Genellikle alanımla ilgili teknik yazılarla, yani “imar, ulaşım, şehir planlama, kentsel dönüşüm, mimarlık ve yerel yönetimler ,” konularıyla karşınızda bulundum. Ancak bugün bir istisna ile “Eğitim” konu başlığında milyonlarca Türk Gencini ilgilendiren, Üniversitelere Giriş Sınavı sonrasında yapılacak olan üniversite tercihleri ile ilgili fikirlerimi paylaşmak istiyorum.
Deprem, sel, facia, kazalar, üzücü ve can sıkıcı olaylar, pandemi derken 2020 yılının başından itibaren birçok zorlu sürece millet olarak göğüs germek durumunda kaldık. Atlatabildik mi dersek, Türk Milleti’nin karakteristik özelliği olan mücadeleci yapısı muhakkak ki tüm zorlukların üstesinden gelecektir, elbette ki bu kötü günleri de geride bırakacağız. Ancak bahsettiğimiz tüm bu olaylar sırasında çok önemli bir durum vardı. Türk Devleti’nin İstikbali olan gençlerimiz, eğitim ve öğretim hayatlarına yükseköğrenim ile devam etmek için YKS sürecinde TYT, AYT ve YDT sınavlarına çalıştılar.
Zorlu bir sınav hazırlık süreci sonunda 27-28 Haziran tarihlerinde yaklaşık 2,5 milyon gencimiz sınavlara girdi. OSYM takvimine göre 28 Temmuz’da bu sınavların sonuçları açıklanacak ve evlatlarımız belki de ömürlerince yapacak oldukları meslekler için Üniversite ve Bölüm tercihlerinde bulunacaklar.
Stresli, kaygılı ve seçimi oldukça güç olan bir tercih durumunu genç yaşta yapmanın sorumluluğu ile zor anlar yaşayabilirler. İşte tam da bu süreçte doğru Bölüm ve doğru Üniversite tercihi için araştırmalı, incelemeli, düşündükleri bölümle ilgili tanıdık tanımadık tüm meslek sahipleri ile görüşmelilerdir. Elbette ki, ailelerimizin de bu konuda gençlerimizin doğru karar vermeleri için yardımcı olmaları gerekmektedir.
Öyleyse Hatay’da yaşayan sınavcı gençlerimiz başta olmak üzere, bölge illerimiz ve Türkiye’deki tüm sınavcı gençlerimiz için bir değeri anlatalım…
Başarıya giden yol “İSTE”mekle başlayacaktır.
Evet, mutlu bir hayat sürmek için, başarılı bir iş hayatı kesinlikle anahtar cümle olacaktır. Dolayısı ile iş hayatına giden ilk basamak olan Yükseköğrenim yani Üniversite tercihi de, gerçekten bu konuda kilit durumda bulunmaktadır.
Tam da bu noktada, tercih aşamasında olan tüm aday üniversiteli öğrencilerimiz 23 Nisan 2015 tarihinde kurulan İskenderun Teknik Üniversitesi’ni inceleme odağına almalıdır.
“İskenderun Teknik Üniversitesi” kısa adı ile “İSTE”;
Teknofest başvurularında 175 katılımcı üniversite içerisinde 4. sırada yer alan,
Uzaktan Eğitimi en iyi yöneten üniversite sıralamasında 4. sırada yer alan,
Akademik Teşvik Sıralamasında 2006 sonrası kurulan devlet üniversiteleri sıralamasında 1.olan,
116 devlet üniversitesinin dahil edildiği sıralamada da 6. sırada yer alan,
Aldığı bilim ödülleri ile tüm akademik camiada adından söz ettiren,
Yüksek çözünürlük ve hassasiyet özelliğine sahip hava tahmin modeli geliştiren,
Her geçen gün büyüyen ve gelişen kampüs imkanlarına sahip olan,
Bulunduğu şehir ile eşsiz deniz, dağ manzaralı ve turizm, sanayi ve tarihsel bir kentte yer alan,
Hazırladığı projeler, Tübitak destekleri, akademik yayınlar ve bilimsel çalışmalarda Türkiye’nin birçok dev üniversitesini dahi geride bırakan, teknoloji ve yenilikçiliğin öncüsü olma yolunda ilerleyen özgün bir üniversitedir.
Peki nedir bu genç üniversitenin kısa sürede ulaştığı bu başarıların temel nedeni?
Elbette ki; Üniversite Yönetimi, Akademisyenleri ve öğrencilerinin özgün, birlikte ve teknolojiyi ilerletme odaklı ve yenilikçi çalışmalara sahip olmasıdır.
İskenderun Teknik Üniversitesi;
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi İle Mühendislik ve Fen Bilimlerine yönelik tüm mühendislik bölümlerini,
İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi ile Sosyal Bilimlere yönelik bölümleri,
Turizm Fakültesi, Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi, Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi ile ülkemizin gereksinimi olan Turizm ve Denizcilik alanlarına yönelik bölümleri,
Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı ile sanat ve müzik alanına yönelik bölümleri
ve Yabancı Diller Yüksekokulunu bünyesinde bulundurmaktadır.
Ayrıca, İSTE bünyesinde, İnşaat, Makine, Mekatronik, Elektrik, Bilgisayar, Basım-Yayım, Muhasebe, El Sanatları, Otomotiv, İnsansız Hava Aracı gibi daha birçok bölümü bulunan Türkiye’nin en köklü ve büyük meslek yüksekokullarından olan İskenderun Meslek Yüksek Okulu, Dörtyol Meslek Yüksekokulu ve Denizcilik Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Bu meslek yüksekokullarında sanayi ve iş hayatına yönelik “Aranılan Eleman” olarak nitelendirilen Teknik Personeller yetiştirilmektedir.
İskenderun Teknik Üniversitesi, genç bir üniversite olarak görülebilir. Ancak bu gençlik, heyecanlı, doğru, yenilikçi ve araştırma odaklı yönlenim ile çağımızın gereklerine süratli tepki vermenin belki de en önemli artısı olmuştur. Zira, bu durumun en bariz örneği, pandemi süreci ile YÖK’ün almış olduğu eğitim ve öğretimin uzaktan sürdürülmesi konusudur. İSTE, Uzaktan Öğretim sürecine en hızlı adapte olan ve süreci en iyi yöneten üniversitelerin başında gelmiştir. Uzaktan Öğretim ve Uzaktan Araştırma, hoca ve öğrencilerin teknolojinin nimetlerini de kullanarak görüntülü, sesli ve ders materyallerinin rahatlıkla kullanılabildiği bir otomasyon sistemi üzerinden başarı ile yürütülmüş, sınavları da aynı başarı ile tamamlanmıştır.
Dolayısı ile bahsettiğimiz tüm bu konular İSTE’nin yenilikçi ruhu, araştırmacı yönlenimi ve teknolojiyi takip eden değil teknolojiyi ileriye götüren yapısını açıkça ortaya koymaktadır.
Ayrıca, İSTE mezuniyet koşulunu sağlayan tüm öğrencilerine, okullarının son dönemlerinde olmak üzere Sanayi, İş Dünyası ve Çalışma hayatına adapte olmak ve öğrencinin mezuniyet sonrasında kendi kendine referans olabileceği “İş Dünyasıyla Entegrasyon” imkanı sağlamaktadır.
İş Dünyasıyla Entegrasyon programı sayesinde, öğrenciler kendi alanları ile ilgili iş tecrübesi kazanmakta, mezuniyet sonrası iş imkanlarını henüz mezun olmadan dahi oluşturma imkanına sahip olmaktadırlar. Böylelikle, Sanayi-Öğrenci buluşması, İSTE aracılığı ile çift taraflı fayda sağlayacak şekilde gerçekleşmektedir.
Öğrenci Toplulukları, Teknoloji Transfer Ofisi, etkin bir Kütüphane, Seminerler, bölümlerle ilgili eğitimler, konferanslar, Teknofest çalışmaları, Canlı Webinarlar…
Tüm bunlar, üretken, araştırmacı, yenilikçi bakış açısı ile girişimci gençlerin yetişmesi için ancak insana yatırım yapan bir üniversitede bulunabilecek hususlardır.
Evet, tercih aşamasında bulunan aday üniversiteli gençlerin gerçekten de işi zor. Şu aralar birçok üniversiteyi araştırıyor ve kendileri için en doğru kararı vermeye çalışıyorlardır.
Bu arada, Türkiye’de yüzlerce üniversite var ve bunlar içerisinde sadece 11 tanesi teknik üniversitedir.
İskenderun Teknik Üniversite’si, ülkemizin incisi Hatay’da, körfezde, Türkiye’nin en büyük sanayi kentlerinden olan İskenderun’da bulunmaktadır.
Belki de yazımızı uzun bulanlar olacaktır.
Ancak, konu Türk Devleti ve Türk Milleti’nin geleceği olan gençlerimiz, evlatlarımız olunca, onların böyle zorlu bir karar vermelerini susarak izlemek olmazdı.
İSTE’ yi anlatmadan da onlara verecekleri kararlarında yol göstermek olamazdı.
Yazacak çok şey var ama gerisini de siz araştırın derim.
Başarılı bir ömrünüz, başarılı bir iş hayatınız olsun olsun gençler.
Tercih yaparken unutmayın, “İSTEyenler BAŞARACAK”.
Saygılarımla,
Sıtkı Alper ÖZDEMİR
İnşaat Yüksek Mühendisi
Mail/ alp-belen@hotmail.com
İnstagram/ alper_ozdemirr
Facebook/ alper.ozdemir.564