ARTAN PAHALILIĞIN PANZEHRİ DAHA FAZLA TARIMDIR!


MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, TBMM’de Hataylı çiftçilerin sorunlarını gündeme getirdi. Milletvekili Kaşıkçı; “Her türlü olumsuzluğa karşı tarım, ülkemizin en önemli geçim kaynaklarından biridir. Artan pahalılığın panzehri daha fazla tarımdır. Bağımsızlığın teminatı daha fazla tarımdır” dedi.

Kaşıkçı, “Artan dünya nüfusu ve buna karşı yükselen gıda talebine cevap verebilmek için daha fazla tarım gerekmektedir. Tarım ise hiç şüphesiz ona emek veren çiftçiler ve bu uğurda mücadele veren işçiler sayesinde ayakta kalabilir. Çiftçisi mutlu bir milletin üretimi bol ve bereketli demektir” dedi.

BEREKETİN TOPRAKTAN FIŞKIRDIĞI AMİK OVASI
Milletvekili Kaşıkçı; “İşte tam bu noktada sizlerin dikkatinizi bolluğun ve bereketin adeta topraktan fışkırdığı Amik Ovasına çekmek istiyorum” diyerek, şöyle devam etti; “Amik Ovası ve Hataylı çiftçilerimizin karşı karşıya kaldığı sıkıntılar her geçen gün biraz daha derinleşmektedir. Hatay tarım için ideal bir şehrimizdir. İlimizin toplamda %18.9’luk kısmı tarıma elverişlidir. Tarım arazisinin ise %63’lük kısmı tarla tarımı , %13.8’i sebze yetiştiriciliği , %9.4′ ünde meyvecilik, %1.8′ inde bağcılık, %11.8’lik kısmında ise Zeytincilik yapılmaktadır.”

REYHANLI BARAJI İÇİN EK ÖDENEK TALEBİ
Milletvekili Kaşıkçı; “Amik Ovası neredeyse her kış dönemi su taşkınları ile karşı karşıya kalmaktadır. Öyle ki bu yıl su taşkını nedeni ile 17 bin dekar tarım arazisi sular altında kalmıştır. Aylarca suyun çekilmediği ovada tarım yapılamamaktadır. Bu büyük problemin çözümü için yapımı devam eden Reyhanlı Barajının ağır da olsa inşaatı devam etmektedir. Bu barajın yapımında emeği geçen hükümete, bakanlara ve bölge milletvekillerimize milletimiz adına teşekkür ederim” ifadelerinde bulundu. Ayrıca, Hatay için stratejik bir yatırım olan hem ovamızı taşkınlardan kurtaracak hem de çiftçimize nefes aldıracak bu dev projenin Planlanan tarihte bitirilmesi için bütçeden ek kaynak talep etti.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ
“Bin bir zorlukla mücadele edip, alın terinin karşılığını almak için gecesini gündüzüne katan Hataylı çiftçilerimizin problemleri ise bu ara sıkça yaşanan elektrik kesintileridir” diyerek, konuşmasını sürdüren Milletvekili Kaşıkçı; “Yer altı suyu ile tarımsal sulamalarını karşılamaya çalışan çiftçilerimiz için özellikle bu dönem elektrik kesintisi hayati önem taşımaktadır. Ürünün ihtiyacı olan su için gerekli olan enerji tam da bugünler de lazımdır. Ancak bu ara çiftçimiz Enerjisa üst yönetiminin halden anlamaz, çare üretmez, tek taraflı tutumundan şikâyetçidir. Tam da ürünün suya ihtiyacı olduğu dönemde borcu olan çiftçimizin elektriği kesilmekte, borçlu çiftçimiz ile birlikte borcunu düzenli ödeyen çiftçimizde cezalandırılmaktadır. Enerjisa üst yönetimi fatura tahsilatı için aylarca beklemiş tamda çiftçimizin mahsulünü sulamak için enerjiye ihtiyaç duyduğu dönemde borçları bahane ederek elektriği kesmiştir. Enerjisa yetkilileri bin bir zorlukla mücadele eden çiftimize adeta pusu kurmaktadır. Geçtiğimiz günlerde başta Kazkeli ve Aktaş olmak üzere birçok köyümüzdeki çiftçiler bu yolla mağdur edilmiştir. Kırıkhan Kaymakamız, Ziraat ve Ticaret Oda başkanlarımızın girişimi ile kısa sürelide olsa çiftçimiz nefes almış ancak bir çözüme ulaşılmamıştır. Çözüm ise bizce çok basit” dedi.

ÇİFTÇİLERİMİZİN BORÇLARI ÜZERİNDEKİ FAİZ TUTARI SİLİNMELİ
Kaşıkçı, “Acilen elektrik borcu olan çiftçilerimizin borçları üzerindeki faiz tutarı silinmeli, ana para üzerinden makul sayıda taksit imkanı oluşturulup ilk taksidi ise hasat dönemine denk getirilmelidir. Bu şekilde bir çözüm tüm çiftçilerimizin beklentisi ve kabulüdür” dedi.

HATAYLI ÇİFTÇİLERİMİZİN AFRİN DESTEĞİ
Milletvekili Kaşıkçı; “Hataylı çiftçimiz bölgemizde Suriye kaynaklı yaşanan her türlü probleme göğüs germiş ve Devletinin her daim yanında olmuştur. Afrin operasyonları sırasında zırhlı araçların geçişi için tarlalarını açan mahsullerini yol yapan Hataylı çiftçimiz bu fedakarlığın karşılığında destek beklemektedir” diyerek devam etti.

Kaşıkçı “Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak gibi illerde Elektrik giderleri için çiftçiye sağlanan desteğin aynısını Hataylı çiftçimiz de talep etmektedir. O illerde nasıl ki Devletimiz çiftinin tarımsal sulamada kullandığı enerjinin %40’ına yakınını kendi ödüyorsa, bin bir zorluk ve güçlükle ayakta kalmaya çalışan Hataylı çiftçimizin de aynı desteği görmesi en doğal hakkıdır. Türkiye’nin tüm illeri şüphesiz önemlidir. Ancak bilinmelidir ki bizde Hatay’ız” diyerek sözlerini bitirdi. Haber: Yılmaz AKPINAR