BÜYÜKŞEHİR YASASI DEĞİŞMELİ

Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Kırıkhan M.K.Ü. Yüksek Okul Kampüsünde Üniversite öğrencilerine canlı online sistem ile yerel yönetimler ders programına katılıp yerel yönetimler dersi verdi.

Soru cevap şeklinde geçen derste Başkan Yavuz; “Kırıkhan Belediye başkanlığını şuan icra ediyoruz. Şuan 2. Dönemim. 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine bağlı maliye muhasebe yüksek okulu 4 yıılık, oradan mezunum. Arkasından Mustafa Kemal Üniversitesi Kamu Yönetimi yüksek lisansım var. Siyasetten önceki mesleğim mali müşavirlikti ama 29 – 30 yıldır özel kurumda eğitimin içerisindeyim. Sizlerle birlikte olmaktan mutluyum. Şuan sizlerle birlikte öğrencilik yıllarımı yaşıyorum” dedi.

Başkan Yavuz açıklamasında, “Büyükşehir Yasası ile beraber, birçok alanda ki yetki ve alanlar Büyükşehir Belediyelerine devredildi. Bunlar, bir bölgenin büyük projeleri içerisinde yer alan içme suları, kanalizasyon, otoparklar da dahil olmak kaydıyla, kısaca şunu söyleyeyim bir tek yerel anlamda imarın /1000’likleri, temizlik işlerinde çöpleri şehir merkezinin belirli yerlerine kadar ilçe belediyeleri temsil merkezlerine verir. Büyükşehir bunu dönüşüm merkezlerine gönderirler. Bunların dışında mezarlıklarda dahil olmak kaydıyla birçok konu ve yetkilerin tamamı Büyükşehirde. Mali anlamda da şunu söyleyebiliriz. İlçe Belediyelerinin hakkı olan, tahakkuk eden gelirinin İller Bankasından gelen katkı paylarının % 40 kesilerek ana kaynaktan Büyükşehir Belediyelerine gönderilir.

‘BELEDİYE BAŞKANI SEÇMEYELİM, ŞUBE MÜDÜRLERİ ATAYALIM’
Ayrıca İl içerisindeki yani il içerisinde bulunan alandan toplanan vergilerin % 6’sı direk gelir olarak kaydedilir. Bunlar önemli kaynaklar. Büyükşehir Belediyelerinin ilçe Belediyelerine göre devasa bir gücü var. Şu an Hatay’ı örnek verecek olursan, HATSU’da dahil olmak üzere 2.9 milyon yani 2 milyarın üzerinde Büyükşehirin bütçesi var. İlçe Belediyelerine baktığımız zaman 15 ilçeyi toplasanız bu bütçenin ancak bu bütçenin 4/1 kadar bütçe ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu bütçe elbette hizmet alanımızı etkiliyor.

Önemli konulardan bir tanesi, 60 kişi Büyükşehir yasasının Türkiye’de ki uygulaması ile ilgili Boğaziçi’nin moderatörlüğünde bir toplantı yaptık. Yaklaşık 5 gün süren bir toplantı. Türkiye’de ki 60 kişi içerisindekilerden bir tanesi biz idik. Ben şu ifadeyi kullandım; bu yasalarla ilçe belediye başkanlarını seçmeyelim. Yerlerine şube müdürleri atayalım. Çünkü elinizde ne imkanınız, ne yetkiniz, ne kaynağınız var. Hal böyle olunca bu dişlilerin uyum içerisinde olması ve hizmetin aksamaması anlamında bu yasalarla ancak bir Büyükşehir Belediye Başkanı seçersiniz, altına da Büyükşehir kendi atayacağı memurunun olduğu sekreterya olabilir veya şube müdürleri olabilir. Bu yasa değişmediği müddetçe algıyı ancak bu şekilde değerlendirebiliriz. Ben bunu ilçe Belediyesi olarak net bir şekilde söylüyorum” dedi.