DENİZLERİMİZ GEÇİLMEZ, MAVİ VATAN BÖLÜNMEZ!

İskenderun Teknik Üniversitesi’nde (İSTE) 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri kapsamında, İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci önderliğinde, İSTE Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selçuk Mıstıkoğlu, Prof. Dr. Mustafa Yüksek ve Prof. Dr. Meltem Eken ve Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan ve öğretim üyeleri gemiyle denize açıldı.

İskenderun Limanı’ndan denize açılan R/V İSTE 1 isimli İSTE gemisine Sahil Güvenlik eşlik etti. Gemide Türk Bayrağı açılarak denizlerimizin geçilmez olduğu bir kez daha vurgulandı. Türk milleti için canlarını feda eden şehitler minnet ve rahmetle anılırken demokrasi ve milli birlik ruhuna sahip çıkıldı.

Gemi limandan ayrılmadan bir konuşma yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci mavi vatan doktrininin Türkiye Cumhuriyeti’nin Karadeniz, Akdeniz ve Ege’de ilan ettiği deniz yetki alanları olduğunu açıklayarak konuşmasını: “Denizler, sürdürülebilir kalkınmaya, ‘sürdürülebilir okyanus’ temelli ekonomilere, gıda güvenliğine, beslenmeye, geçim kaynaklarına, deniz ticaretine ve taşımacılığına, savunma, ulaşım, sağlık ve sosyal hayata büyük katkı sağlamaktadır. Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşının ilk hedefini Akdeniz olarak deklare etmiş, Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaptığı bir konuşmada denizlere hâkimiyet konusunun önemi şu sözler ile belirtmiştir.

“Arkadaşlar! En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifadeyi bilmeliyiz; denizciliği, Türkün büyük ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.” Bu anlamda çalışmaları hızla sürdüren ülkemiz her geçen gün Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde daha hızlı ve azimli olarak denizlerdeki hâkimiyetini ve görünürlüğünü arttırmakta olup İSTE olarak bizde bu manada her anlamda destek olmaktan gurur duyuyoruz. Ülkemizin en kritik eşiklerinden biri olan deniz yolları perspektifinde Yeni geçiş yolları ile ülkemizin daha da büyüyeceğini bir bilim insanı olarak vurgulamam gerekiyor. Çanakkale de yazdığımız destan gibi 15 Temmuz 2016 akşamı da geçilemeyen mavi vatanımızın denizlerini korumaya, atalarımızdan aldığımız güç ve kararlılık ile devam etmekteyiz ve edeceğimize kimsenin kuşkusu olmasın. 15 Temmuz şehitlerimiz ve tüm şehitlerimizin ruhu bir kez daha şad olsun” sözleriyle tamamladı.
HABER MERKEZİ