çalışma yaparak hem balıkçılarımıza hem de bölgemize ekonomik değerin kazandırılmasını istedik. Bu nedenle bu balıkların mutlaka tutulması ve denizden çıkartılması gerekiyor. Bu konuda biz bu balıkları tutanlara ödül vereceğiz. Lütfen bu balığı tutarken de zehirli dikenlerine ve yüzgecine mutlaka dikkat ediniz. Mutlaka eldiven kullanmanız lazım” dedi.

Yapılan konuşmalar sonrasında ise denizden çıkartılan aslan balıklarını tutan balıkçılara AK Parti Hatay Milletvekili Abdülkadir Özel, Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Rektör Tolga Depci, Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu ve Su Ürünleri kooperatifleri birlik başkanı Celal Bilen tarafından plaket verildi.

Düzenlenen etkinliklerde son olarak aslan balığı protokol başta olmak üzere tüm katılımcılara ikram edildi. Katılımcılar aslan balığının lezzetinden övgüyle bahsettiler.
HABER MERKEZİ