DSİ Adana Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada DSİ Tahtaköprü ana kanalının 2 Aralık 2021 tarihinde ihale edildiği ve Ocak ayı içinde ilk temelin atılacağı ifade edildi.
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı ve Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman “Tahtaköprü Barajı 9 m yükseltilerek su tutma kapasitesi 220 milyon m³’ten 455 milyon m³’e yükseltilmiştir. Böylece ovanın su sorunu yüzde doksan oranında çözülmüştür. Ovada tek ürün edilemezken artık iki ürün edilebilecektir. Cumhurbaşkanımıza ve Tarım ve Orman bakanımıza teşekkür ederiz” dedi.
Yayman sözlerinin devamında “Su petrolden daha değerlidir. Suyumuzun kıymetini bilmeliyiz. Önümüzdeki zamanlarda su savaşları olacaktır. Tahtaköprü barajımız Amik ovasına can verecektir. Tahtaköprü barajından suyu alıp dev bir kanalla suyu Amik ovasının ortasına kadar getireceğiz. Toplulaştırma çalışmalarıyla eş zamanlı olarak yer altı sulamasını da ayrıca tamamlayacağız” dedi.
‘ÇİFTÇİ İÇİN BÜYÜK HİZMET’
DSİ Bölge Müdürlüğü açıklamasında “Barajda depolanan ilave su ile işletmede olan 3.525 ha Hassa Sulaması ve 7.425 ha Kırıkhan Sulamalarına ilave olarak 34.392 ha ek sahada sulama yapılacaktır. Tahtaköprü Barajından sulanacak toplam sulama sahası 45.342 ha olacaktır. Bu kapsamda öncelikle sulama ana kanal inşaatının ihale edilmesi planlanmış ve yatırım programına ‘Hatay Tahtaköprü Barajı Sulaması 1. Kısım’ işi alınmıştır. Yaklaşık maliyeti 1 milyar TL olan “Hatay Tahtaköprü Barajı Sulaması 1. Kısım” işinin ihalesi 02.12.2021 tarihinde yapılmıştır. Mezkur iş kapsamında, 41.817 ha sahanın sulama sahanın suyunu iletecek 27,459 m3/sn kapasiteli, 35 km uzunluğunda betonarme U kesit (b=8,5, h=5) Tahtaköprü Ana Kanalı ve üzerindeki sanat yapılarının inşaatı yapılacaktır” ifadelerine yer verildi.
RAKAMLARLA TAHTAKÖPRÜ KANALI
Kanalın uzunluğu 35 km olacak.
Genişliği 8.5 metre olacak.
Derinliği 5 metre olacak.
Maliyeti yaklaşık 1 milyar TL olacak.
Toplam 450 bin dönümü sulayacak.