KURULUŞ FAALİYETLERİ ARTTIKÇA, DEPREMLERDEKİ HASAR ORANLARINDA BÜYÜK AZALMA OLUYOR

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği’nin, 15. Olağan genel kurulu İzmir’de yapıldı. Tüzük gereği önceki dönem Genel Başkanı Tekin Saraçoğlu aday olmazken, seçimde üyelerin oyunu alan Yapı Denetim Kuruluşları Birliği’nin yeni Genel Başkanı Nizam Genç, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Hatay Şube Başkan Yardımcısı Mine Özdemir ile birlikte Antakya’da basın toplantısı düzenledi.

‘BÖYLE BİR GÖREVİ ÜSTLENMEKTEN KURULUŞUMUZ ADINA GURUR DUYMAKTAYIZ’
Başkan Genç, bir önceki yönetime teşekkür ederek başladığı konuşmasında son zamanlarda yaşanan depremlerde yapı denetimin önemine vurgu yaptı.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi konferans salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Genel Başkanı Nizam Genç, “%96’sı deprem bölgesinde bulunan ülkemizin, yaşanan depremler neticesinde yaşanan büyük can ve mal kayıplarının en aza indirilmesini hedefleyen Birliğimiz 2000 yılından itibaren milletimizin Bingöl Depremi (2003), Van Depremi (2011), Elazığ Depremi (2020), İzmir Depremi (2020) gibi acı günlere şahit olmasını engellemek adına Yapı Denetim Kuruluşları Birliği olarak faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Kuruluş faaliyetlerimiz arttıkça bu depremlerdeki hasar oranlarında büyük azalma gerçekleşmiştir. Kuruluşlarımız tarafından büyük bir özveri ile denetlenen yapılarda hiç bir ciddi hasar oluşmazken, yapı denetimsiz inşa edilmiş olan binaların ve kamu binalarının hasara ve yıkıma uğradığı görülmüştür. Deprem anından sonra afet alanındaki hasar tespit çalışmalarına da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızla iş birliği içerisinde katılım sağlamış olup çalışmaların tamamlanması için büyük emekler sarf etmiş bulunmaktayız. Böyle bir görevi üstlenmekten kuruluşumuz adına gurur duymaktayız.

‘ÖZVERİLİ ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ’
2001 yılında yürürlüğe giren 4708 sayılı kanunumuz ve yönetmeliğimizdeki revizelerle hizmet kalitemiz her geçen yıl artmaktadır. Yaklaşık 20 yıldır 19 ilde, son 10 yıldır ise 81 ilde devletimizin verdiği yetkiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına Yapı Denetim Kuruluşları olarak kamu binaları haricindeki yapıları denetleyerek toplumumuzun can ve mal güvenliğini sağlamak göreviyle hizmet vermekteyiz. Bu süre içerisinde denetim hizmeti verilen yapılarda gerek kalite bakımından gerekse deprem güvenliği bakımından çok önemli kazanımlar elde edilmiştir.

Deprem öncesi ve sonrasında alınması gereken tüm önlemler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla birlikte, tüm yurt içi ilgili kurum, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarıyla ve yurt dışındaki ilgili kurumlarla işbirliği yaparak, yapı denetim sistemini iyileştirmek, güvenli ve sağlıklı yapıların inşa edilmesini temin etmektir. Bu uğurda Yönetim, Denetim ve Onur Kurulları üyelerimizle birlikte özverili çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

‘KURULUŞLARIMIZ ‘BİRLİK’ STATÜSÜ ADI ALTINDA TOPLANMALIDIR’
Yapı Denetimin öznesi olan denetçi ve kontrol mühendisi mimar ve mühendisler ile şantiye şefi mimar ve mühendislerin iyi eğitim almış olmaları ve mevzuatımızı öğrenmeleri için “Yapı Denetimi Temel Eğitimi” ve “Şantiye Şefliği Temel Eğitimi” almalarının şart olduğunu ve bu çerçevede Birliğimizin yapı denetim sisteminin iyileştirilmesi için katkı koyacağını vurgulamak isteriz.

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği olarak birçok kez belirttiğimiz gibi kamu yapıları dâhil tüm yapıları kapsayan güçlü, bağımsız bir yapı denetim sistemi ile birlikte proje ve yapım sürecinin ele alınarak yapı üretim sürecinin güvenli ve nitelikli hale getirilmesini hedefliyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın oluşturduğu Elektronik Dağıtım Sistemi ile yapı denetim sisteminin iyileştirilmesi adımlarından en büyük olan adımı atılmıştır. Hizmet sektörümüzün kalitesinin iyileştirilmesi adına kuruluşlarımız “birlik” statüsü adı altında toplanmalıdır. Genel Kurulumuzun ardından yeni dönemimizde bunun sağlanması için tüm çabamızı sonuna kadar sarf edeceğiz. Herkese yapı üretim sürecinde daha bereketli ve güvenli bir dönem dileriz” açıklamasında bulundu.
Haber: Yılmaz AKPINAR