İSRAFI ÖNLÜYORUZ DİYE GÜÇLÜYÜZ!

İskenderun Belediye Meclisi, korona salgını nedeniyle Belediye Başkanı Fatih Tosyalı başkanlığında 3 ay sonra toplandı. 33 maddenin görüşüldüğü mecliste, faaliyet raporu, denetim komisyonu raporu, sportif tesislerin gençlik ve spor müdürlüğüne tahsis konuları tartışma konusu oldu.

Zaman zaman gergin anların yaşandığı mecliste CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu’nun “asfalt şantiyesi ve sportif tesislerin tahsisi” üzerindeki eleştirilerine yanıt veren Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, “Bir yılı aşkın hizmet ediyoruz. Belediyemizin bütçesini artırdık. 234 milyon lira olan borcu 180 milyon liraya düşürdük. Esnafımıza, çalışanlarımıza tek kuruş borcumuz yok. Kendi yağımızla kavrulup, imkanlarımızı değerlendiriyoruz. Şu ana kadar borçlanma yetkisi almadık. İsrafı önlüyoruz diye güçlüyüz. Bu yüzden alımlarda rekabetçi fiyatlar koyabiliyoruz. Asfalta yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Korona salgını süresince, dezenfektan çalışmaları, kolonya ve maske dağıtımı birçok hizmetimizde toplumun takdirini aldık. Biz geldiğimizde asfalt tesisini iyileştirmeye çalıştık. Ancak, burası günlük 10-15 ton asfalt üretiyor. İskenderun’un yollarını bu tesis aracılığıyla asfaltlamaya kalksam, görev sürem yetmez! O yüzden ihale yoluyla kendi imkanlarımızla asfalt işini yürütüyoruz. Biz alışkanlıkları yıkıyoruz. En zor iş sistemi değiştirmek. Allah’ın izniyle başarılı olacağız” dedi.

‘HİÇ KİMSE ÇALIŞANLARIMIZLA ARAMIZA GİRMESİN’
Bu arada belediyemizde 62 kişi emekli oldu. Tazminat olarak 10,5 milyon ödedik. Bunun 2 milyon lirası izne ayrılan çalışanlarımızın maaşları. Kimseyi mağdur etmiyoruz. Çalışanlarımıza izin vermek suç mudur? Geçenlerde bir hadise yaşandı. Sayın Ali Mutlu ve ilçe başkanı yanıma geldi. Bir çalışan hakkında ‘Bizim adamımız’ demek ne kadar doğru? Oysa burada kimse benim adamım değil. Herkes işini yapacak. Kimse çalışanlarımızla aramıza girmesin. Çöp meselesi ile ilgili yargıya taşınan bir mesele var. Üzerinde konuşmam doğru değil. Benim dönemimde şehrin temizliğinde sorun yaşanmaz. Her soruna hızlıca müdahale ediyoruz” dedi.

HİÇBİR SÖZLEŞME İPTAL OLMADI
Başkan Fatih Tosyalı konuşmasının devamında, “HATSU’dan 10 milyon lira alacağımız var. 77 gün bu belediye 194 kişi eksikle çalıştı. Buna rağmen herkes canla başla hizmet etmeye çalıştı. Kendilerine teşekkür ediyorum. Kimse hizmet etmemizi engelleyemez. Bir sorunu olan savcılığa gitsin. Ben her gün vatandaşlarımızın arasındayım. Herkes beni iyi tanır. Kaldı ki sosyal tesislerle ilgili konuşulanlar doğru değil. Hiçbir sözleşme iptal olmadı. Öğretmenevi çalışmalarına başladı. İş yurdu bir sonraki ay başlayacak. Normalleşme var, ama tehlike henüz geçmedi. İnsanlarımızın sağlığı herşeyden önemli. Tesisleri kademeli olarak açacağız. Bir sorun olsaydı, söylemekten kaçınmayız” diye konuştu.

‘YETKİ BİZDE OLMASA DA DOĞRU BULMUYORUM’
Angus meselesi ile ilgili tepkilere de yanıt veren Başkan Fatih Tosyalı, “Bu yetki bizde değil. Ama buna rağmen limanla görüşüyoruz, gerekli tedbirleri aldırıyoruz. Şahsen burada bu işin yapılmasını doğru bulmuyorum. Ancak şirketin faaliyetlerini durdurmak da doğru değil. Bizim amacımız rahatsızlığı gidermektir” dedi.

‘YEŞİLE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUM’
Çalışma yönetmelikleri hakkında da bilgi veren Başkan Fatih Tosyalı, “Yönetmelik en son 2003 yılında değişmiş. Biz burada güncelleme yapıyoruz. (CHP grubuna ithafen) Okuyun, yanlış birşey varsa getirin, değiştirelim. Bu memlekette tüm çalışanlarımızla hizmet edeceğiz. Burada huzur varsa, üretkenlik olur. Her çalışanın hukukunu savunuyoruz” açıklamasında bulundu.

Başkan Tosyalı, sahilde lunaparkı ilgilendiren yapıyla ilgili ise “Orada kör bir yol var, değerlendirelim istedik. Bu alana değişik bir oyun grubu getireceğiz. Lunaparktan 500 bin lira kira alıyoruz, öğrencilerimiz için hibe bilet temin ediyoruz. Niyetimiz güzel şeyler yapmak. Herkes biliyor ki, İskenderun’a çok sayıda park ve yeşil alan kazandırdık. Benim kadar yeşile değer veren yoktur. Ziraat bahçesi projesine büyük önem veriyorum” diye konuştu.

KİRACI MAĞDURİYETİNE SON
Mecliste bir diğer önemli madde de kira alacaklarının korona virüs sebebiyle ertelenmesi veya alınmaması yönünde karar alınmasıydı. Başkan Fatih Tosyalı, “Belediye bünyesindeki işletmelerde kiracılar arasında açık olan vardı, kapalı olan da.. Ben açık ve kapalı olmasına bakmaksızın, işletmelerden kira almayacağız. Burada esnafa destek olmamız gerek” diyerek, kolaylık sağladı.

SARISEKİ İLE SAKARYA SPOR TESİSLERİ GSM’YE TAHSİS EDİLDİ
Geçmiş yıllarda Tosyalı Ailesi tarafından yaptırılan Sarıseki Fuat Tosyalı Spor tesisleri ile İskenderun Belediyesi tarafından yaptırılan Sakarya Spor tesisleri Belediye Meclisinde alınan kararla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne (GSM) tahsis edildi. Amatör Liglerde mücadele eden takımların müsabakalarını oynadığı Sarıseki Fuat Tosyalı Tesisleri Türk futboluna başarılı nesiller yetişmesine neden oluyordu.Tesislerin devrinin ardından buralara yeni personeller atanacak ve tüm giderleri GSM tarafından karşılanacak.

ÜÇ CHP MECLİS ÜYESİ OTURUMA KATILMADI
Denetim komisyonu raporu hakkında ‘şerh’ meselesi üzerine konuşan CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu ile MHP Meclis üyesi İbrahim Yavuz arasında sözlü tartışma yaşandı.
Yavuz, “Rapor hakkında Erdem Bey ve Bestami Bey’i bilgilendirdim. Ayrıca tüm müdürlüklerin yanlışları varsa, Başkanımızı da bilgilendiriyordum. Sağolsun başkanımız her eksiğe karşı gerekli düzenlemeleri yaptı. Hatta CHP grubunun şerhi de yoktu. Gerekli düzenlemeler yapıldıktan ve rapor hazırlandıktan sonra, Bestami Kılıç Bey şerh koydu. Madem rapora şerh koyuyor, kendisi nerede? Bestami Kılıç dışında diğer 2 meclis üyeniz neden bugün meclis toplantısında yok. Bunu sorgulayın” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Emir Selim Yazar da, benzer bir ifadeyle “Bestami Bey’in hazırladığı bir rapor varsa, getirseydi” diyerek destek verdi.

SEYFİ DİNGİL’E ‘NAYLON FATURA’ TEPKİSİ
Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu da, “Fatih Başkan parasal hiçbir işin içinde zerre kadar olmaz, olamaz da. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ancak geçmiş dönem (Seyfi Dingil dönemi) piyasaya naylon fatura sürüldü. Bunun bedeli 750 bin lira tutarında. Tarih ortada, 1 Ocak 2019- 28 Mart 2019 arasında olmuş bu olaylar. Ortada mal yok ama faturalar kesilmiş. Bunu Sayıştay’a, savcılığa, mülkiye müfettişlerine taşıyalım. Bu yarayı birlikte temizleyelim” iddiasında bulundu..

‘SAVCILIĞA GİDİN’
Başkan Fatih Tosyalı da, “Denetim komisyonunun fikirlerinden faydalandık. Herkese teşekkür ediyorum. Belediyenin 1 lirasına her kim tenezzül etmişse lütfen savcılığa gidin. Ben de sizleri bu konuda destekliyorum. Bizim dönemimizde böyle şeyler olmaz, göz de yummam! İhaleleri açık yapıyoruz. Alışılmışları bozmaya çalışıyoruz. Şüpheyle çalışamam. Kimin yanlışı varsa hesap verecek. Allah, 1 kuruş haramı kursağımdan geçirmesin” diyerek tepki gösterdi.

KOMİSYON SEÇİMİ
Bu arada oturumda encümen, imar ve plan bütçe komisyonlarında görev yapacak meclis üyeleri de belirlendi.

ENCÜMEN: Emir Selim Yazar, Halil Aygan, Tayfun Boda.
İMAR: Erdem Ünlüçetinkaya, Mehmet Ünüvar, İlhan Cengiz Gürpınar.
PLAN BÜTÇE: Osman Günay, Seçkin Yıldırımöz, Murat Fatin Bereketoğlu.
Haber: Yılmaz AKPINAR